Στη χθεσινή (Τετάρτη 21 Απριλίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας κυρίαρχο θέμα αποτέλεσε η μελέτη για την ανάπλαση του περιφερειακού του Κορυλόβου. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 4.472.000,00 ευρώ με Φ.Π.Α. και θα υποβληθεί για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Η μελέτη συντάχθηκε με την αρωγή της εταιρείας Raycap.

Έγινε μεγάλη κουβέντα όχι για αυτή καθεαυτή τη μελέτη, αλλά κυρίως για το αν το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το Δήμο Δράμας ή αν θα πρέπει να προταχθούν άλλα έργα. Ο προβληματισμός αναπτύχθηκε κυρίως από πλευράς μείζονος αντιπολίτευσης. Σε αυτή την επιχειρηματολογία συνέτεινε και το γεγονός ότι στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως έχει γίνει γνωστό, υπάρχει πλέον πλαφόν για τη χρηματοδότηση των περισσότερων έργων κάθε Δήμου, με πληθυσμιακά κριτήρια, και το όριο για το Δήμο Δράμας είναι 22 εκ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράστηκε ανησυχία ότι ο Δήμος (με την ανάπλαση του Περιφερειακού και το έργο των κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου «Αλέκος Φρούσιος») υπερβαίνει αυτό το πλαφόν και θα υπάρξουν τελικά έργα του Δήμου Δράμας που θα μείνουν εκτός χρηματοδότησης.

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, πάντως, ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας ότι μέχρι τις 31 Μαΐου, καταληκτική ημερομηνία για προτάσεις στο «Αντώνης Τρίτσης», γίνονται προσπάθειες είτε για κατ’ εξαίρεση επιπλέον χρηματοδότηση με απόφαση του Υπουργού είτε για την εξεύρεση άλλων πηγών από προγράμματα άλλων Υπουργείων. Εφόσον δεν υπάρξει αίσια έκβαση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μαμσάκος, τότε ο Δήμος Δράμας θα προχωρήσει σε προτεραιοποίηση των έργων.

Ο τίτλος του θέματος, όπως εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν «Έγκριση – παραλαβή μελέτης για το έργο με τίτλο “Διαμόρφωση περιμετρικής δημοτικής οδού Κορυλόβου”, η οποία πρόκειται να υποβληθεί ως υποέργο της πράξης με τίτλο “Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός υποδομών Δήμου Δράμας” στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” στον άξονα προτεραιότητας: “Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών”, με τίτλο “Αστική Αναζωογόνηση”».

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Καψημάλης ευχαρίστησε την εταιρεία Raycap και έκανε λόγο για μια «μελέτη κόσμημα». Αναφέρθηκε επίσης στα όσα περιλαμβάνει το έργο, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της μελέτης (Λεπτομέρειες ΕΔΩ).

Ακολούθησε μια μακρά συζήτηση με τοποθετήσεις κυρίως Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης. Η πρόταση της παράταξης «πόλη+ζωή», όπως την κατέθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Μλεκάνης, ήταν να υπάρξει αναβολή λήψης απόφασης, έτσι ώστε να υπάρξουν πρώτα απαντήσεις για το έργο των κερκίδων του Δημοτικού Σταδίου, αλλά και για τη μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος για την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και εν συνεχεία να υπάρξει επανεκτίμηση για το ποια έργα θα πρέπει να προταθούν από τον Δήμο. Επίσης, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Κυριάκος Χαρακίδης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με το περιεχόμενο της μελέτης, αλλά προβληματισμός για το ποιες είναι οι προτεραιότητες του Δήμου και αν το έργο της ανάπλασης του Περιφερειακού θα πρέπει να προταχθεί.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, στην τοποθέτησή του, ανέφερε πως «δεν πρέπει να λειτουργήσουμε με βάση το τι σχεδιάστηκε πριν από 20 χρόνια, αλλά να λειτουργούμε με το τι θα σχεδιάσουμε σήμερα για τα επόμενα 20 χρόνια». Μάλιστα, έκανε λόγο για ένα σημαντικό έργο, το οποίο μπορεί να αλλάξει τη νοοτροπία των πολιτών, αλλά και μα αποτελέσει ένα από τα τοπόσημα της νέας εποχής στη Δράμα. Ακόμη, ο κ. Τσιαμπούσης σημείωσε πως βεβαίως και αποτελεί προτεραιότητα το έργο των κερκίδων στο Δημοτικό Στάδιο, αλλά είναι επίσης και προτεραιότητα αναπλάσεις τέτοιας έκτασης και μορφής που θα αλλάξουν τη Δράμα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος στάθηκε στο ρόλο των ιδιωτών στη διαμόρφωση της πόλης και επεσήμανε ότι η Δημοτική Αρχή αφήνει αυτοδιοικητικό κενό, ενώ υπάρχει έλλειμμα από όραμα και σχέδιο. Όπως ανέφερε το θέλω των ιδιωτών που προχωρούν σε δωρεές μελετών «δεν ταυτίζεται με τις ανάγκες των πολιτών της πόλης». Πάντως, μιλώντας για έργα όπως το Σαντιρβάν Τζαμί ή το Μαρμάρινο Σπίτι, απέδωσε τα εύσημα στους ιδιώτες που παρεμβαίνουν, εξηγώντας όμως ότι αυτά αφορούν ιδιωτικούς χώρους και καλώς γίνονται. Σχετικά με την ανάπλαση του Περιφερειακού ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε πως το θέμα είναι «αν αποτελεί προτεραιότητα στο Δήμο μας να γίνει κάτι στη συγκεκριμένη περιοχή», ενώ κατά τη ψηφοφορία υπογράμμισε πως «δεν είναι στις ανάγκες του Δήμου αυτό το έργο».

Στη δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιώργος Μήτρου ανέφερε πως το έργο που σχεδιάζεται, το οποίο το χαρακτήρισε ως «έργο βιτρίνα», οδηγεί στην πλήρη εγκατάλειψη για να υπάρξει ο βόρειος περιφερειακός και αυτό αναδεικνύει το γεγονός ότι υπάρχει αδυναμία εκτέλεσης ζωτικών έργων μπροστά στο κόστος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος τοποθετήθηκε και ο κ. Μπάμπης Παπαδόπουλος, Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου, ο οποίος αφενός εξήγησε ότι η μελέτη υπογράφεται από την Τεχνική Υπηρεσία λόγω των προθεσμιών που υπήρχαν στην αρχική φάση του προγράμματος και αφετέρου ότι η μελέτη της Αγίας Βαρβάρας δεν μπορεί να προχωρήσει στην παρούσα φάση, καθώς ο Δήμος κατέχει μικρό ποσοστό επί της ιδιοκτησίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τελικά, το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Η Δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις «πόλη+ζωή» (με τις παρατηρήσεις της) και «Project Δράμα 2020» ψήφισαν θετικά. Αρνητικά ψήφισαν οι παρατάξεις «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Προοπτική για τη Δράμα». Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε «λευκό» με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να υπάρξει άρνηση αποδοχής μιας μελέτης, όμως οι ιδιώτες καθορίζουν τις προτεραιότητες του Δήμου.

 

Χρ. Μαμσάκος: «Και έργο παράγουμε και μελέτες ετοιμάζουμε»

Ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, μιλώντας για το θέμα, ευχαρίστησε τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Δράμας, οι οποίες σε συνεργασία με την ομάδα της Raycap, εκπόνησαν μια τόσο αξιόλογη μελέτη.

Μάλιστα, απάντησε στα «πυρά» της αντιπολίτευσης, καθώς από τη μια η μείζων αντιπολίτευση μίλησε για προτεραιοποίηση, άρα «αυτή η Δημοτική Αρχή παράγει έργο», ενώ η ελάσσων αντιπολίτευση έκανε λόγο για απουσία έργου, όταν «υπάρχουν έτοιμες μελέτες 25-30 εκ. ευρώ», από τις οποίες οι 2 μελέτες των δωρητών ανέρχονται στο ποσό των 10 εκ. ευρώ. «Αποφασίστε, αυτή η Δημοτική Αρχή έχει μελέτες πάνω από το πλαφόν ή βασίζεται μόνο στους δωρητές;», είπε ο κ. Μαμσάκος, απευθυνόμενος στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ακόμη, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια κάποιες μελέτες έργων της ΔΕΥΑΔ να ενταχθούν, αντί για το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ (πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης), ενώ επίσης γίνεται προσπάθεια για αναδιαμόρφωση του πλαφόν με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, μια δυνατότητα που υπάρχει για σημαντικά έργα.

Ο Δήμαρχος Δράμας τόνισε πως η Δημοτική Αρχή «και έργο παράγει και μελέτες ετοιμάζει» και πρόσθεσε πως η προσπάθεια δεν σταματάει, καθώς υπάρχει σχεδιασμός για master plan, το οποίο θα καλύπτει όλη τη Δράμα. «Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλα τα μέτρα από όλα τα Υπουργεία για να εξασφαλίσουμε πάνω από 22 εκ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Μαμσάκος και πρόσθεσε πως αν αυτό δεν γίνει, τότε ο Δήμος, δια της Οικονομικής Επιτροπής, θα προχωρήσει σε προτεραιοποίηση των έργων.