ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

Παρουσία χιλιάδων επισκεπτών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Απριλίου 2018 η 18η Γιορτή Σπόρων στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου. Παράλληλα, το τριήμερο 11 με 13 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων, η οποία προσελκύει τα δυο τελευταία χρόνια εκπροσώπους οικολογικών, αγροτικών και συνεταιριστικών συλλόγων και ομάδων από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και ξένους, που γοητευμένοι από την ομορφιά της γης του Πελίτι και της ορεινής Δράμας, επισκέπτονται την περιοχή. Φέτος, στη 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τη Γουατεμάλα, τη Βενεζουέλα, τη Νότια Αφρική, την Μπουρκίνα Φάσο, την Ινδία και τη Γαλλία.

Φυσικά οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη Γιορτή Σπόρων, αυτή την οικογιορτή, η οποία ξεκίνησε δειλά-δειλά πριν από 18 χρόνια, χάρη στην αποφασιστικότητα, την επιμονή και το μεράκι του Παναγιώτη Σαϊνατούδη έχει μετατραπεί σήμερα σε σημείο συνάντησης ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ιδανικά. Δεκαπέντε τοπικές ομάδες του Πελίτι που δραστηριοποιούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ήρθαν και φέτος στη Δράμα, προσφέροντας και ανταλλάσσοντας σπόρους. Κεντρικό μήνυμα η προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος με την παράλληλη στήριξη των παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών. Μάλιστα, χάρη στην παγκόσμια αποδοχή, η Γιορτή του Πελίτι έφτασε στο σημείο να θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή ανταλλαγής σπόρων σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα πάνω από 20.000 οικογένειες καλλιεργούν τους σπόρους του Πελίτι.

Σύμφωνα με τον κ. Σαϊνατούδη κατά τη διάρκεια στη φετινής εκδήλωσης διανεμήθηκαν περισσότερα από 20.000 φακελάκια με ντόπιους σπόρους, ενώ ο ίδιος σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Οι ντόπιοι σπόροι είναι ο πλούτος της κάθε περιοχής πάνω στη γη. Δεν χρειάζονται φυτοφάρμακα, ενώ οι παραγόμενοι καρποί τους είναι βιολογικοί και άριστης ποιότητας. Οι σπόροι που διανέμονται είναι εντελώς δωρεάν κι έτσι οι αγρότες δε χρειάζονται να καλλιεργήσουν τα υβρίδια των διαφόρων εταιρειών, που πολλές φορές είναι γεμάτα φυτοφάρμακα και κάποιες άλλες φορές γενετικά μεταλλαγμένα. Σήμερα, περισσότεροι από 18.000 αγρότες σε όλη την Ελλάδα χρησιμοποιούν τους σπόρους του Πελίτι».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πελίτι, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης / Π.Ε. Δράμας, του Δήμου Παρανεστίου, του ΚΠΕ Παρανεστίου, του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Ελευθερία των Σπόρων, του κινήματος Navdanya από την Ινδία, της οργάνωσης Kokopelli από τη Γαλλία και της οργάνωσης REDSAG από τη Γουατεμάλα.

Η Γιορτή Σπόρων, η οποία περιελάμβανε πλήθος ενημερωτικών, επιστημονικών, καλλιτεχνικών και διάφορων βιωματικών δραστηριοτήτων, αφορούσε τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα και την αχρήματη οικονομία, ενώ φέτος, γιορτάστηκαν και τα 23 χρόνια Πελίτι (1995-2018).

Από τις εκδηλώσεις ξεχώρισε η παρουσίαση των «κήπων της ελπίδας» που γίνονται με τοπικές ποικιλίες σπόρων σε εμπόλεμες ζώνες στη Συρία και σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, εκπέμποντας μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης.

Στην 18η Γιορτή Σπόρων παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο οποίος επεσήμανε: «Η φετινή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφερειακής μας Ενότητας, κατέδειξε ότι οι καθαροί σπόροι πρέπει να διαφυλαχτούν γιατί παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην σωστή διατροφή και την υγεία μας. Οι κυβερνήσεις και όλοι οι φορείς παραγωγής πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους σχετικά με τη διακίνηση και χρήση μεταλλαγμένων προϊόντων, γιατί αυτά δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου».