39 δράσεις προϋπολογισμού 702.000 ευρώ για την Π.Ε. Δράμας στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης για το 2023

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ ΓΡ. ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, εγκρίθηκαν το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2023, καθώς και το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης για την ίδια χρονιά.

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ παραχώρησε συνέντευξη τύπου για το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης και αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαεμμανουήλ ανέφερε: «Η Δράμα αυτή τη στιγμή, για το 2023, έχει εγγεγραμμένα 87 έργα προϋπολογισμού ύψους 59 εκ. ευρώ. Όταν στα 356 έργα που υλοποιούνται σε όλη την Περιφέρειά μας το ποσό αντιστοιχεί σε 338 εκ. Αν διαιρέσουμε τα 356 έργα δια 5, που είναι οι Περιφερειακές Ενότητες, αντιστοιχούν 71 έργα σε κάθε Νομό και αν βάλουμε και τα δύο νησιά μας, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, και διαιρέσουμε δια του 7 το 356, αντιστοιχεί σε κάθε Π.Ε. ο αριθμός 50,8. Άρα ο αριθμός 87 για τη Δράμα είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

Αυτά τα έργα αφορούν στην οδική ασφάλεια, στους κυκλικούς μας κόμβους, που αλλάζουν και την όψη των εισόδων της πόλης μας. Από τη Θεσσαλονίκη δημοπρατήθηκε ο κυκλικός κόμβος στη Softex και ξεκινάει σε λίγο καιρό το έργο της ανακατασκευής, άρα η είσοδος από Θεσσαλονίκη. Ο κόμβος στην περιοχή του Ξηροποτάμου έχει ολοκληρωθεί, αλλά η είσοδος, αυτό το 1,5 χλμ. μέχρι τη Λαυρεντιανή Μονή θα ανακατασκευαστεί. Επίσης έχουμε την ασφαλτόστρωση του δρόμου Δράμας – Σιδηρονέρου – Σκαλωτής, του δρόμου από τη διασταύρωση του Βώλακα μέχρι το Νευροκόπι, από τον Βώλακα στη Μικροκλεισούρα, από τους Ποταμούς στη Μικρομηλιά, από την Πλατανιά του Δήμου Παρανεστίου μέχρι τα όρια του Νομού Ξάνθης και άλλες μικρότερες παρεμβάσεις.

Έχουμε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας. Έχουμε έργα αναπτυξιακών υποδομών, έργα υποδομών πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης και αναφέρομαι κυρίως στο Φαλακρό. Είναι πολλά ενταγμένα έργα για το Φαλακρό. Έχουμε επίσης την ανάδειξη του μονοπατιού Ε6, το οποίο για εμάς είναι κάτι πρωταρχικό, γιατί ποντάρουμε στον εναλλακτικό τουρισμό. Έχουμε έργα αναβάθμισης της φροντίδας υγείας, που αφορούν κυρίως την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας, την εξωτερική και την εσωτερική. Έργα ύψους περίπου 7,5 εκ. ευρώ. Έχουμε έργα κοινωνικής πολιτικής, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του Παρατήματος Χρονίων Παθήσεων. Έχουμε έργα ενεργειακής αναβάθμισης του Δικαστικού Μεγάρου Δράμας και του Επιμελητηρίου Δράμας. έχουμε έργα υποδομών στον πρωτογενή τομέα. Για μας η κτηνοτροφία και η γεωργία είναι πρωτεύουσας σημασίας. Στην κτηνοτροφία υλοποιείται ήδη το έργο της δημιουργίας ομβροπλατειών, ομβροδεξαμενών, ποτιστρών και δημιουργίας νέων δρόμων για τους κτηνοτρόφους μας. Το έργο ξεκίνησε ήδη στον Βώλακα του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Θα συνεχιστεί στη Μικρόπολη του Δήμου Προσοτσάνης, στον Ξηροπόταμο του Δήμου Δράμας, στον Νικηφόρο του Δήμου Παρανεστίου και στην Περιστεριά του Δήμου Δοξάτου. Κι από τους πέντε μας Δήμους μιας περιοχή που έχει μεγαλύτερη συμμετοχή κτηνοτροφίας. Όσον αφορά δε τη γεωργία, το έργο του αναδασμού του Δοξάτου είναι στον “αέρα”. Ένα σπουδαίο έργο της τάξης του 1,2 εκ. ευρώ, το οποίο θα δώσει πνοή εδώ στην αγροτική μας περιοχή του κάμπου του Δοξάτου. Επίσης πολλά έργα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά. Ένα έργο με αποτύπωμα στην εκπαίδευση και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής και αναφέρομαι στο Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, το γνωστό ΚΕΔΑΣΥ, που αναλάβαμε την υποχρέωση της μεταστέγασής του από το ακατάλληλο κτήριο στα Αμπελάκια στο Γυμνάσιο της Ν. Αμισού.

Θέλω να πω ότι από αυτά τα έργα, τα κυριότερα επιγραμματικά που ανέφερα, τίποτε δεν θα είχε επιτευχθεί, αν δεν υπήρχε άριστη συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Οι άνθρωποι μας εκεί, και ο Διευθυντής που σε λίγες ημέρες συνταξιοδοτείται κ. Θόδωρος Σιδηρόπουλος, λόγω του νόμου και του ορίου που υπάρχει στην ηλικία, αλλά και η κα Νίκη Κεφαλίδου, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι συνεργάτες μας στις Τεχνικές μας Υπηρεσίας, κινούνται πέρα από υπαλληλικά ωράρια, πέρα από υπαλληλικές υποχρεώσεις και καταθέτουν τη ψυχή τους και έχουμε άριστη συνεργασία. Για αυτό έχουμε και αυτά τα αποτελέσματα».

Σχετικά με το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, ο κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε: «Στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης για το 2023 η Π.Ε. Δράμας έχει 39 δράσεις προϋπολογισμού ύψους 702.000 ευρώ. Μερικές από αυτές είναι καινοτόμες και πρωτοποριακές. Και αναφέρομαι κυρίως στη μελέτη του αμπελοοινικού δυναμικού της περιοχής της Δράμας για την κατάρτιση και τεκμηρίωση τεχνικού φακέλου νέου προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης οίνου, δηλαδή το γνωστό Π.Ο.Π., που δεν υπήρχε η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης στη Δράμα, που είναι κατ’ εξοχήν φημισμένη για τα καλά της τα κρασιά. Επίσης μια δράση που έχει πάλι σχέση με τον πρωτογενή τομέα και τη γη μας, την πατάτα αυτή τη φορά, είναι αυτή της ανάδειξης και αξιολόγησης και βελτίωσης των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών της πατάτας Κ. Νευροκοπίου. Μία δράση που θα υλοποιήσουμε μαζί με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και είναι μια τριετής προγραμματική σύμβαση της τάξης των 90.000 ευρώ, ενώ η προηγούμενη για το κρασί, για τον οίνο μας, είναι με το Α.Π.Θ.

Από εκεί και πέρα η “Δραμοινογνωσία” που είναι για εμάς η ναυαρχίδα των εκδηλώσεων όσον αφορά την Π.Ε. Δράμας και έχει πρωτεύουσα σημασία, διπλασίασε τον προϋπολογισμό της και από 30.000 ευρώ έγινε 60.000 ευρώ. Επίσης το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που την προηγούμενη τριετία στηρίξαμε με προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας, του Δήμου Δράμας και του Υπουργείου Πολιτισμού, με το ποσό της τάξης των 150.000 ευρώ, 50.000 ευρώ κατ’ έτος, αυτή τη στιγμή έχουμε πάει στις 210.000 ευρώ, 70.000 ευρώ κατ’ έτος. Πρώτη φορά μπαίνει μέσα και η “Ονειρούπολη”. Η Περιφέρειά μας, η Περιφερειακή μας Αρχή, η Αντιπεριφέρεια Δράμας, στηρίζει τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή της χώρας, την “Ονειρούπολη”. Επίσης έχουμε δύο δράσεις με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, η μία αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είχαμε κάνει πιλοτικά μια δράση με τίτλο “το περιβάλλον μας η ζωή μας”, όπου είχε μεγάλη επιτυχία και συνεχίζουμε αυτή τη δράση, γιατί θέλουμε να φέρουμε σε επαφή τους μικρούς μας συμπολίτες, τους μαθητές μας, με το περιβάλλον μας και το πόσο μεγάλη αξία έχει να το σεβόμαστε. Μια άλλη δράση που έχει σχέση με το νερό και αφορά ένα σύστημα ελέγχου ποιότητας νερού που είναι πάρα πολύ ιδιαίτερο και καινοτόμο, είναι το σύστημα Environment Aqua Quality. Αυτό είναι ένα σύστημα που αγοράζεται άπαξ και χρησιμοποιείται μετά από την υπηρεσία μας.

Σε γενικές γραμμές, τόσο το Τεχνικό μας Πρόγραμμα όσο και το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης μάς αφήνουν ικανοποιημένους, αλλά δεν σημαίνει ότι σταματάμε εδώ. Γιατί στην πορεία υπάρχουν και οι τροποποιήσει που μπορεί να γίνουν. Ήδη οι υπηρεσίες μας δουλεύουν πυρετωδώς για νέες μελέτες και είμαστε νομίζω σε έναν πολύ καλό δρόμο για να φτάσουμε τη Δράμα εκεί που ονειρευόμαστε, με πολλή δουλειά και με λίγα λόγια».

 

Τα νέα έργα

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα νέα έργα που έχουν εγγραφεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2023 και αφορούν την Π.Ε. Δράμας, ο κ. Παπαεμμανουήλ είπε πως αυτά αφορούν τους ανελκυστήρες του Διοικητηρίου, τη γέφυρα του ποταμού Νέστου, το αντιπλημμυρικό αρδευτικό φράγμα της Κ. Βροντούς, τη μελέτη για το αρδευτικό δίκτυο της Βοϊράνης, τη μελέτη για το δρόμο Παππάδες – Μικρομηλιά, τη στεγανοποίηση του δώματος της ουρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου, τη συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και φωτεινών σηματοδοτών του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, τα στηθαία και πινακίδες, καθώς και την αντικατάσταση – τοποθέτηση νέου εξοπλισμού σήμανσης ασφαλείας στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.