Γράφει ο Χριστόδουλος Μιχαηλόπουλος

τ. Δ/ντής Υπουργείου Εργασίας-Επιθεωρητής Εργασίας

Πρόεδρος του α. Συλλόγου Οικισμού «Άγιος Παύλος»

Μεταφορά των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, από τη Σίνδο Θεσσαλονίκης και Σέρρες, στην καταλληλότερη θέση, τη Δράμα:

Τμήμα Γεωπονίας

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής.

Επαναλειτουργία στη Δράμα:

Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου.

Ίδρυση και λειτουργία στη Δράμα:

Τμήμα Επιστήμης Μαρμαροτεχνίας και Μαρμαρογλυπτικής

Κτηνιατρική Σχολή

Σχολή Κινηματογράφου.

 

Με αφορμή δημοσιεύματα αναφορικά με προτάσεις του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), για πιθανές αναδιαρθρώσεις στα Τμήματά του, στη Δράμα και ανασχεδιασμό του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το βλέμμα στην αγορά εργασίας, εκφράζω συμπληρωματικά, στα όσα έχουν γραφεί, τις δικές μου απόψεις, ίσως γόνιμες για το τόσο σημαντικό θέμα και σημειώνω:

  1. Με έδρα τη Δράμα, ιδρύθηκε μία Σχολή του ΔΙ.ΠΑ.Ε., η ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ με τέσσερα Τμήματα:

α) Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, με έδρα τη Δράμα,

β) Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, με έδρα τη Δράμα,

γ) Γεωπονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και

δ) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Στη Δράμα λειτουργούν μόνο τα δύο πρώτα Τμήματα χαμηλής προτίμησης, τα δε άλλα δύο βασικά Τμήματα λειτουργούν εκτός της έδρας της Σχολής, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

  1. ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Προτείνω την επανόρθωση της ανορθόδοξης ισχύουσας κατανομής με τη μεταφορά των δύο αυτών Τμημάτων από τη Σίνδο Θεσσαλονίκης στην έδρα της Σχολής, στην πόλη της Δράμας, η οποία είναι επιβεβλημένη, για τους εξής σημαντικούς βάσιμους λόγους και δεδομένα:

α) Να υπάρξει αποσυμφόρηση του υδροκεφαλισμού της Θεσσαλονίκης και ενίσχυση της Περιφέρειας, δοθέντος ότι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης λειτουργεί επίσης Γεωπονική Σχολή.

β) Αναμφίβολα, η κάθε Σχολή ή τα Τμήματα πρέπει να εντάσσονται και να προσανατολίζονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η Δράμα είναι το κέντρο της περιοχής των γεωργοκτηνοτροφικών και δασικών Νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας. Η Σίνδος Θεσσαλονίκης, είναι μία άκρως βιομηχανική περιοχή και ίσως με το πιο μολυσμένο ατμοσφαιρικό περιβάλλον από όλη την Ελλάδα.

γ) Στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας δραστηριοποιούνται μεγάλες, σύγχρονες επιχειρήσεις του κλάδου ποτών και τροφίμων με εξαγωγές κρασιών και τροφίμων παγκοσμίου φήμης.

δ) Οι φοιτητές των δύο κατ’απόσπαση Τμημάτων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, της Σχολής με έδρα τη Δράμα, ενοικιάζοντας κατοικίες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ταλαιπωρούνται αφάνταστα κατά την καθημερινή μετάβασή τους στη Σίνδο και κατά την επιστροφή τους. Σε ατμοσφαιρικό περιβάλλον πολύ βεβαρυμένο, θα πρέπει να χρησιμοποιούν διπλές αστικές συγκοινωνίες με χρόνο μετάβασης και επιστροφής από μία ώρα αντίστοιχα, λόγω απόστασης και καθημερινής ιδιαίτερης μεγάλης κυκλοφοριακής συμφόρησης στην περιοχή.

ε) Το κόστος ζωής των φοιτητών στη Δράμα, ασφαλώς είναι κατά πολύ χαμηλότερο από στη Θεσσαλονίκη. Τα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στα ύψη, όταν στη Δράμα υπάρχουν ολόκληρες πολυκατοικίες, εκατοντάδες διαμερίσματα μακροχρόνια κλειστά, λόγω μη αξιόλογης ζήτησης. Συνάμα οι φοιτητές των άλλων Σχολών και πολυάριθμων Τμημάτων που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ Σίνδου, με την προτεινόμενη αποσυμφόρηση και την επιβαλλόμενη αποκέντρωση, απαλλάσσονται από την υπερβολική συγκέντρωση φοιτητών και δημιουργούνται για αυτούς βελτιωμένες συνθήκες λειτουργίας.

στ) Το κτήριο του Καπνολογικού Ινστιτούτου Ελλάδος στη Δράμα, ίδρυμα επιστημονικής έρευνας, είναι ιδανικός χώρος για εγκατάσταση των δύο ως άνω κατ’απόσπαση λειτουργούντων στη Σίνδο Τμημάτων, του Τμήματος Γεωπονίας και του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, σε συνδυασμό με το μεγάλο Αγρόκτημα του Ινστιτούτου, που θα αποτελεί έδαφος του Τμήματος Γεωπονίας, για την επιστημονική κατάρτιση, την πρακτική άσκηση των φοιτητών και έρευνα. Δεν χρειάζονται υποδομές καινούργιες, το υπόβαθρο είναι έτοιμο.

Ακόμη, ως προς το ζήτημα χωροθέτησής τους, συνδυαστικά σε μία περιοχή προνομιούχα με το καλύτερο κλίμα και το οικόπεδο –γήπεδο του εγκαταλελειμμένου, έναντι του Ινστιτούτου, Στρατοπέδου Ανδρικάκη, θα εξυπηρετούν άριστα, καταπληκτικά ωραία, τους σκοπούς των Τμημάτων. Το επίπεδο των μαθημάτων θα ανέβει αρκετά ψηλά και τα Τμήματα θα λειτουργούν με βελτιωμένη ορθολογική οργάνωση.

ζ) Η Δράμα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από αυτήν. Με την κατασκευή του κάθετου οδικού άξονα Δράμας-Αμφίπολης, της συντομότερης και προτιμότερης ευθείας διαδρομής από Δράμα προς Θεσσαλονίκη, την οποία βάδισε ο Απόστολος Παύλος και ο Μέγας Αλέξανδρος, ο χρόνος διάνυσης στις συγκεκριμένες αποστάσεις μειώνεται σε 1 ώρα και 10 λεπτά και η απόσταση σε 140 χιλιόμετρα.

Βρίσκεται ακόμη μεταξύ των πόλεων Καβάλας και Σερρών, με χιλιομετρικές αποστάσεις από αυτές 35 και 70 χιλιόμετρα αντίστοιχα και οι οποίες επίσης μειώνονται με τις νέες χαράξεις.

Στις Σχολές και στα Τμήματα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. στη Δράμα θα ήταν δυνατόν, σε πρώτο στάδιο λειτουργίας, επικουρικά να διδάξουν καθηγητές με εκτός έδρας απασχόληση, από Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Σέρρες δεδομένου ότι οι αποστάσεις και ο χρόνος διάνυσής τους, όπως προαναφέρθηκε, το επιτρέπουν ή με μετακίνηση καθηγητών για ορισμένο χρόνο μέσα από νέες μορφές εργασιακών σχέσεων.

η) Έχει σημαντική σημασία και βαρύτητα η από το έτος 2008 θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ), βάσει χωροταξικού σχεδιασμού, περί ιδρύσεως δύο νέων τμημάτων στη Δράμα, του Τμήματος Οινολογίας και του Τμήματος Βιοτεχνολογίας Τροφίμων. Παρά την έγκριση επί υπουργίας Στυλιανίδη στο Υπουργείο Παιδείας, για τη λειτουργία και του Τμήματος Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, λόγω ανασχηματισμού της τότε κυβέρνησης, το Τμήμα αυτό δεν ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Δράμα, αλλά μεταφέρθηκε αλλού.

θ) Αναφέρουμε ακόμη ενδεικτικά και εν συντομία, κάποιους οικονομικούς παράγοντες, για τη γενικότερη εικόνα του Νομού Δράμας.

(1) Σε όλο το Νομό Δράμας υπάρχουν καταπράσινα απέραντα δάση, όπως το μοναδικό παρθένο δάσος της Ελλάδας και ένα από τα ελάχιστα της Ευρώπης, το δάσος του Φρακτού όρους, με ανυπολόγιστη επιστημονική αξία, πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

(2) Ο Νομός, σύμφωνα με διαπιστώσεις του Ινστιτούτου Γεωτεχνικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), παρουσιάζει ανεκμετάλλευτο υπόγειο πλούτο, με ποικιλία ορυκτών, ουράνιο, μάρμαρα, μαγγάνιο, λιγνίτη, γραφίτη, ευγενή μέταλλα και άλλα.

(3) Οι άνεμοι που φυσούν στις απέραντες ορεινές εκτάσεις της Δράμας, είναι πηγή Αιολικής ενέργειας –ηλεκτρικής, με την ίδρυση Αιολικών πάρκων.

(4) Ο ηλιόλουστος καιρός, η μεγάλη διάρκεια ηλιοφάνειας δίνουν την εξαιρετική δυνατότητα για μεγάλη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων.

(5) Τα φράγματα που δεσμεύουν τα νερά του ποταμού Νέστου και των άλλων ποταμών του Νομού, χρησιμοποιούνται ως μέσο παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, «λευκού άνθρακα», αλλά και για την άρδευση των κάμπων της Δράμας και των γειτονικών Νομών.

Τα νερά του Νέστου, των Διποτάμων, του Κεφαλαρίου, του Αγγίτη, της Αγίας Βαρβάρας και άλλων περιοχών της Δράμας, περιμένουν την αξιοποίησή τους, ενεργειακά, αρδευτικά, υδροδοτικά, ιαματικά και τουριστικά.

(6) Οι άνεμοι, η ηλιοφάνεια, τα φράγματα, με τα οποία είναι προικισμένος ο Νομός Δράμας, όπως προαναφέρθηκε, μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην «Πράσινη ανάπτυξη» της χώρας, σε συσχετισμό με την «κλιματική αλλαγή», στηρίζοντας τη μετάβαση, που είναι νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε βιώσιμες πράσινες μορφές ενέργειας.

(7) Εξάλλου οι πηγές του Δραμινού ποταμού ΖΥΓΑΚΤΗ, που πηγάζει στο Κεφαλάρι, μας θυμίζουν ότι εκεί ο Απόστολος Παύλος, ο Απόστολος των Εθνών, βάπτισε την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή, τη Λυδία και ότι από εκεί, από Δραμινό έδαφος, ξεκίνησε τον εκχριστιανισμό όλης της Ευρώπης.

Τα ίδια αυτά νερά, που αναβλύζουν από τις πηγές του ποταμού ΖΥΓΑΚΤΗ, υπήρξαν πηγή ζωής και για τον Μέγα Αλέξανδρο.

(8) Ιδιαίτερα η υδάτινη πόλη, η Δράμα «ΥΔΡΑΜΑ», η πόλη των νερών και του πολιτισμού, έχει άφθονες πηγές, πολλά νερά που αναβλύζουν στο κέντρο της πόλης, σχηματίζοντας τον ποταμό της Αγίας Βαρβάρας, ιδανικό, φανταστικό, μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα, έχει αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό.

«Άριστον μεν ύδωρ», στίχος του Πινδάρου, που τον μνημονεύουν ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας. Το νερό έχει την πρώτη θέση ανάμεσα στ’ αγαθά.

(9) Υπάρχει, λοιπόν, πλούτος, θησαυρός ξεχασμένος στη Δράμα, αναξιοποίητος εν πολλοίς, υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική.

ι) Όλα αυτά είναι ένα εχέγγυο για εξασφάλιση της ομαλής και καλύτερης λειτουργίας των ως άνω Τμημάτων Γεωπονίας και Επιστήμης της Τεχνολογίας Τροφίμων, στην καταλληλότερη θέση, στον ιδανικότερο τόπο, στη Δράμα. Είναι ατράνταχτα επιχειρήματα για το που έπρεπε και πρέπει να βρίσκονται.

  1. ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Πέραν των τεσσάρων αρχικά ιδρυτικών Τμημάτων και ένα άλλο ακόμη Τμήμα αναφέρεται και λειτουργεί ως πέμπτο της ΣΧΟΛΗΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ με έδρα τις Σέρρες, το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής.

Για τους βασικούς προαναφερθέντες λόγους και αυτό το Τμήμα θεωρούμε ότι θα πρέπει να μεταφερθεί και να λειτουργήσει ως πέμπτο στην έδρα της μητέρας του Σχολής, στη Δράμα. Επομένως, έχουμε μια ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ απλωμένη σε τρεις πόλεις, με πέντε Τμήματα από τα οποία όλα τα βασικά λειτουργούν εκτός της έδρας της Σχολής, εκτός της Δράμας.

Πλέον, ίσως, μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον οξύμωρο και προσβολή να λέγεται η Σχολή, ότι έχει έδρα τη Δράμα, ενώ τα βασικά, ισχυρά τρία Τμήματα αυτής να λειτουργούν εκτός της έδρας, στη Σίνδο και στις Σέρρες. Ο Κοσμήτωρ της Σχολής και η πλειονότητα των καθηγητών της Σχολής να έχουν τα γραφεία τους και να διδάσκουν στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Στη Δράμα αφέθηκαν να λειτουργούν τα δύο πιο αδύναμα Τμήματα, που στην ουσία ισοδυναμούν με μισό Τμήμα. Αυτό αναμφίβολα, αποτελεί πανελλήνια και παγκόσμια πρωτοτυπία!

Αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία και η ανάγκη που συνιστά άμεση πολιτειακή προτεραιότητα, η ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, με έδρα τη Δράμα, να λειτουργήσει με όλα τα εξειδικευμένα Τμήματά της στη Δράμα.

  1. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ

Θεωρούμε ότι το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου πρέπει να επαναλειτουργήσει αυτοτελώς, ως έκτο Τμήμα της ΣΧΟΛΗΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ στη Δράμα. Θέλουμε αυτό που είχαμε. Το Τμήμα αυτό λειτούργησε με επιτυχία στη Δράμα, επί μακρά σειρά ετών. Ήταν μοναδικό στην Ελλάδα, ιδιαίτερης σημασίας, προσέλκυσε όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των υποψηφίων φοιτητών και κάλυπτε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Παρά τον έντονο και επίμονο αγώνα των φοιτητών του Τμήματος αλλά και των πολιτών της Δράμας για τη διατήρηση του Τμήματος και δοθέντος ότι στο εξωτερικό λειτουργούν αντίστοιχα Τμήματα με όμοιο επιστημονικό αντικείμενο και με εξαιρετική απόδοση, το Τμήμα καταργήθηκε, αφαιρέθηκε από τη Δράμα διά συγχωνεύσεως με Υπουργική Απόφαση.

  1. ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Με μία ευρύτερη αντίληψη, που μάλιστα, αποτελεί αίτημα από παλιά, θεωρείται σωστό και αρμόζει να λειτουργήσει στη Δράμα ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ. Η Σχολή αυτή θα καλύψει ένα ιδιαίτερα σημαντικό κενό, καθώς ο Νομός της Δράμας θεωρείται μία από τις κυριότερες κτηνοτροφικές περιοχές της Ελλάδας και όλη η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη χαρακτηρίζεται ως γεωκτηνοτροφική περιοχή, χωρίς σε αυτή να λειτουργεί όμοια Σχολή. Η Σχολή μπορεί να ιδρυθεί και να λειτουργήσει είτε ως μονοτμηματική ή ως Τμήμα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό, αφού στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. δεν περιλαμβάνεται Κτηνιατρική Σχολή.