ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Σε δήλωσή της για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου ανέφερε τα εξής:

19 Μαΐου 2021. 102 χρόνια από τον αφανισμό των Ελλήνων του Πόντου. Το να διατηρείς τη συλλογική μνήμη για τον αφανισμό των Ελλήνων του Πόντου, στις αρχές του 20ου αιώνα, θέλει θάρρος και γενναιότητα. Ειδικά όταν δεν είσαι Έλληνας, και δεν κουβαλάς το σημάδι της εθνικής πληγής να σου θυμίζει τη θυσία, τον αβάσταχτο πόνο, το αναπλήρωτο κενό αυτών που έχασες.

Σήμερα είναι ημέρα εθνικής μνήμης, ένα μνημόσυνο σε αυτούς τους πολλούς, τους σημαντικούς, τους γνωστούς και αγνώστους προγόνους πολλών από εμάς, που αφανίστηκαν σε εκτέλεση του πιο κτηνώδους εθνικού σχεδίου που συνέλαβαν Νεότουρκοι και στη συνέχεια Κεμαλικοί, στις αρχές του πολιτισμένου 20ου αιώνα.

Πριν λίγες ημέρες ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Έχοντας στην μακρά πολιτική του πορεία σχέσεις τόσο με την αρμενική όσο και με την ελληνική κοινότητα της Αμερικής, τόλμησε να κοιτάξει την ιστορία των Αρμενίων κατάματα.

Ο δυτικός κόσμος χτισμένος σε αρχές και αξίες δημοκρατίας, ελευθερίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήρθε η στιγμή να δείξει και να αποδείξει στην πράξη την αταλάντευτη επιλογή πολιτισμού, δημοκρατίας και αξιοπρέπειας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε ένα μεγάλο βήμα δείχνοντας την κατεύθυνση.

Η κόκκινη κλωστή αίματος και θυσίας που συνδέει την τύχη των Ελλήνων και των Αρμενίων, είναι η προσπάθεια πλήρους εξαφάνισης και των δύο από το οθωμανικό / τουρκικό κράτος.

Είναι η στιγμή που όσοι θέλουν να συγκαταλέγονται στον πολιτισμένο κόσμο, έχουν το θάρρος να κοιτάξουν το παρελθόν που άφησαν να στοιχειώνει ολόκληρους λαούς.

Μέρες σαν τη σημερινή, έχουν κυρίως αποστολή να υπενθυμίζουν -κυρίως στους μεγάλους του κόσμου- πως ο πολιτισμός, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια δε φτιάχνονται με το γυαλιστερό βερνίκι της λήθης, της άρνησης και της απόκρυψης της ιστορικής αλήθειας.

Είναι η ουσία της μνήμης που διαπερνά, εμποτίζει τις ψυχές των λαών, τις αποφάσεις των ηγετών, τις δράσεις των κρατών.

Για να γίνει ένας κόσμος που δικαιώνει τη θυσία αυτών που χάθηκαν και αξίζει να ζήσουν οι γενιές που έρχονται.