ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε. Α. ΠΑΤΑΚΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Μ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

 

  • Μέχρι τις 22 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής προτάσεων για έργα δημοσίου χαρακτήρα
  • Εντός διμήνου αναμένεται η πρόσκληση για έργα ιδιωτικού χαρακτήρα
  • Στις 29 Ιουνίου η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων του Leader 2007-2013

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη τύπου για την υλοποίηση του Προγράμματος Leader στο Νομό Δράμας παραχώρησαν την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. και Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης και ο Διευθυντής της εταιρείας κ. Μανόλης Χατζόπουλος. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου υπήρξε αναφορά στην ήδη δημοσιευθείσα πρόσκληση για έργα δημοσίου χαρακτήρα στο τρέχον Leader, για την επικείμενη πρόσκληση έργων ιδιωτικού χαρακτήρα, αλλά και για τα εκκρεμή έργα από το προηγούμενο Leader (2007-2013).

Ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. και Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., επεσήμανε ότι «το Πρόγραμμα του Leader είναι πολύ πιο ευέλικτο, πολύ πιο αποτελεσματικό», σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσπάθεια, «η οποία έχει πολύ θετικά αποτελέσματα και συμβάλλει σε μια κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας και για την ελληνική οικονομία, δίνοντας πραγματικά στήριγμα, αλλά και ελαχιστοποιώντας διαδικασίες μέσα από μια χρονοβόρα γραφειοκρατική νοοτροπία, η οποία έχει καλλιεργηθεί μέσα από τον Αναπτυξιακό Νόμο». Ακόμη, ο κ. Πατακάκης έκανε λόγο για «πολύ θετικά αποτελέσματα», αναφέροντας ότι «έχουν ενταχθεί στον Άξονα 4 του 2007-2013 94 έργα προϋπολογισμού περίπου 13 εκ. ευρώ. Τα υλοποιούμενα έργα είναι 79 προϋπολογισμού 11,7 εκ. ευρώ. Τα ολοκληρωμένα και πληρωμένα έργα μέχρι 31/12/2015 είναι προϋπολογισμού 2,8 εκ. ευρώ και τα συνεχιζόμενα έργα είναι προϋπολογισμού 8,9 εκ. ευρώ». Όπως είπε τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι «γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά και στο Δ.Σ., αλλά και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες με τον Διευθυντή κ. Χατζόπουλο».

Όσον αφορά την τρέχουσα πρόσκληση για έργα δημοσίου χαρακτήρα, ο κ. Πατακάκης ανέφερε ότι αφορά «την ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές, παρεμβάσεις για τη βελτίωση υποδομών στον πρωτογενή τομέα και ανάπτυξη και βελτίωση βιωσιμότητας των δασών». Έτσι δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του ορεινού όγκου του Νομού, «έναν ορεινό όγκο που έχει τεράστιες δυνατότητες, γεμάτος καταρράκτες, γεφύρια, μια σπάνια πανίδα και χλωρίδα, αλλά και το Παρθένο Δάσος και το Δασικό Χωριό, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε» τόνισε ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε..

Ο κ. Πατακάκης υπογράμμισε ότι «όλες αυτές οι δράσεις μπορούν να αξιοποιηθούν και να ενταχθούν και να συμβάλλουν τα μέγιστα, προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα», ενώ επεσήμανε την καθυστέρηση από πλευράς Υπουργείου στο να βγει η πρόσκληση. «Έχουν επισημανθεί τα προβλήματα, οι δυσκολίες, οι αδυναμίες, οι καθυστερήσεις, οι οποίες είναι και αδικαιολόγητες και πολλές φορές αποθαρρύνουν τους επενδυτές και ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και δυσκολεύουν το έργο, το οποίο είναι και σημαντικό και αξιόλογο και πρέπει να το στηρίξουμε όλοι, γιατί βλέπουμε ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδοτήσεων, έχουν ταλαιπωρήσει και έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα πάρα πολλές φορές και πάρα πολλοί επενδυτές δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια» σημείωσε ο κ. Πατακάκης και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα είναι μια σημαντική περίοδος με το νέο πρόγραμμα και για τον δημόσιο τομέα, αλλά και για τον ιδιωτικό, που πιστεύουμε ότι θα ανοίξει τους επόμενους μήνες. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενθαρρύνοντας, ενημερώνοντας, αλλά και υποστηρίζοντας όλη αυτή την προσπάθεια που κάνει ο ιδιωτικός τομέας».

Ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. κ. Χατζόπουλος ανέφερε για την πρόσκληση για έργα δημόσιου χαρακτήρα του νέου Leader 2014-2020 (ή CLLD όπως λέγεται) ότι είναι στον αέρα από τις 3 Απριλίου και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ένταξης λήγει στις 22 Ιουνίου. Ο προϋπολογισμός είναι 1.765.000 ευρώ, ενώ, όπως τόνισε, «στα έργα αυτά συνήθως η επιδότηση είναι 100%», γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρξει κόστος για τους φορείς.

Ο κ. Χατζόπουλος εξήγησε ότι «δικαιούχοι είναι φορείς αυτοδιοίκησης, Δήμοι, Περιφέρεια, αλλά και κάποιοι άλλοι φορείς, όπως περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως σύλλογοι και σωματεία που παράγουν κοινωνικό έργο», ενώ μπορούν να ενταχθούν και λοιποί φορείς, όπως π.χ. αθλητικοί ή πολιτιστικοί σύλλογοι. Τα έργα έχουν να κάνουν με ύδρευση και αποχέτευση, με σήμανση μονοπατιών, με αναπλάσεις οικισμών, με ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, με καταφύγια ζώων, με έργα κοινωνικού χαρακτήρα, με δημιουργία μουσείων και γενικώς έργα, τα οποία παράγει η τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ οι πολιτιστικοί σύλλογοι μπορεί να υλοποιήσουν έργα που αφορούν τη διοργάνωση εκδηλώσεων ή την υλοποίηση πολιτιστικών δρώμενων.

Ο κ. Χατζόπουλος ανέφερε ότι υπήρξε καθυστέρηση, όμως αυτή δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα της Αναπτυξιακής. «Είμαστε η τρίτη εταιρεία πανελληνίως που βγάλαμε την πρόσκληση. Δεν είναι ίσως και τόσο σημαντικό αυτό, αλλά κάτι λέει για την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητά μας», υπογράμμισε. Παράλληλα, σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν διαδικασίες ενημερώσεις των Δήμων, τόσο στα Δημοτικά Συμβούλια όσο και στις υπηρεσίες, καθώς η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι ηλεκτρονική.

Σχετικά με την επικείμενη πρόκληση για έργα ιδιωτικού χαρακτήρα, ο κ. Χατζόπουλος δήλωσε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου: «Περιμένουμε από το Υπουργείο, άμεσα λένε, το σχέδιο πρόσκλησης για τα ιδιωτικά, ώστε στην πορεία να ετοιμάσουμε και αυτή την πρόσκληση. Εκτιμούμε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο, αν όχι νωρίτερα, θα είναι κι αυτή στον αέρα. Η πρόσκληση αυτή θα αφορά αποκλειστικά έργα ιδιωτικού χαρακτήρα. Η δημόσια δαπάνη, το ποσό της επιχορήγησης που έχουμε να βγάλουμε στον αέρα φτάνει τα 3.100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με την ιδιωτική συμμετοχή το ποσό αυτό θα υπερδιπλασιαστεί. Άρα θα παραχθούν έργα προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ, συν τα 2 εκ. περίπου που έχουμε βγάλει για τα ιδιωτικά έργα, συν κάποια επιπλέον χρήματα για άλλου είδους δράσεις συνεργασίας, εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα θα έχει ένα προϋπολογισμό κατ’ αρχήν γύρω στα 10 εκ. ευρώ. Αυτό σε ένα επίπεδο τετραετίας. Είναι κυρίως για μικρούς επενδυτές. Το ανώτατο πλαφόν είναι οι 600.000 ευρώ προς τα πάνω, χωρίς Φ.Π.Α.. Προς τα κάτω δεν υπάρχει πλαφόν. Είναι ελεύθερο και για πολύ μικρές επενδύσεις, 5.000-10.000-15.000 ευρώ». Για τα ποσοστά επιδότησης, ο κ. Χατζόπουλος σημείωσε θα κυμαίνονται από 50-65% σε κάποιες περιπτώσεις και αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης, αλλά και από τον κανονισμό ένταξης. Η εκτίμησή του είναι ότι το επόμενο δίμηνο θα υπάρχει στον αέρα η πρόκληση και για τα ιδιωτικά έργα, επισημαίνοντας ότι «ίσως δεν είναι η καλύτερη περίοδος μεσοκαλόκαιρο να ετοιμάζονται οι επενδυτές και οι ιδιώτες, αλλά δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε άλλο».

Τέλος, για το προηγούμενο πρόγραμμα Leader, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής ανέφερε ότι έγιναν πάνω από 100 προτάσεις για ένταξη, με 94 να παίρνουν απόφαση ένταξης και από αυτά, μετά από κάποιες αποχωρήσεις είτε λόγω κρίσης είτε λόγω αλλαγών, 79 να υλοποιούνται και να ολοκληρώνονται. Όπως είπε «από τους 79 επενδυτές, οι 24 ολοκλήρωσαν μέχρι το 2015 και οι υπόλοιποι, οι 55, είναι ανειλημμένα έργα και ολοκληρώνονται τώρα. Από αυτά ήδη τα 15 έχουν αποπληρωθεί και τα υπόλοιπα –είναι σημαντικό- θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 29 Ιουνίου. Είναι η καταληκτική ημερομηνία. Σύμφωνα με αυτά τα οποία δηλώνει σήμερα το Υπουργείο δεν προτίθεται να δώσει επιπλέον παράταση για αρκετούς λόγους». Ο κ. Χατζόπουλος εξήγησε ότι ήδη έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ επειδή θα ξεκινήσει και το νέο Leader «είναι πολύ δύσκολο να έχεις και ένα παλιό πρόγραμμα ανοιχτό με πολλά έργα και ένα με καινούρια». Σχετικά με τους λόγους καθυστέρησης, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής ανέφερε ότι μπορεί να αφορούν αδειοδοτήσεις ή αλλαγές στα σχέδια, όμως ο κυριότερος λόγος «είναι η οικονομική κρίση». «Ζορίζονται να τελειώσουν, κάνουν πολλές μικρές πληρωμές κι έτσι καθυστερούν περισσότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας όμως την αισιοδοξία ότι «αν όχι όλα, τα περισσότερα έργα θα ολοκληρωθούν έστω και επί το έλαττον μέχρι και 29 Ιουνίου και μετά από εκεί θα πρέπει να φροντίσουμε έτσι ώστε να αποπληρωθούν κιόλας».