Αυτόν τον παράδεισο που μας παραδίδει ο Κώστας Γ. Βιδάκης, στο νέο βιβλίο του «Δράμα. Terra Incognita», τον συνοδεύει η αύρα μιας χωνεμένης σοφίας. Θα μπορούσε να πει κανείς πως πρόκειται για ένα λεύκωμα που αποτυπώνει με τον πληρέστερο τρόπο τον μοναδικό φυσικό πλούτο της Δράμας. Θα προτιμούσα όμως να το προσεγγίσω με μια μεγαλύτερη δόση ιερότητας, και να προσδώσω στο εγχείρημα αυτό την τελεολογική διάσταση μιας αποστολής.

Ο παράδεισος που λέγεται Δράμα-1
Δενδροβάτραχος (Hyla arborea), στην κορφή κλαδιού λεύκης. Νυκτόβιος βάτραχος που ζει σε δένδρα και ψηλά φυτά.

Είναι καιρός τώρα, κάποια χρόνια, που συντονισμένες προσπάθειες παθιασμένων ανθρώπων έχουν ανελκύσει την περίπτωση «Δράμα» σε ένα βάθρο εθνικής εμβέλειας. Ποτέ πριν η Δράμα, η πόλη και ο φυσικός πλούτος του νομού μαζί με τα πανέμορφα χωριά του, δεν έχαιραν τόσης εξωστρέφειας. Αλλά αυτό είναι το αρχικό, μόνο, κεφάλαιο διότι η φιλοδοξία είναι υψηλότερη. Με χορηγό έκδοσης την ΑΜΚΕ Δράμας «Κύκλωψ» για την προστασία, αξιοποίηση και προβολή της δραμινής φύσης, το λεύκωμα με τις 470 φωτογραφίες που υπογράφει ο «προστάτης» της Δράμας, Κώστας Γ. Βιδάκης είναι ένα εφαλτήριο για να ευφρανθούμε με την τόση ομορφιά, αλλά κυρίως για να νιώσουμε, να σκεφτούμε, να πράξουμε.

Ο παράδεισος που λέγεται Δράμα-2
Δίανθος ο μεγαλοπρεπής (Dianthus superbus), αγριογαρύφαλλο. Τα βράχια της περιοχής του Αχλαδοχωρίου (Κρουσόβου) με τα μεγάλα αρπακτικά. Τμήμα της βόρειας πλευράς του ορεινού συγκροτήματος του Φαλακρού. Τελέκια η ευειδής (Telekia speciosa), σε ρεματιά στο Δάσος Ελατιάς. Ελάχιστο δείγμα του φωτογραφικού πλούτου της έκδοσης. [ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΒΙΔΑΚΗΣ]

Ο ίδιος ο Κώστας Γ. Βιδάκης σημειώνει, με σεμνότητα είναι η αλήθεια, πως η έκδοση είναι μια «απόπειρα ενεργοποίησης ενός διαλόγου για μια terra incognita, μια άγνωστη γη. Η Δράμα είναι πρωτίστως ένας τόπος βουνών και μιας ασύλληπτης ποικιλότητας ζωής». Αυτό το γνωρίζει όποιος έχει ακολουθήσει τον Κώστα Γ. Βιδάκη μέσα στο δάσος του Φρακτού, ένα από τα υποβλητικότερα τοπία της Ελλάδας, ένας τόπος μέθεξης και εσωτερικής διαστολής. Εκεί, στο Φρακτό συνομιλείς σιωπηρά με τον όποιο Θεό μέσα σου.

Ο παράδεισος που λέγεται Δράμα-3
[ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΒΙΔΑΚΗΣ]

Η έκδοση «Δράμα. Terra incognita» αποκαλύπτει τις τεράστιες δυνατότητες του τόπου.

«Ο Κώστας Γ. Βιδάκης έχει σαφέστατη οικολογική ματιά και συνείδηση, το πιστοποιεί η ίδια η δουλειά του», γράφει στον μεστό πρόλογό του ο Δραμινός πεζογράφος Βασίλης Τσιαμπούσης. «Αλλά το “Δράμα, Terra Incognita” δεν είναι ένα οικολογικό μανιφέστο. Είναι η περιγραφή ενός παραδείσου που βρίσκεται δίπλα μας…». Καρπός μιας πορείας εξελικτικής, καθώς ο δημιουργός του «είναι πια πλουσιότερος σε εμπειρίες και επιστημονικές γνώσεις», όπως εύστοχα αναφέρει ο Βασίλης Τσιαμπούσης, το βιβλίο αυτό είναι ένας πυκνωτής του πνεύματος της Δράμας. Φέρει ένα μήνυμα και μας καλεί να ανοίξουμε τα μάτια και να επαναπροσδιορίσουμε τις ιεραρχήσεις μας.

Ο παράδεισος που λέγεται Δράμα-4
[ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΒΙΔΑΚΗΣ]

Η ομορφιά των φωτογραφιών, ένα πραγματικό «φυσικό και ανθρωπολογικό παλίμψηστο», γεννά το αναγκαίο ψυχικό υπόστρωμα για να γίνει κανείς κοινωνός με την υπεραξία του νομού Δράμας. Ενας νομός, που όχι μόνο ως τουριστικός προορισμός, αλλά και ως τόπος που συμβολίζει με συγκινητική διάσταση πολλές όψεις της ελληνικής και βαλκανικής ζωής, μπορεί να θέσει εκ νέου το ερώτημα για την αναζωογόνηση της Ανατολικής Μακεδονίας πέρα από τα στερεότυπα.

Αυτές τις πολλές διαστάσεις και παραμέτρους φέρνει σε όλους εμάς αυτή η έκδοση. Είναι λεύκωμα, το δίχως άλλο, αλλά ένα λεύκωμα τεράστιου μόχθου που βαθαίνει την εμπειρία πάνω στον τόπο.

Ο παράδεισος που λέγεται Δράμα-5
[ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΒΙΔΑΚΗΣ]

Ο Κώστας Γ. Βιδάκης, ως άνθρωπος που αναγνωρίζει διαρκώς τη συμβολή όσων μοιράζονται κοινές αξίες, ευχαριστεί πολλούς, τον πολύτιμο χορηγό και υποστηρικτή, την εταιρεία «Κύκλωψ» αλλά και τον Νίκο Πέτρου, έναν από τους βασικούς συνοδοιπόρους του από τα πρώτα χρόνια καθώς μοιράζονταν ένα βλέμμα, όπως και τον Χρίστο Π. Φαράκλα, που είχε τη φιλολογική επιμέλεια του τόμου.

Πηγή: Kathimrini.gr / Νίκος Βατόπουλος