Ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με την «τροποποίηση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα για την αναστολή-μετατροπή της ποινής και την αναστέλλουσα δύναμη της έφεσης», η οποία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και την πολύμηνη αποχή των Δικηγόρων από τις σχετικές δίκες.

Είχε προηγηθεί κατάθεση ερώτησης στην οποία δεν απάντησε ο Υπουργός. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη συζήτηση στη Βουλή είχε επισημάνει τα προβλήματα της επίμαχης τροποποίησης, τονίζοντας ότι με αυτήν την ευκαιριακή νομοθέτηση απενεργοποιούνται θεμελιώδεις θεσμοί του ποινικού μας δικαίου (αναστολή, μετατροπή) και παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας (απαγόρευση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση). Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων από τον περασμένο Μάρτιο είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην αιφνίδια διάταξη που αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας προκηρύσσοντας αποχή η οποία με αλλεπάλληλες αποφάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, έχει παραταθεί έως τις 31-3-2023.

Επιπροσθέτως το Μονομελές Εφετείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 2937/2022 απόφασή του αρνήθηκε να εφαρμόσει την παραπάνω διάταξη (άρ. 187 § 6 Π.Κ), δημιουργώντας ασάφεια ως προς την ισχύ της εν λόγω διάταξης και το νομικό πλαίσιο με το οποίο δικάζεται ο πολίτης-κατηγορούμενος. Σημειώνεται επίσης ότι έκτοτε έχουν εκδοθεί και άλλες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες αρνούνται να εφαρμόσουν τη διάταξη του άρθρου 187 παρ. 6 ΠΚ, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4908/2022 θεωρώντας ότι αυτή αντίκειται στο Σύνταγμα (άρθ. 93 παρ. 4). Ενδεικτικά αναφέρεται η Εφετ. Πειραιώς (ΤΕΚ ΚΟΡΥΔ) 511/2021 – 393/2022).

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο Υπουργός Δικαιοσύνης εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για τη νομοθετική κατάργηση – τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 187 παρ. 6 ΠΚ, όπως προστέθηκε με το ν. 4908/2022 καθώς και ποια είναι η θέση της απέναντι στην απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για αποχή από ποινικές δίκες στις οποίες υπάρχει κατηγορία για τέλεση του άρθρου 187 ΠΚ.