ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

 

 

 

(συνέχεια από το προηγούμενο)

Κι έρχεται, ήρθε πες, η εποχή η θεάρα που τούς έκοψε το βήχα. Ξαφνικά δεν μπορούν να χλευάζουν αφράτα κορίτσια με μπικίνι, άντρες με κοιλίτσα, άτομα με αναπηρία, άτομα αρτιμελή, άτομα έτσι, άτομα γιουβέτσι.

Δεν μπορούν να συνθλίβουν όποιον δεν χωράει στο κρεβάτι του Προκρούστη τους.

Όλα τα κλισέ που είχαν στο μυαλουδάκι τους το τοσοδούλι, ανατινάζονται, παίρνουν φωτιά κι αφήνουν πίσω τους καμένους εγκεφάλους.

Όλες οι συμμαθήτριες σου παντρεύτηκαν.

Ζήτα του λεφτά.

Να τού κουνηθείς στο κρεβάτι.

Να την ξεμαλλιάσεις την πουτ…α.

Άντρας είναι θα ξενοκοιτάξει.

Γυναίκα είναι θέλει καλοπιάσματα.

Πάρε τον με το μαλακό.

Δώσε και μια σφαλιάρα στο παιδί.

Πλύνε κάνα πιάτο. Παντρέψου, βράσε κάνα αυγό, χάσε κιλά, αποτριχώσου.

Μην παχύνεις άλλο.

Μην αδυνατίσεις άλλο.

Μήπως έχεις περίοδο;

Μήπως είσαι αγα…τη;

Μήπως παραγέρασες;

Μάς τελειώνουν οι πα…ριές κι αυτό το διαπιστώνουμε και στον δημόσιο λόγο – πολιτικό και δημοσιογραφικό: τοίχο τοίχο πάνε όλοι μην αμολήσουν καμιά κοτσάνα.

Μετράν τις λέξεις πριν τις αρθρώσουν. Είδαν τι πάθανε άλλοι συνάδελφοι τους που χρησιμοποίησαν σεξιστικό ή ρατσιστικό λόγο και τώρα αυτοί προσέχουν για να έχουν: δουλίτσα, κατά προτίμησιν.

«Πρέπει να διαλέγουμε πλευρά. Η ουδετερότητα βοηθάει τον καταπιεστή, ποτέ το θύμα. Η σιωπή ενθαρρύνει τον βασανιστή, ποτέ τον βασανισμένο. Κάποιες φορές πρέπει να επεμβαίνουμε. Όπου άντρες και γυναίκες διώκονται για την φυλή, την θρησκεία, τις πολιτικές τους θέσεις, αυτό το μέρος της γης, εκείνη τη δεδομένη στιγμή, πρέπει να γίνεται το κέντρο του κόσμου» (Elie Wiesel, εβραίος συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1986).

Πρέπει να διαλέγουμε πλευρά. Γιατί η σωστή πλευρά είναι μια. Το δίκιο είναι ένα. Εδώ δεν υπάρχει «αντίθετη άποψη». Δεν υπάρχει αντεπιχείρημα, δεν υπάρχει ναι μεν αλλά. Και όχι αγάπη μου, δεν μπορούμε να είμαστε όλοι αγαπημένοι. Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι μια γροθιά.

Και δεν θέλουμε.

Υπάρχει μια πλευρά. Υπάρχει ένα δίκιο. Μόνον.

Κι εγώ που το σάλιο μου το υπολήπτομαι, δεν θα το σπαταλήσω σε κουβέντες μαζί σου. Δεν θα σου μιλήσω, δεν θα προσπαθήσω να σου αλλάξω μυαλά.

Θα σε πολεμήσω.

Σε πολεμάω ήδη.

Σε πολεμάω γιατί η πλευρά μου είναι η σωστή, σε πολεμάω γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μου. Σε πολεμάω γιατί είσαι ένα ανθρωπάκι με το σκ…ό στην κάλτσα. Σέρνεις ένα εκ γενετής μόνιμο σκ…ό, το πλύνε – βάλε, που αργά ή γρήγορα σου σκαρφαλώνει απ’ το σοσόνι και φωλιάζει στην ψυχή. Αυτό.

Ήρθε η ώρα των «άλλων». Των «αντιπάλων». Η ώρα των κακών παιδιών, η ώρα των απείθαρχων πολιτών, η ώρα των ελεύθερων ανθρώπων. Όλοι αυτοί θα σταθούν απέναντί σου. Και τα τραγούδια τους θα πνίξουν τις κραυγές σου.

Κι αυτός θα είναι ο εφιάλτης σου, μωρό μου. Σαν εκείνους που βλέπεις στον ύπνο σου και τινάζεσαι κάθιδρος.

Που ήσουν λέει σε μια πλατεία. Που άδειαζε από κόσμο. Κι έμενες μόνος.

Κι όσο πιο δυνατά φώναζες, τόσο λιγότερο ακουγόσουν…

Οι τοξικοί άνθρωποι αψηφούν τη λογική. Κάποιοι είναι ευτυχείς στην άγνοια της αρνητικής επιρροής που μπορεί να έχουν σε ανθρώπους γύρω τους και άλλοι φαίνεται να παίρνουν ικανοποίηση με το να δημιουργούν χάος και να φτάνουν τους άλλους στα όριά τους.

Όσο κι αν είναι σημαντικό να μαθαίνεις διαφορετικούς ανθρώπους, οι πραγματικά τοξικοί άνθρωποι δεν θα αξίζουν ποτέ το χρόνο και την ενέργειά σου -και καταναλώνουν πολύ και από τα δύο. Οι τοξικοί άνθρωποι περιπλέκουν τα πράγματα χωρίς λόγο, προκαλούν διαμάχες και το σημαντικότερο, στρες.

Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Friedrich Schiller στη Γερμανία δείχνει πόσο σοβαρό φαινόμενο είναι οι τοξικοί άνθρωποι. Ανακάλυψαν ότι η έκθεση σε ερεθίσματα που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα -η ίδια έκθεση που έχεις όταν

αντιμετωπίζεις τοξικούς ανθρώπους- είχε ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος των υποκειμένων να υφίσταται τρομερό άγχος. Είτε πρόκειται για αρνητικότητα, σκληρότητα, θυματοποίηση ή απλά τρέλα, οι τοξικοί άνθρωποι οδηγούν τον εγκέφαλό σου σε μια κατάσταση πλήρους άγχους, την οποία θα πρέπει να αποφεύγετε με κάθε τρόπο.

Το άγχος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο. Η έκθεση έστω και σε λίγες μέρες σε καθεστώς άγχους επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των νευρώνων στον ιππόκαμπο, μια σημαντική περιοχή του εγκεφάλου, που ευθύνεται για την ορθή κρίση και τη μνήμη μας. Εβδομάδες σε καθεστώς άγχους προκαλούν αναστρέψιμη βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα και μήνες άγχους μπορούν να τα καταστρέψουν μόνιμα. Οι τοξικοί άνθρωποι δεν σου χαλάνε απλώς τη μέρα -είναι επιβλαβείς και για τον εγκέφαλό σου.

Η ικανότητα να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου και να παραμείνεις ψύχραιμος υπό πίεση συνδέεται άμεσα με την απόδοσή σου. Η TalentSmart έχει διεξαγάγει έρευνες με πάνω από 1 εκ. ανθρώπους και έχουμε δει πως το 90% των κορυφαίων σε απόδοση έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους σε στιγμές άγχους προκειμένου να παραμείνουν ψύχραιμοι και να έχουν τον έλεγχο. Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις τους τοξικούς ανθρώπους και να τους κρατάς σε απόσταση.

Πολλοί λένε ότι είμαστε προϊόν των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας. Αν επιτρέψεις έστω και σε έναν από αυτούς να είναι τοξικός, σύντομα θα ανακαλύψεις πόσο εύκολα αυτός ή αυτή μπορεί να σε κρατήσει πίσω.

Οι τοξικοί άνθρωποι σε οδηγούν στην τρέλα γιατί η συμπεριφορά τους είναι τόσο ενοχλητική. Μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να βασίζεται στη λογική.

(συνεχίζεται…)