ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤ. ΠΕΤΣΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑΤΟΥ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 15 ΕΚ. ΕΥΡΩ

 

  • Εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» τα έργα του Δήμου Δράμας για τις κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου «Αλέκος Φρούσιος» και τη διαμόρφωση του περιφερειακού Κορυλόβου, προϋπολογισμού 10.374.361,99 ευρώ
  • Εντάχθηκαν τα έργα του Δήμου Δοξάτου για την κατασκευή νέου Γυμνασίου – Λυκείου στο Καλαμπάκι, προϋπολογισμού 4.950.000 ευρώ, καθώς και της δημιουργίας θεματικού χώρου για τον Απόστολο Παύλο, προϋπολογισμού 465.690 ευρώ
  • Στ. Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Μέσα στη μιζέρια της πανδημίας, ήρθε η ώρα να δώσουμε μια αναπτυξιακή διάσταση και μια ελπίδα στον κόσμο»
  • Κ. Μπλούχος, Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας: «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την ακριτική περιφέρειά μας»
  • Χρ. Μέτιος, Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ.: «Καλή και ουσιαστική συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και ιδιαίτερα με τον κ. Πέτσα»
  • Γρ. Παπαεμμανουήλ, Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: «Φίλος της Δράμας ο Στ. Πέτσας, έχει καθοριστική συμβολή στο να προχωρήσουνε θέματα που απασχολούν την Περιφερειακή μας Ενότητα»

 

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την ανακοίνωση χρηματοδότησης έργων προϋπολογισμού άνω των 15 εκ. ευρώ, για τους Δήμους Δράμας και Δοξάτου.

Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εντάχθηκαν τα εξής έργα:

-Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός υποδομών Δήμου Δράμας», συνολικού προϋπολογισμού 10.374.361,99 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει δύο υποέργα, τη «Διαμόρφωση περιμετρικής δημοτικής οδού Κορυλόβου», συνολικού προϋπολογισμού 4.472.000 ευρώ, και την «Κατασκευή κερκίδων και αίθουσας προθέρμανσης του Δημοτικού Σταδίου “Αλέκος Φρούσιος” (πρώην Εθνικό) Δράμας», συνολικού προϋπολογισμού 5.871.400 ευρώ. Οι μελέτες των δύο υποέργων αποτέλεσαν δωρεά προς τον Δήμο Δράμας από τον κ. Κώστα Αποστολίδη της εταιρείας Raycap (η ανάπλαση του περιφερειακού Κορυλόβου) και τον εφοπλιστή κ. Άρη Θεοδωρίδη (κερκίδες Δημοτικού Σταδίου).

Το έργο των κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου αφορά την καθαίρεση των υφιστάμενων κερκίδων και την κατασκευή νέων, οι οποίες θα είναι πλήρως στεγασμένες, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί, κάτω από τον χώρο των κερκίδων, αίθουσα προθέρμανσης για τους αθλητές του στίβου. Η διαμόρφωση της περιμετρικής οδού Κορυλόβου περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρων κίνησης και στάσης και ειδικότερα πεζόδρομοι, ποδηλατοδρόμος, Jogging Trail, χώροι στάθμευσης οχημάτων και ποδηλάτων, διαμόρφωση πλατείας μπροστά από το 6ο Γυμνάσιο Δράμας και μικρότεροι χώροι στάσης σε σημεία με ενδιαφέρουσες θεάσεις προς την πόλη και το άλσος.

-«Κατεδάφιση παλιού και ανέγερση νέου κτηριακού συγκροτήματος Γυμνασίου –Λυκείου Καλαμπακίου Δήμου Δοξάτου», συνολικού προϋπολογισμού 4.950.000 ευρώ. Οι απαιτούμενες μελέτες εκπονήθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δοξάτου. Το έργο αφορά στην κατασκευή ενός σύγχρονου κτηριακού συγκροτήματος, το οποίο θα παρέχει ποιότητα και ασφάλεια στις συνθήκες μάθησης για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου Καλαμπακίου. Το υφιστάμενο κτήριο δεν στεγάζει σχολικές δραστηριότητες από το 2015, όταν διαπιστώθηκε πως η φέρουσα ικανότητα του κτηρίου δεν ήταν επαρκής.

-«Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, στον χώρο και στον χρόνο», συνολικού προϋπολογισμού 465.690 ευρώ. Το έργο του Δήμου Δοξάτου, το οποίο θα δημιουργηθεί σε υφιστάμενο κτήριο του Δήμου στην περιοχή των Πηγών Κεφαλαρίου, αφορά τη δημιουργία ενός χώρου αφιερωμένου στον Απόστολο Παύλο, όπου με χρήση τεχνολογίας πολυμέσων και σκηνογραφικές αναπαραστάσεις θα προβάλλεται η πορεία του Αποστόλου μέσα στο χώρο και τον χρόνο. Με το συγκεκριμένο έργο αναδεικνύεται η τοπική και θρησκευτική ιστορία και επιχειρείται να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος προσέλκυσης επισκεπτών στον Δήμο Δοξάτου. Η μελέτη για το έργο εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δοξάτου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, επισκέφτηκε κατά σειρά το Διοικητήριο Δράμας, τον Δήμο Δράμας και τον Δήμο Δοξάτου.

Στο Διοικητήριο τον κ. Πέτσα υποδέχτηκαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου. Ο Αναπληρωτής Υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των κ.κ. Μέτιου Παπαεμμανουήλ και Παπαθεοδώρου, των Δημάρχων Προσοτσάνης κ. Θόδωρου Αθανασιάδη, Παρανεστίου κ. Αναστάσιου Καγιάογλου και Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννη Κυριακίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικών Πολιτικών κ. Αριστείδη Μωυσιάδη και του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Παρακολούθησης Εφαρμογής Δράσεων Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργου Ζιμπίδη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Παπαεμμανουήλ δώρισε στον κ. Πέτσα, μετά από συνομιλία που είχε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, το ημερολόγιο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας για το έτος 2022, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, «η Δράμα είναι ένας τόπος προσφυγιάς. Ήρθαν το ’22 πολλοί πρόσφυγες από τον Πόντο, από την Μικρά Ασία, από την Ανατολική Θράκη και φέτος επειδή έχουμε τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από αυτό το γεγονός, η Μητρόπολη αποφάσισε να εκδώσει αυτό το ημερολόγιο». Σχολιάζοντας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «μέσα από τις καταστροφές απέδειξε ο Ελληνισμός ότι γεννά την ελπίδα και 100 χρόνια μετά άνθρωποι που έφυγαν με μόνο ό,τι μπορούσαν να πάρουν στα χέριά τους, σήμερα έχουν προκόψει, έχουν δει παιδιά και εγγόνια κι έτσι θα συνεχίσει ο Ελληνισμός, πάντα με δύναμη, πάντα μπροστά».

Στην αρχική του τοποθέτηση, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «πρόσφατα είχαμε επισκεφθεί με τον Πρωθυπουργό την περιοχή και μου αρέσει όταν λέμε 2-3 πράγματα και αυτά μετά από λίγο καιρό γίνονται, καλό είναι να ξαναβρισκόμαστε και να πούμε ότι αυτό που είχαμε πει το κάναμε» και υπογράμμισε πως πέρα από τα καθημερινά θέματα, πρέπει «να αναδεικνύουμε και κάποια προοπτική, ένα πακέτο αναπτυξιακών έργων που θα μας βγάλει από τη μιζέρια της καθημερινότητας και της πανδημίας, που έχει κυριαρχήσει δύο χρόνια».

Ακόμη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε: «Είχαμε την ευκαιρία όλο το προηγούμενο διάστημα να συνεργαστούμε και υπηρεσιακά και πολιτικά και να καταλήξουμε στην ένταξη σημαντικών έργων για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και στους Δήμους της Δράμας και του Δοξάτου, αλλά και στους άλλους Δήμους, τους οποίους θα επισκεφτώ στην επόμενη επίσκεψή μου, η οποία θα είναι σύντομα. Δηλαδή, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξαναέρθω γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία, σε κάθε ένταξη έργων να τα αναδεικνύουμε για να καταλαβαίνει ο κόσμος τι αφορούν». Όπως είπε ο κ. Πέτσας, τα έργα αποδεικνύουν ότι «παρά τις κρίσεις, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δουλεύουμε για μια καλύτερη, πιο φωτεινή επόμενη ημέρα. Και σε αυτό είμαστε όλοι σύμμαχοι και είμαστε όλοι συνέταιροι και βοηθούμε από το δικό μας μετερίζι τελικά οι πολίτες να δουν την καθημερινότητά τους να γίνεται καλύτερη, γιατί για αυτό είμαστε όλοι εμείς εδώ».

«Με πολύ καλή συνεργασία, κρίκοι στην ίδια αλυσίδα, μπορούμε να πάμε τον τόπο μπροστά»

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, σε δηλώσεις του, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ επεσήμανε: «Υποδεχθήκαμε στο Διοικητήριο της Δράμας, στην έδρα της Π.Ε. Δράμας, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, έναν φίλο της Δράμας, ο οποίος έχει καθοριστική συμβολή στο να προχωρήσουνε θέματα που απασχολούν την Περιφερειακή μας Ενότητα. Θέλω να τον ευχαριστήσω για την παρουσία του εδώ και βέβαια ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μέτιος είναι σε αγαστή συνεργασία μαζί του εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τον οποίον επίσης ευχαριστούμε για την παρουσία του και για τη συμβολή του στα θέματα της Π.Ε. Δράμας. Έχει συμβάλλει τα μέγιστα για να αρθεί αυτή η ενδοπεριφερειακή ανισότητα που κατά καιρούς λέγαμε ότι υπήρχε. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Περιφερειακή μας Αρχή έχει βγάλει τη Δράμα σε πολλά ζητήματα από την απομόνωση και σε αγαστή συνεργασία με την Κυβέρνηση προχωρούν πολλά θέματα και δίνονται ουσιαστικές λύσεις».

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος είπε πως πέρα από τις ανακοινώσεις των έργων, έγινε «σύντομη και ουσιαστική συζήτηση παρουσία των 3 Δημάρχων και των Αντιπεριφερειάρχων για μια σειρά θεμάτων που μας απασχολούν. Όπως επεσήμανε ο κ. Μέτιος, «ο Υπουργός είναι ενήμερος. Πολλά από αυτά τα έχουμε συζητήσει και σε προηγούμενες φορές και σύντομα θεωρώ ότι θα έχουμε και επίσης νέες ανακοινώσεις. Για άλλη μια φορά θέλω κι εγώ να πω πόσο καλή και ουσιαστική συνεργασία έχουμε με το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι και το αρμόδιο Υπουργείο για την αυτοδιοίκηση, αλλά και ιδιαίτερα με τον κ. Πέτσα. Θα έλεγα ότι είναι ο άνθρωπος στον οποίον απευθυνόμαστε –και το κάνω κι εγώ συχνά- για να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, όχι μόνο του Υπουργείου, αλλά και γενικότερα που αφορούν την Κυβέρνηση».

Στις δηλώσεις του ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος σημείωσε: «Καλωσορίζουμε σήμερα (σ.σ. 12/1) τον άνθρωπο που δικαιώνει τις προσδοκίες μας. Τις προσδοκίες ενός Νομού που όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενδεχομένως βρισκόταν πίσω από τις εξελίξεις και πίσω από τη λογική των αναπτυξιακών έργων. Αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δια της παρουσίας του Αναπληρωτή Υπουργού μας, δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την ακριτική περιφέρειά μας.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και είναι ιδιαίτερη τιμή, γιατί με τον κ. Πέτσα έχουμε καταφέρει όλο το προηγούμενο διάστημα, μέχρι και σήμερα, να πετύχουμε γενναίες χρηματοδοτήσεις και εντάξεις έργων με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον τόπο μας, που θα τονίσουν στα επόμενα χρόνια την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.

Σαφέστατα και τονίσαμε και μια σειρά άλλων θεμάτων, που αφορούν την περιοχή μας, γιατί είναι ο καλύτερος κομιστής αυτή την στιγμή στην Κυβέρνηση της αγωνίας μας και των προσδοκιών μας».

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., ανέφερε: «Είναι η πρώτη επίσκεψη που κάνω για το 2022. Ελπίζω να αποδειχθεί γούρικη για όλους και ιδίως για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους Αντιπεριφερειάρχες, με τους Δημάρχους των 3 Δήμων που δεν θα προλάβω να επισκεφτώ και να δούμε κάποια θέματα που αφορούν από την κυβερνησιμότητα, η οποία έχει ενισχυθεί πάρα πολύ, ώστε να φέρουν εις πέρας το έργο τους και η Περιφέρεια και οι Δήμοι, αλλά και τα θέματα προσβασιμότητας, τα οποία είναι θέματα σημαντικά. Εκφεύγουν του δικού μου χαρτοφυλακίου σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά δεσμεύομαι ότι για όλα αυτά τα θέματα της προσβασιμότητας που έχουν δρομολογηθεί θα ενημερώσω και τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς μέλη της Κυβέρνησης.

Δεσμεύομαι επίσης ότι θα ξαναεπισκεφτώ σύντομα την περιοχή, με αφορμή επίσκεψη στον συνοριακό σταθμό των Κήπων του Έβρου, όπου θα ανακοινώσουμε πώς θα προχωρήσουμε σε ένα πραγματικά νέο συνοριακό σταθμό, αντάξιο της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης, στα σύνορά μας προς ανατολικά, αλλά και να επισκεφτώ την Εξοχή, μαζί με τους άλλους 3 Δημάρχους, ώστε να πούμε τι θα γίνει με την αναβάθμιση αυτών των χερσαίων συνοριακών σταθμών, που είναι τόσο σημαντικοί για τη χώρα και την εικόνα της, αλλά και φυσικά και για το εμπόριο, όπου ξέρουμε όλοι ότι είναι πολύ σημαντικός ο σταθμός της Εξοχής».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως «μέσα στη μιζέρια της πανδημίας, ήρθε η ώρα να δώσουμε μια αναπτυξιακή διάσταση και μια ελπίδα στον κόσμο» και αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Όπως είπε, «σε αυτά τα έργα, που ανακοινώνουμε, θα έρθουν να προστεθούν στην επόμενη επίσκεψη και άλλα έργα που αφορούν τους 3 Δήμους, την Περιφέρεια

Θα είμαστε πάντα κοντά, γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία οι πολίτες να αντιλαμβάνονται σε όλη την επικράτεια ότι παρά τις κρίσεις, συνεχίζουμε να βάζουμε μεταρρυθμιστικά λιθαράκια, που τελικά θα βελτιώσουν τη ζωή όλων μας. Και πράγματι, με πολύ καλή συνεργασία, κρίκοι στην ίδια αλυσίδα, μπορούμε να πάμε τον τόπο μπροστά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον κ. Πέτσα, στις επισκέψεις του συνόδευαν ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Δράμας της Ν.Δ. κ. Αλέξανδρος Γεωργιάδης και άλλα στελέχη του κόμματος.