- «Η πολιτική ζωή του τόπου έχει εισέλθει σε μια εξαιρετικά σκοτεινή περίοδο, η οποία δημιουργεί προβλήματα συνολικά στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών»
- «Τα εισοδήματα των πολιτών δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, για να πληρώσουν τους βασικούς λογαριασμούς της ενέργειας»
- «Έχουν απελευθερωθεί πλήρως οι πλειστηριασμοί. 44.000 πλειστηριασμοί προγραμματισμένοι για το 2022. Τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι. Και πρώτης κατοικίας»
- «Το διαφορετικό πολιτικό σχέδιο μπορεί να έρθει μόνο μέσα από εκλογές και με μία προοδευτική κυβέρνηση, η οποία θα έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ»
Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, η Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κα Έφη Αχτσιόγλου, η οποία μίλησε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Δράμας του κόμματος στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ομιλία της κυρίας Αχτσιόγλου, η οποία άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση, ενώ παράλληλα παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Την εκδήλωση «άνοιξε» ο Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του κόμματος κ. Δημήτρης Καρβούνης και ακολούθησε μια σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση από τον Βουλευτή κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η κα Αχτσιόγλου η οποία ήταν σύντομη και περιεκτική, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να ακολουθήσει διάλογος με τους πολίτες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις και τοποθετήσεις τόσο για πανελλαδικού όσο και για τοπικού ενδιαφέροντος ζητήματος, ενώ ο πρ. Βουλευτής κ. Χρήστος Καραγιαννίδης προχώρησε σε έναν απολογισμό της διακυβέρνησης της Ν.Δ. για τον Νομό Δράμας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαντήσεις από την πλευρά της κυρίας Αχτσιόγλου στα ερωτήματα που είχαν προηγηθεί.
«Πρόβλημα στην ίδια τη λειτουργία του πολιτεύματος»
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Δράμα, η Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κα Έφη Αχτσιόγλου παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε., όπου εξήγησε ότι η παρουσία της στην περιοχή έχει ως στόχο την «αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες της Δράμας, προκειμένου να μεταφέρουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις βασικές προγραμματικές μας θέσεις για τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία». Έτσι, με τον τρόπο αυτό, συνέχισε μπορούμε «να ακούσουμε, να σημειώσουμε παρατηρήσεις, να προχωρήσουμε σε περαιτέρω επεξεργασίες, να επεξηγήσουμε και να καταλήξουμε σε μια πρόταση η οποία κατά το δυνατόν μπορεί να καλύψει τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, δηλαδή εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες, συνταξιούχους».
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η κα Αχτσιόγλου αναφέρθηκε σε τρία ζητήματα, τις παρακολουθήσεις, την ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς.
Σχετικά με τις παρακολουθήσεις, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε: «Η πολιτική ζωή του τόπου, δυστυχώς, έχει εισέλθει σε μια εξαιρετικά σκοτεινή περίοδο, η οποία δημιουργεί προβλήματα συνολικά στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Και τούτο έχει συμβεί με τεράστια ή σχεδόν αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Είναι ο ίδιος ο οποίος στην πραγματικότητα μάς έχει βάλει σε ένα βούρκο στην πολιτική ζωή και όχι το αντίστροφο, όπως προσπάθησε στις πρόσφατες τοποθετήσεις του ο Πρωθυπουργός να ρίξει την ευθύνη κάπου αλλού. Και δεν μιλώ για κάτι άλλο από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών. Ο ίδιος έκανε συγκεκριμένες επιλογές, προκειμένου να θέσει την ΕΥΠ υπό τον δικό του έλεγχο. Άλλαξε τον νόμο για να συμβεί αυτό. Άλλαξε τον νόμο προκειμένου να μπορέσει να θέσει επικεφαλής ένα δικό του πρόσωπο. Άλλαξε τον νόμο προκειμένου οι πολίτες οι οποίοι παρακολουθούνται να μην μπορούν να ενημερωθούν τελικά ποτέ για ποιο λόγο συνέβησαν αυτές οι παρακολουθήσεις. Αποδέχθηκε ότι υπήρχε η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, του Προέδρου του τρίτου κατά σειρά κοινοβουλευτικού κόμματος, και του κ. Κουκάκη, του δημοσιογράφου. Αποδέχθηκε ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για αυτό και προσπάθησε να τη μεταθέσει στον επικεφαλής του δικού του γραφείου. Στην πραγματικότητα όμως κανείς δεν νομίζω ότι μπορεί να πειστεί ότι ο ίδιος δεν γνώριζε ή δεν είχε την παραμικρή εικόνα για αυτή την κατάσταση, η οποία συνιστά μια εκτροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Στο σκάνδαλο αυτό προστέθηκε το δίδυμο σκάνδαλο, το σκάνδαλο της συγκάλυψης, διότι στην πραγματικότητα σε όλη τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής που συγκλήθηκε στη Βουλή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έκανε τα πάντα προκειμένου να μην μπορέσει να διερευνηθεί η υπόθεση. Δεν προσκλήθηκαν κρίσιμοι μάρτυρες. Όσοι προσκαλούνταν και έρχονταν δεν κατέθεταν, αλλά στην πραγματικότητα επικαλούνταν το απόρρητο. Άρα μία τεράστια προσπάθεια συσκότισης. Στην εξέλιξη αυτής της ιστορίας ήρθαν και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για μια λίστα παρακολουθούμενων επιπλέον προσώπων, πολιτικών και επιχειρηματιών. Είναι μια δυσώδης υπόθεση.
Από την πλευρά μας ζητάμε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, να υπάρχει πλήρης αποκάλυψη του τι πραγματικά συμβαίνει. Θα έπρεπε ήδη να έχει διερευνηθεί και η εταιρεία, η οποία εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό Predator. Τίποτα από όλα αυτά δεν κάνει η Κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να τα συγκαλύψει, ρίχνοντας στην πραγματικότητα όσο περνάει ο καιρός ολοένα και περισσότερο τη σκιά της ενοχής στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Στον Πρωθυπουργό προσωπικά πλέον.
Αυτό είναι ένας από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους έχουμε από καιρό ζητήσει οι εκλογές. Αυτή η θεσμική εκτροπή, η οποία συμβαίνει στη χώρα και η οποία δεν έχει να κάνει με μια ιδεολογική αντιπαράθεση με τη φιλελεύθερη Δεξιά. Έχει να κάνει, όπως είπα, με ένα πρόβλημα στην ίδια τη λειτουργία του πολιτεύματος.
«Πλάτη στα ολιγοπωλιακά συμφέροντα»
Για το θέμα της ακρίβειας, η κα Αχτσιόγλου ανέφερε: «Το δεύτερο και ωστόσο πρώτο θεωρώ στην καθημερινότητα των πολιτών ζήτημα αφορά το ζήτημα της ακριβείας, όπου εκεί πράγματι η κατάσταση είναι οριακή. Τα εισοδήματα των πολιτών δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, για να πληρώσουν τους βασικούς λογαριασμούς της ενέργειας. Και εδώ παρότι το πρόβλημα έχει εξωγενή χαρακτηριστικά, η άρση των lockdown στις οικονομίες, ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπάρχουν και πολύ ειδικές ευθύνες που βαραίνουν την Κυβέρνηση. Διότι στην Ελλάδα λειτουργεί εδώ και καιρό μια ρηχή, ολιγοπωλιακή αγορά στην αγορά ενέργειας, η οποία λειτουργεί με έναν τρόπο που παράγει και αναπαράγει αισχροκέρδεια. Και η Κυβέρνηση αποφάσισε να μην παρέμβει στην αγορά ενέργειας, να βάλει πλάτη στην πραγματικότητα στα ολιγοπωλιακά συμφέροντα εκεί και η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί είναι να παίρνει έσοδα το κράτος από φόρους που πληρώνουν οι πολίτες, επαυξημένους εξαιτίας της ακρίβειας, κυρίως δηλαδή τα πολύ αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ, και να τα γυρνά σε επιδοτήσεις στους πολίτες, οι οποίες ξανακαταλήγουν στις εταιρείες ενέργειας, συντηρώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο αισχροκέρδειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας έχουν συγκεντρώσει δισεκατομμύρια υπερκερδών, δηλαδή κέρδη πάνω στα κέρδη, εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Η Κυβέρνηση δεν κάνει στην πραγματικότητα τίποτα για αυτά τα υπερκέρδη, δεν τα έχει φορολογήσει, δεν έχει εισέλθει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία από τη φορολόγηση των υπερκερδών, δεν έχει βάλει κανόνες στη λειτουργία της αγοράς, δεν έχει βάλει ένα πραγματικό πλαφόν στις τιμές και το μόνο που κάνει είναι να αφήνει την κατάσταση αυτή να εξελίσσεται και το κράτος εισπράττει επιπλέον έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι φαίνεται πως στο τέλος της χρονιάς θα έχουμε 4 δις επιπλέον έσοδα από Φ.Π.Α.. Αυτά είναι χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες από τις καθημερινές τους αγορές στο κράτος, το οποίο εισπράττει επιπλέον Φ.Π.Α. και εμφανίζεται εν συνεχεία ως σωτήρας για να δώσει κάποιες επιδοτήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να καλύψουν καμία ανάγκη.
Η δική μας πρόταση είναι πάρα πολύ σαφής. Παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, πράγμα που σημαίνει πλαφόν στις τιμές, πλαφόν πραγματικό, που να είναι στο κόστος παραγωγής, συν ένα ποσοστό κέρδους 5% και τίποτα παραπάνω, προκειμένου να υπάρξει ένας πραγματικός έλεγχος κυρίως στο κόστος ενέργειας. Και από εκεί και πέρα μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Για να μπορέσουμε να έχουμε μια πραγματική ανακούφιση στα νοικοκυριά. Οπωσδήποτε και κομμάτι της δικής μας πρότασης βασικό είναι η θέση της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, για να μπορεί πραγματικά η ΔΕΗ να λειτουργεί ως ένας μοχλός που καθοδηγεί τις τιμές προς τα κάτω και θα εφαρμόζει μια κοινωνική πολιτική».
«Ασφυκτική κατάσταση στην αγορά»
Τέλος, για το ζήτημα των πλειστηριασμών, η κα Αχτσιόγλου επεσήμανε: «Το τρίτο κομμάτι, που θεωρώ ότι ταλανίζει την ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή είναι το ζήτημα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων. Έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση ασφυκτική στην αγορά. Έχουν απελευθερωθεί πλήρως οι πλειστηριασμοί. 44.000 πλειστηριασμοί προγραμματισμένοι για το 2022. Τριπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι. Και πρώτης κατοικίας. Οι πολίτες ασφυκτιούν από τα χρέη, δεν μπορούν να κάνουν καμία ρύθμιση. Τα περισσότερα δάνεια έχουν περάσει σε funds, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στους πολίτες. Οι πολίτες ζητούν μια ρύθμιση και δεν βρίσκουν καμία απόκριση. Όλη αυτή είναι μια κατάσταση ασφυκτική, η οποία έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης της Ν.Δ., διότι έκανε πολύ συγκεκριμένες επιλογές. Ουσιαστικά όλος ο μηχανισμός να ελέγχεται από τη βούληση των τραπεζών και των funds. Αν θέλουν να προχωρούν σε μια ρύθμιση, αν δεν θέλουν να μην κάνουν ρυθμίσεις. Αν θέλουν να απαντούν στους πολίτες, αν δεν θέλουν να μην ανταποκρίνονται και να προχωρούν αυτή τη στιγμή σε πλειστηριασμούς σωρηδόν ακόμη και πρώτης κατοικίας, ακόμη και για πάρα πολύ μικρά ποσά, εκβιάζοντας στην πραγματικότητα τους πολίτες.
Και σε αυτό το ζήτημα, από την πλευρά μας έχουμε καταθέσει ένα πολύ συγκεκριμένο εντελώς αντιπαραθετικό σχέδιο που αφορά μια συλλογική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Και εδώ μιλάμε και για τα χρέη προς τις τράπεζες, όπου χρειάζεται ένας μηχανισμός δεσμευτικός και απέναντι στους πιστωτές, προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και ειδικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο, δηλαδή την Εφορεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής.
Κλείνοντας, πρόκειται για ένα συνολικά αντιπαραθετικό σχέδιο σε αυτό που εφαρμόζει σήμερα η Κυβέρνηση. Ένα σχέδιο, το οποίο μεριμνά για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και τις παραγωγικές δυνάμεις, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, μισθωτούς. Ρίχνει το βάρος στα δικά τους προβλήματα και βλέπει τα προβλήματα από τη δική τους σκοπιά. Χτυπά τα ολιγοπωλιακά συμφέροντα, εισπράττει από εκεί τον κύριο όγκο των χρημάτων, προκειμένου να γίνει μια πολιτική ανακουφιστική για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Σε κόντρα, λοιπόν, με το σχέδιο που εφαρμόζει σήμερα η Κυβέρνηση. Η κατάσταση θεωρούμε ότι είναι κρίσιμη, είναι οριακή και πλέον τα προβλήματα δεν είναι ζήτημα του να εφαρμόσεις ένα μέτρο αντί κάποιου άλλου μέτρου. Είναι ζήτημα ενός συνολικού διαφορετικού πολιτικού σχεδίου και αυτό το διαφορετικό πολιτικό σχέδιο μπορεί να έρθει μόνο μέσα από εκλογές και με μία διαφορετική κυβέρνηση, προοδευτική κυβέρνηση, η οποία θα έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».