Στο… φόρτε τους είναι τα καζάνια για την παραγωγή τσίπουρου αυτή την περίοδο στην περιοχή της Δράμας κι έτσι οι καλεσμένοι για το επιστημονικό συνέδριο «100 χρόνια μετά: οι πρόσφυγες του 1922 και η δημιουργία της νέας Ανατολικής Μακεδονίας», το οποίο διοργάνωσαν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και οι Δήμοι Δράμας και Καβάλας, πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου επίσκεψη σε ένα αποστακτήριο στην περιοχή της Χωριστής.
Μάλιστα, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και αν. Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Άγγελος Συρίγος δημοσιοποίησε το γεγονός, με ανάρτηση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας τα εξής: «Τη δεύτερη βραδιά του Συνεδρίου του Ιδρύματος της Βουλής για τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Καβάλα και τη Δράμα, οι συμμετέχοντες επισκεφθήκαμε μαζί με τον Δήμαρχο Δράμας Χρ. Μαμσάκο, τον Αντιπερειάρχη Δράμας Γρ. Παπαεμμανουήλ και τον Γενικό Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων Ευ. Χατζηβασιλείου τα καζάνια στη Χωριστή Δράμας. Η Χωριστή, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Δράμας είναι ένας τόπος πλούσιος σε παράδοση, όπου λειτουργούν παραδοσιακά αποστακτήρια για παραγωγή τσίπουρου».
Το σταφύλι
Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα, στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε μία και όχι δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις στην πόλη της Δράμας και συγκεκριμένα στην πλατεία Ελευθερίας. Το γεγονός αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα με διαφορά λίγων μέτρων να κυματίζουν σημαίες του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του… ΠΑΣΟΚ, καθώς εύλογα οι συμμετέχοντες είχαν διαφορετικές ιδεολογικές αναφορές και προέρχονταν από διαφορετικούς χώρους.
Το γκρέιπφρουτ
Αισιοδοξία επικρατεί στον ξενοδοχειακό κλάδο της Δράμας για μεγάλη πληρότητα κλινών κατά τη διάρκεια της φετινής Ονειρούπολης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελου Καλλία, από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου η πληρότητα των τοπικών ξενοδοχείων θα προσεγγίσει το 90%, ενώ συνολικά για τον ένα μήνα που θα λειτουργήσει η Ονειρούπολη η διακύμανση της πληρότητας θα είναι περί το 60%.
Αυτή η εικόνα κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα αποτελέσει μια ουσιαστική τονωτική ένεση για τους ξενοδόχους της Δράμας, καθώς τους υπόλοιπους μήνες, πλην της συγκεκριμένης περιόδου, η πληρότητα στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα της Δράμας ανέρχεται στο 30%. Βέβαια, ο κ. Καλλίας εξέφρασε την πίστη ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να βελτιωθεί, δεδομένου του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, καθώς οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με την πεζοπορία, το κανό καγιάκ και την αναρρίχηση μπορούν να αποτελέσουν δέλεαρ για περισσότερους επισκέπτες μέσα στον χρόνο.
Η ελιά
Μπορεί ο κ. Άλκης Σαρίδης να έχει ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Προσοτσάνης, όμως ο Δήμαρχος κ. Θόδωρος Αθανασιάδης συνεχίζει να τον διατηρεί ως Αντιδήμαρχο και Αναπληρωτή του. «Τον κ. Σαρίδη τον εκτιμώ και τον σέβομαι. Είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας. Τους λόγους της ανεξαρτητοποίησής του, τους γνωρίζει εκείνος. Πάντως παραμένει Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δημάρχου», ανέφερε ο κ. Αθανασιάδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Alpha News 95,5.
Το μήλο
«Τρέχει» και η τοπική προεκλογική περίοδος, οπότε πεδίο δόξης λαμπρό και θεμιτό για την τοπική μας Δημοκρατία και εκπροσώπηση. Έχουμε όμως, πέραν των φιλοδοξιών (οι υποψήφιοι) και οι ψηφοφόροι τα αντίστοιχα ρεαλιστικά αφηγήματα για να πεισθούμε; Η προσωπική «ψυχική» προσέγγιση είναι θεμιτή, όμως το διακύβευμα ως Δράμας και ως τοπικοί Δήμοι ποιο είναι;
Στον δρόμο π.χ. Δράμας – Αμφίπολης έκαναν γενιές τοπικών αρχόντων «καριέρα», με χάρτες, κουμπώματα και αερόγεφυρες. Στους κατά τόπους Δήμους υπάρχει και το αντίστοιχο τοπικό «γεφύρι» υποσχέσεων.
Μόνο η νέα γενιά, εδώ στη Δράμα, αν αποτάξει τον παλαιοκομματισμό και «τρέξει» τα θέματα με ρεαλισμό, ίσως γυρίσει ο τοπικός τροχός της τύχης. Διαφορετικά θα καμαρώνουμε τις κερκίδες του Περικλή Κάβδα (1937) στο Δημοτικό Στάδιο και τον «σαλίγκαρο» προς Αμφίπολη. Μόνο η νέα γενιά αν βγει μπροστά…
Το λάχανο