«Τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες» σημείωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ επιχείρησε να αποδομήσει τη συμφωνία με τη Γαλλία

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε κακή. «Τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες» σημείωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του, κατά την οποία άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ επιχείρησε να αποδομήσει τη συμφωνία με τη Γαλλία εξηγώντας τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψηφίζει.

«Μας μιλά για εθνική ευθύνη, αυτός που αρνείται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «Πάει πολύ αυτό το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δόγμα για την ασφάλεια που απομακρύνεται από πάγιες θέσεις στην εξωτερική πολιτική και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «φουσκώνει» τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ, χωρίς εγγύηση συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι περιουσία της οικογένειάς του και μπορεί να τα ξοδεύει όπως αγοράζει γραβάτες» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο οποίος νωρίτερα άφησε σαφείς αιχμές για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δικές σας κυβερνήσεις χρεοκόπησαν τη χώρα. Βγάλαμε τη χώρα από αυτή τη δύσκολη θέση. Όταν διαπραγματευόμασταν εμείς, είχαμε στο μυαλό μας την αναγκαιότητα για επαρκή άμυνα, αλλά και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Κυβερνητική «βιασύνη»

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση» στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει έλεγχος «και για το τελευταίο ευρώ».

Καταλόγισε, δε, βιασύνη στην κυβέρνηση να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες των επόμενων δεκαετιών, σημειώνοντας πως η Ελλάδα επλήγη από τη δημοσιονομική κρίση, ενώ παράλληλα δεν έχει τελειώσει η πανδημία.

«Τι άλλαξε από το καλοκαίρι;»

«Είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε μέχρι τέλους και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου που βγαίνει από το δημόσιο ταμείο» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας:

«Την περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης το χρέος ξαναπήγε πάνω 110% και την ίδια στιγμή αυξάνετε τη χρηματοδότηση της άμυνας κατά 41% εν μέσω πανδημίας. Τόσο πατριώτες είστε εσείς και εμείς δεν είμαστε; Κι αφού είστε τόσο, γιατί όταν το Όρουτς Ρέις έκανε βόλτες λέγατε ότι το πήραν τα κύματα;».

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ρώτησε: «Ήθελα να σας ρωτήσω, τι άλλαξε από το καλοκαίρι που λέγατε ότι η συμφωνία είναι πάνω από τις οικονομικές μας δυνατότητες;».

Τα επίμαχα άρθρα της συμφωνίας

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η συμφωνία έχει δύο σοβαρότατα προβλήματα.

«Το πρώτο πρόβλημα είναι στο άρθρο 2. Για τη θάλασσα, εκεί που έχουμε την κλιμάκωση των προκλήσεων, προβλέπει ρητά τη στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία όμως δεν τα αμφισβητεί τα 6 ναυτικά μίλια, η κρίση που είχαμε πρόσφατα οφείλεται στο ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ΑΟΖ και το δικαίωμα επέκτασης από τα 6 στα 12 στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που πρόσφατα διακηρύξαμε με την Αίγυπτο, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συμβάλει;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να απαντήσει αρνητικά.

Το δεύτερο αρνητικό σημείο, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι το άρθρο 18. «Το Σαχέλ πρέπει όντως να στηριχθεί. Από ποιους όμως; Από τη μικρή Ελλάδα; Και μάλιστα όχι σε σώματα υποστήριξης αλλά σε σώματα μαχίμων;».

Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία προβλέπει τη συνδρομή του Παρισιού σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, διαφωνεί με την πρόβλεψη για αρωγή της Ελλάδας στις γαλλικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην Υποσαχάρια Αφρική, δηλαδή στο Σαχέλ, ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις τζιχαντιστών.

«Δεν είναι μια συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε στρατιώτες σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ από την άλλη η Γαλλία δεν είναι υποχρεωμένη να μας στηρίξει. Για εμάς λοιπόν, δεν είναι μια ιστορική συμφωνία, είναι μια ανισοβαρής συμφωνία» υποστήριξε εμφατικά ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει.

Πηγή: in.gr