Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νομού Δράμας Αναστάσιου Νικολαΐδη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

 

Ένα σωστό και δίκαιο δρόμο για την καταπολέμηση της πραγματικής φοροδιαφυγής και όχι την θέσπιση κεφαλικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάλεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης να υιοθετήσει η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο. «Αποφασίσατε ότι το εύκολο θύμα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Όμως ο σωστός και δίκαιος δρόμος είναι η καταπολέμηση της πραγματικής φοροδιαφυγής και όχι αυτής που πιστεύετε ότι υπάρχει, ζώντας κλεισμένοι στα γραφεία σας, μακριά από τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην ίδια την κοινωνία. Για αυτό απαιτείται προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και κίνητρα για την πραγματοποίησή τους, ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών για τη διενέργεια ελέγχων, πλήρης διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ. Εσείς χωρίς να έχετε εξαντλήσει τα περιθώρια, προχωράτε στη θέσπιση κεφαλικού φόρου. Να είστε βέβαιοι ότι τα μεγάλα προβλήματα που θα δημιουργήσετε θα τα βρείτε μπροστά σας. Η λύση του προβλήματος δεν είναι η τιμωρία των φορολογουμένων, αλλά η ανάπτυξη φορολογικής παιδείας», ανέφερε ο Βουλευτής του Ν. Δράμας, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιβάλλει φορολογία όχι στο εισόδημα, αλλά στο επάγγελμα».

Ο κ. Νικολαΐδης ζήτησε να αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο κάθε περιοχή της Ελλάδας, έτσι ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη, αλλά και ταυτόχρονη πρόνοια για να ανακοπεί η δημογραφική συρρίκνωση περιοχών όπως η Δράμα. Μιλώντας συγκεκριμένα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Νομού Δράμας, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε: «Είναι το ίδιο ένα καφενεδάκι σε χωριό της Δράμας, όπως τα Κύργια ή η Πετρούσα, με ένα κατάστημα εστίασης σε μια μεγάλη πόλη; Κι όμως, εσείς τα εξισώνετε με αυτό το νομοσχέδιο. Χωρίς να λάβετε υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Στην Αθήνα οι πολίτες ξεκίνησαν να λειτουργούν τη θέρμανση στα τέλη Νοεμβρίου. Στη Δράμα όμως από τις αρχές του Οκτωβρίου. Αν μιλήσουμε για το Νευροκόπι και το Παρανέστι, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Και μην μου πείτε για το επίδομα θέρμανσης. Ελάτε να ζήσετε στη Δράμα για να καταλάβετε τι τραβάμε εμείς στην περιοχή μας».

Μάλιστα, ο κ. Νικολαΐδης επανέλαβε εντός της Ολομέλειας της Βουλής την πρότασή του για πιλοτική εφαρμογή ενός ειδικού οικονομικού και φορολογικού καθεστώτος σε περιοχές όπως η Δράμα. Χαρακτηριστικά υπογράμμισε πως η ειδική αντιμετώπιση κάθε περιοχής της χώρας μας «θα ήταν μια άλλη ματιά στη φορολογική πολιτική. Σύγχρονη, καινοτόμα, που θα ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες και στις πραγματικές δυνατότητες». Ο κ. Νικολαΐδης εξήγησε πως «τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι η μείωση του ΦΠΑ και η μείωση της φορολογίας. Είστε δογματικοί στην επιλογή της αύξησης των φόρων, αλλά δεν έχετε δοκιμάσει έστω και πιλοτικά το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος από τη μείωση της φορολογίας. Ακόμη θα μπορούσαν να υιοθετηθούν μέτρα όπως ειδικά κίνητρα για τη δημιουργία και διατήρηση επιχειρήσεων, η θέσπιση επιδόματος παραμεθορίου, καθώς και η αυτοματοποιημένη πληρωμή φόρων με την εξόφληση κάθε τιμολογίου. Πραγματικά κίνητρα δηλαδή για να μένουν και να δημιουργούν οι Έλληνες της επαρχίας στον τόπο τους, αλλά και να μπορούν να πληρώνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Νικολαΐδης απάντησε και στο επιχείρημα που ακούγεται από τους εκπροσώπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι θέτουν το ερώτημα για ποιους λόγους μένει ανοιχτή μια επιχείρηση χωρίς κέρδη. Όπως επεσήμανε, «αυτό το ερώτημα είναι η απόλυτη παραδοχή ότι είστε αποκομμένοι, μακριά από τον κόσμο και τα προβλήματα της κοινωνίας». Απαντώντας, λοιπόν, στο συγκεκριμένο επιχείρημα, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε: «Πρώτον, γιατί πολύ απλά οι συνθήκες μεταβάλλονται ραγδαία και σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον που καλείται μια μικρομεσαία επιχείρηση να ανταγωνιστεί τις μεγάλες πολυεθνικές, που εσείς τις κλείνετε το μάτι, είναι φύση αδύνατο να δημιουργεί κάθε χρόνο κέρδη για να φορολογηθεί. Δεύτερον, γιατί κοπιάζει, μοχθεί και ελπίζει ότι θα καταφέρει κάποια στιγμή να αναστρέψει την αρνητική της πορεία και να επανέλθει σε θετικές χρήσεις. Τρίτον, γιατί αρκετές επιχειρήσεις βρέθηκαν σε αυτήν την ζημιογόνο κατάσταση, λόγω της αναξιοπιστίας του ίδιου του κράτους. Πείτε μου σας παρακαλώ πόσες επιχειρήσεις ξέρει ο καθένας μας που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού λόγω της ασυνέπειας του κράτους. Καταβολές για ιδιωτικές επενδύσεις που στοιβάζουν στα ντουλάπια των Υπουργείων, αναμένοντας έναν φιλότιμο υπάλληλο να τις προωθήσει την υπόθεση, επιδοτήσεις που δίνονται πάντα με καθυστερήσεις. Επιδοτούμενα προγράμματα που ποτέ δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα. Και στον αντίποδα, οι φόροι ζητούνται πάντα στην ώρα τους. Και σε όλο αυτό το σκηνικό παραμονεύουν οι τραπεζικοί οργανισμοί για να πιουν ότι επιχειρηματικό αίμα έχει απομείνει. Μα μπορείτε να καταλάβετε τι βιώνει ένας συμπολίτης μας που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, 50 ή 60 ετών, που δεν έχει μάθει να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του; Πώς μπορεί να αλλάξει δουλειά όταν πλησιάζει στο όριο συνταξιοδότησης; Αν μάλιστα έχει και χρέη στην εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία, πώς μπορεί να κλείσει την επιχείρησή του; Θα σας το πω απλά και κατανοητά. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Και τέλος απλά ανατρέξετε στον χρόνο πίσω και θυμηθείτε τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαμε ως χώρα όταν μας ζητούσαν να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το επιχείρημα ότι η χώρα μας είναι υπερχρεωμένη και δώστε επιτέλους εσείς την απάντηση σε αυτήν την αστεία ερώτηση για τη ζημιογόνα επιχείρηση».

Τέλος, ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε και στα χρόνια προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Δραμινές και οι Δραμινοί, αναδεικνύοντας ότι η φορολόγηση δεν λειτουργεί ανταποδοτικά για τους πολίτες. «Οι κυβερνήσεις ψηφίζονται για το καλό του πολίτη και η φορολογία επιβάλλεται για να λειτουργεί ανταποδοτικά με την εκτέλεση έργων για την υγεία, την παιδεία, έργα υποδομών και σε άλλους τομείς. Συμβαίνει όμως αυτό πραγματικά;», σημείωσε ο Βουλευτής του Νομού Δράμας και πρόσθεσε: «Ας μας πει η κυβέρνηση τι ανταποδοτικό έχει δώσει στους πολίτες ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο για τη φορολόγησή τους. Θέλετε να μιλήσουμε για τον Νομό Δράμας; Μια περιοχή πλήρως αποκομμένη σε σχέση με τα οδικά δίκτυα. Κάθε Δραμινή και κάθε Δραμινός που ταξιδεύει είτε προς τη Θεσσαλονίκη, είτε προς την Καβάλα, είτε προς τα σύνορα με τη Βουλγαρία, διακινδυνεύει τη ζωή του. Για την Υγεία; Το Νοσοκομείο της Δράμας κρατιέται ανοιχτό με μπαλώματα και με μετακινήσεις γιατρών από εδώ και από εκεί. Μέχρι να έρθει η πλήρης κατάρρευση. Μόνο το φιλότιμο των εργαζομένων δεν αρκεί. Απαιτούνται μόνιμες λύσεις, καθώς οι πολίτες του Νομού Δράμας αξίζουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Για την Παιδεία; Ένα μόνο παράδειγμα, το νέο σχολείο στο Κάτω Νευροκόπι έγινε σύγχρονο γεφύρι της Άρτας και ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα παραδοθεί προς χρήση στα παιδιά μας».