ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
- Λήψη απόφασης για επιδότηση ενοικίου από το Δήμο σε επικουρικούς γιατρούς του ΠΕΔΥ που εφημερεύουν στο Νοσοκομείο
Πολύωρη ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Τετάρτης 21 Μαρτίου 2018, με το σώμα να λαμβάνει αποφάσεις για συνολικά 62 θέματα (56 τακτικά και 6 έκτακτα). Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δε έλειψαν οι στιγμές εντάσεις με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Επιδότηση ενοικίου από το Δήμο σε επικουρικούς γιατρούς του ΠΕΔΥ που εφημερεύουν στο Νοσοκομείο
Ως έκτακτο θέμα συζητήθηκε η επιδότηση ενοικίου από το Δήμο επικουρικών γιατρών του ΠΕΔΥ, οι οποίοι καλύπτουν εφημερίες στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Με την απόφασή του, η οποία λήφθηκε κατά πλειοψηφία, το σώμα τροποποίησε προηγούμενη απόφαση η οποία αφορούσε μόνο τους επικουρικούς γιατρούς του Νοσοκομείου. Εισηγητής του θέματος από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο οποίος είναι και γιατρός στο Νοσοκομείο της Δράμας. Όπως εξήγησε μετά την απόφαση θα λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου από το Δήμο δύο ακόμη επικουρικοί γιατροί του ΠΕΔΥ, οι οποίοι καλύπτουν εφημερίες στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, ενώ ήδη με την αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου πέντε επικουρικοί γιατροί του Νοσοκομείου. Η επιδότηση ενοικίου έρχεται ως κίνητρο παρουσίας γιατρών στο Νοσοκομείο, οι οποίοι συνήθως επιλέγουν να εργαστούν σε δομές υγείας στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος, ο Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Παπαδόπουλος (ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος απουσίαζε από τη συνεδρίαση λόγω υποχρεώσεων εκτός Δράμας), η απόφαση που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο αποτέλεσε οδηγό για αντίστοιχες αποφάσεις και από άλλους Δήμους της υπόλοιπης χώρας.
Πάντως, το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με παρατάξεις της αντιπολίτευσης να εκφράζουν αντιρρήσεις τόσο περί τυπικών διαδικασιών όσο και για την ουσία της απόφασης. Συγκεκριμένα, από την παράταξη «πόλη+ζωή» τέθηκε το ζήτημα ότι η εισήγηση του θέματος έρχεται από έναν Δημοτικό Σύμβουλο, τον κ. Μπλούχο, και όχι από κάποια υπηρεσία του Δήμου, όπως π.χ. η Οικονομική Υπηρεσία, η οποία και θα ενημέρωνε το σώμα για το κόστος που θα προκαλούσε η λήψη της απόφασης. Όσον αφορά την ουσία του θέματος, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννης Στεφανίδης εξέφρασε την άποψη ότι το σύστημα υγείας θα πρέπει να χρηματοδοτείται επαρκώς από το κράτος. Στον ίδιο άξονα υπήρξαν αναφορές από την παράταξη «πόλη+ζωή» ότι το κράτος μετακυλύει τις ευθύνες του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στη ψηφοφορία οι Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής ψήφισαν θετικά, η παράταξη «πόλη+ζωή» ψήφισε «παρών», οι παρατάξεις «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» και «Project Δράμα 2020» ψήφισαν θετικά, ζητώντας να καταγραφεί η επιφύλαξη ότι απουσιάζει εισήγηση από την Οικονομική Υπηρεσία, ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε αρνητικά.
Δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία η επιχορήγηση των Πολιτιστικών Συλλόγων
Ένα άλλο ζήτημα που προκάλεσε έντονη συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν αυτό της επιχορήγησης των Πολιτιστικών Συλλόγων. Το θέμα, αν και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, δεν έλαβε την απαιτούμενη εκ του νόμου αυξημένη πλειοψηφία κι έτσι αναμένεται να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση. Να σημειωθεί ότι για την επιχορήγηση των Πολιτιστικών Συλλόγων ο νομοθέτης ζητάει την έγκριση από την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του σώματος. Στην περίπτωση του Δήμου Δράμας με 33μελες Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να υπερψηφίσουν 22 Δημοτικοί Σύμβουλοι. Στη ψηφοφορία στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα έλαβε 20 θετικές ψήφους. «Ναι» ψήφισαν οι 18 παρόντες Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, καθώς και οι κ.κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και Ανδρέας Χαραλαμπίδης από την παράταξη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα». Ο κ. Παπαεμμανουήλ επεσήμανε ότι υπάρχουν διαφωνίες από την παράταξή του για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επιχορηγήσεις, όμως «δεν είναι σωστό οι Σύλλογοι ή τα αθλητικά σωματεία να γίνονται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης».
Πάντως, αν από την παράταξη της πλειοψηφίας δεν απουσίαζαν 2 Δημοτικοί Σύμβουλοι, τότε το θέμα θα είχε εγκριθεί. Αυτό το γεγονός οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σε επόμενη συνεδρίαση, αν είναι παρόντες όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής και της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα», τότε συγκεντρώνεται η απαιτούμενη εκ του νέου νόμου αυξημένη πλειοψηφία.
Αρνητικά ψήφισαν οι παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «Project Δράμα 2020» και «Λαϊκή Συσπείρωση». Αυτό που εκφράστηκε κυρίως από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ήταν ότι η Δημοτική Αρχή δεν τήρησε την περσινή της δέσμευση για δημιουργία μητρώου Πολιτιστικών Συλλόγων, χρηματοδότησης αυτών μέσω μοριοδότησης και ενιαίος έλεγχος και για τις χρηματοδοτήσεις μέσω των νομικών προσώπων του Δήμου. Η απάντηση από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν ότι το μητρώο και η μοριοδότηση δεν προχώρησαν, γιατί δεν υπήρξε συνεργασία από την πλευρά των αντιπολιτεύσεων.
Το συγκεκριμένο θέμα διαχρονικά αποτελεί εστία έντασης ανάμεσα σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση, ακριβώς λόγω της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείται, ενώ και την περσινή χρονιά χρειάστηκε νέα εισαγωγή του θέματος για να εγκριθεί τελικά από τον απαιτούμενο αριθμό Δημοτικών Συμβούλων. Και συνήθως, αν όχι πάντα, μετά από τις σχετικές συνεδριάσεις προκαλούνται έντονες διαφωνίες ανάμεσα σε Δημοτική Αρχή και στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για το ποιος φέρει την ευθύνη που δεν ψηφίστηκε με την απαιτούμενη πλειοψηφία το θέμα.
Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε και η επιχορήγηση των Ποδοσφαιρικών Σωματείων και Αθλητικών Συλλόγων από το Δήμο Δράμας. Για το συγκεκριμένο θέμα ψήφισαν θετικά οι Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής και οι παρατάξεις «πόλη+ζωή», «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» και «Project Δράμα 2020», ενώ διαφώνησε η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών». Αυτό που διαφάνηκε ήταν ότι υπήρξε συνεννόηση πριν την εισαγωγή του θέματος, ανάμεσα στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Αθλητισμού κ. Γιάννη Καψημάλη και στις αντιπολιτεύσεις, κι έτσι το θέμα δεν προκάλεσε έντονες διαφωνίες.