«Δύσκολη άσκηση ο αποκλεισμός ναζιστικών κομμάτων από τις εκλογές, απαιτεί περίσκεψη και σοβαρότητα γιατί η δημοκρατία, το κοινοβουλευτικό μας σύστημα δεν τιμωρούν το φρόνημα αλλά την πράξη. Η Δημοκρατία οφείλει και πρέπει να αμυνθεί από μορφώματα ναζιστικών κομμάτων τα οποία απειλούν την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πρέπει όμως να είναι σαφώς προσδιορισμένα τα όποια κωλύματα στα μορφώματα που έχουν ναζιστικό χαρακτήρα, χωρίς να τα συμψηφίζει με άλλες ιδεολογίες και να μην επιτρέπονται άλλου είδους κριτήρια». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στον Flash tv.

O κ. Ξανθόπουλος σημείωσε επίσης ότι ο ναζισμός δεν είναι πολιτική ιδεολογία αλλά μια προσέγγιση που αναιρεί την ιδιότητα του ανθρώπου. «Με αυτή την έννοια υπάρχουν στοιχεία για μια νομοθετική ρύθμιση που να μην προσκρούει στον πυρήνα του Συντάγματος και να μην επιτρέπει στους φορείς αυτών απόψεων να κατέλθουν στον πολιτικό στίβο γιατί είναι φορείς αντιανθρωπισμού. Έχω την εντύπωση ότι θα καταλήξουμε σε διατύπωση που να αποκλείει το ναζιστικό φαινόμενο αλλά και να μην περιστέλλει δικαιώματα πολιτών. Υπάρχει και το υπόβαθρο του αντιρατσιστικού νόμου. Μπορούμε και έχουμε τα επιστημονικά εφόδια να διαμορφώσουμε ένα λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε επίσης την κριτική που είχε ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τελευταία νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης η οποία δεν κάλυπτε την κάθοδο στις εκλογές υπό τον μανδύα άλλης ηγεσίας ή μορφώματος και επανέλαβε ότι Κασιδιάρης ασκεί πολιτική δραστηριότητα μέσα από τη φυλακή κατά παράβαση του σωφρονιστικού κώδικα και τόσο καιρό η Κυβέρνηση τον άφησε ανεξέλεγκτο.

«Ο φασισμός αντιμετωπίζεται εκεί που γεννιέται, στις συνθήκες φτώχειας, απελπισίας, εθνικισμού. Εκεί επωάζεται το αυγό του φιδιού», κατέληξε