• «Οι φραγμοί στη λειτουργία τους δεν βοηθούν ούτε την μόρφωση, ούτε την κινητικότητα»
  • Πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου οι δαπάνες για την Παιδεία»
  • «Ανοικτό σχολείο δεν γίνεται με 28% αναπληρωτές»

 

«H επαγγελματική εκπαίδευση ήταν το πρώτο θύμα των επιλογών σας ως κυβέρνηση και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποκατέστησε όλους αυτούς τους ανθρώπους που είχατε απολύσει», τόνισε ξεκινώντας την παρέμβασή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σε απάντηση όσων είχε πει νωρίτερα ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης για ενίσχυσή της, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

«Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος των δαπανών για την Παιδεία είναι στο 5,5% των προϋπολογισμών και είναι πολύ μακριά από όσα εσείς κάνετε και αυτό πρέπει να μας το εξηγήσετε», συνέχισε. Και πρόσθεσε:

«Το περίφημο ανοικτό σχολείο που λέτε ότι οραματίζεστε έχει 28% αναπληρωτές καθηγητές. Μπορεί να ανοιχτεί στη κοινωνία ένα σχολείο με καθηγητές που δεν ξέρουν που θα βρίσκονται την επόμενη χρονιά. Τι θα κάνετε με το Εθνικό Απολυτήριο; Θα αποτελέσει αυτόνομη εκπαιδευτική βαθμίδα το Λύκειο ή θα παραμείνει όπως τώρα, προσανατολισμένο αμιγώς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Αναφερόμενος στην εξαγγελία του Υπουργού για κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Να είστε πιο προσεκτικοί για το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση. Η ελπίδα να μορφωθεί ένα παιδί από τη Δράμα και ένα παιδί από μια αστική περιοχή της Αθήνας, είναι ίδια όταν έχουν προσανατολισμό και στόχευση σε ένα ανοικτό δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι φραγμοί που θα βάλετε στη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων δεν βοηθούν ούτε την μόρφωση ούτε την κινητικότητα. Και για την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων δεν ακούσαμε τίποτα».

Σχολιάζοντας τέλος, την απάντηση του Υπουργού Παιδείας, που συσχέτισε την ύπαρξη αποκλειστικά δημόσιου πανεπιστημίου με τη χούντα, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εάν δεν σας έβλεπα θα νόμιζα ότι μιλά ο κ. Βορίδης. Το να κάνετε αναγωγές στα Συντάγματα του 1952 και το 1968 για να φωτίσετε την γενεσιουργό αιτία αποκλειστικά δημοσίων ΑΕΙ, κατά τη γνώμη ήταν άστοχο γιατί από το 1974 έχουμε ένα νέο Σύνταγμα, ένα νέο μεταπολιτευτικό συμβόλαιο για την πολιτική ζωή της χώρας. Στα ζητήματα αρχής για την Αριστερά που είναι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, θα δούμε τι θα φέρετε στη Βουλή και θα αναπτύξουμε την επιχειρηματολογία μας», κατέληξε.