Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, χθες (28/5) το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Δράμας, το συλλαλητήριο που συνδιοργάνωσαν σωματεία και φορείς, ενάντια στο αντεργατικό έγκλημα που προωθεί η Κυβέρνηση για λογαριασμό των μεγαλοεργοδοτών.
Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Παρθένα Κιόρτεβε, όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι από τους εργαζόμενους στους οποίους δεν τηρούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως ο χρόνος εργασίας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως: «Από το 2017, σε εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθιερώθηκε η 12ωρη συνεχής εργασία των γιατρών ενώ προβλέπεται ως ανώτατο όριο εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας οι 48 ώρες (τακτικό ωράριο συν εφημερίες), όριο το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά τις 60 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι σε νοσοκομεία όπως το δικό μας με τους λιγοστούς γιατρούς που υποχρεώνονται να κάνουν 10-11 εφημερίες το μήνα, το ανώτερο όριο των 48 ωρών, ακόμη και αυτό των 60 ωρών, ξεπερνάται κατά πολύ από όλους μας και έτσι ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας μας φτάνει για τους περισσότερους από εμάς ακόμη και τις 90 ώρες εβδομαδιαίως.
Ως εργασιακή ομάδα λοιπόν που βιώνει την εργασιακή εκμετάλλευση από το κράτος, λόγω της υποστελέχωσης του δημοσίου συστήματος υγείας, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην κινητοποίηση αυτή, δίπλα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, και διατρανώνουμε την αντίθεση μας στις προθέσεις της κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός νέου εργασιακού νόμου, που καταπατά τα εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών».
Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν με τη σειρά τους οι Ουρανία Κοσμίδου, εκ μέρους του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, Γιάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Δράμας, Ιωάννα Νικητοπούλου, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Δράμας.
Στην κεντρική ομιλία, η Αναστασία Σακαλίδου, Γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων, επισήμανε πως: «Καταφέραμε σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με κοινή ανακοίνωση -κάλεσμα ν’ απευθυνθούμε στους εργαζόμενους, μακριά από τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές που δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις των εργαζόμενων, που σκόπιμα καλλιεργούν εργατοπατέρες, όπως η ηγεσία της ΓΣΣΕ και οι ακόλουθοί της εδώ στο ΕΥΚ Δράμας και στρώνουν το δρόμο σε κάθε κυβέρνηση να τσακίζει τη μια εργατική κατάκτηση μετά την άλλη».
Αναφέρθηκε αναλυτικά στα χτυπήματα των εργατικών δικαιωμάτων, που δρομολογούνται με το νομοσχέδιο, όπως η καθιέρωση της 10ωρης εργασίας, η εκτόξευση των υπερωριών, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, όπως και η επιπλέον απελευθέρωση των απολύσεων, περισσότερα εμπόδια στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος και της συνδικαλιστικής δράσης.
Η συγκέντρωση έκλεισε με τη βροντερή απαίτηση: Να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό έκτρωμα. Να καταργηθεί όλη η αντεργατική νομοθεσία και διατάξεις της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την απεργιακή συγκέντρωση στην Π.Ε. Δράμας, την Πέμπτη 3 Ιουνίου.