Αποπνικτική η ατμόσφαιρα για ακόμη μια ημέρα πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς πυκνό σύννεφο καπνού από τις πυρκαγιές σε Βαρυμπόπη και Εύβοια έχει καλύψει την Αθήνα, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Για τα μέτρα προφύλαξης από τα επιβλαβή για την υγεία μας αιωρούμενα μικροσωματίδια που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών μίλησε στην ΕΡΤ ο παθολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

«Γεγονός είναι ότι η ατμόσφαιρα, μετά από τόσες ημέρες πυρκαγιών, έχει φορτιστεί με πολύ μεγάλες ποσότητες τοξικών αερίων και κυρίως μικροσωματιδίων που προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα υγείας σε ευπαθή άτομα όπως είναι οι υπερήλικες, τα παιδιά και τα άτομα με αναπνευστικά νοσήματα, ή άτομα που πάσχουν από χρόνιες καρδιοπάθειες και πνευμονοπάθειες», δήλωσε στην ΕΡΤ ο παθολόγος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» είπε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να εξισορροπήσει την τοξική δράση αυτών των αερίων που απελευθερώνονται τώρα με το κάπνισμα ορισμένων τσιγάρων. Όπως δήλωσε, η επίδραση του τοξικού νέφους εξαρτάται από το πόσο κοντά είναι κανείς στο σημείο που βρίσκεται. «Θα έλεγα ότι ισοδυναμεί με εκατοντάδες τσιγάρα η παραμονή σε έναν τέτοιο χώρο και η εισπνοή για μία ώρα αυτού του τοξικού νέφους που απελευθερώνεται από την καύση των δασών».

Όπως είπε ο ειδικός φοράμε μάσκα, κλείνουμε παράθυρα και αποφεύγουμε τις μετακινήσεις και τη σωματική άσκηση που αυξάνουν το εύρος της αναπνοής και ωθούν βαθύτερα στους βρόγχους μας τα μικροσωματίδια.

Συμβουλές από το υπουργείο Υγείας και τον ΙΣΑ

H ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της Αττικής είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και απαιτείται η λήψη μέτρων προστασίας από όλους τους πολίτες, ειδικά από εκείνους που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με τον οδηγό που εξέδωσαν το υπουργείο Υγείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Συγκεκριμένα, όταν εκδηλώνονται οι πυρκαγιές, ακόμη και εάν βρισκόμαστε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της πυρκαγιάς, ο καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να φτάσουν στην περιοχή μας και να επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας μας. Ο καπνός που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε δάση ή και κατοικημένες περιοχές είναι ένα μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων από καμένα δέντρα και φυτά, κτίρια, δομικά υλικά, πλαστικά και άλλα στοιχεία γι’  αυτό και απαιτείται πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων Αρχών:

  • Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται πλησίον μίας δασικής πυρκαγιάς και επηρεάζονται από τον καπνό, προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).
  • Εξασφάλιση του δροσισμού των εσωτερικών χώρων των κατοικιών. Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον.
  • Περιορισμός Μετακινήσεων. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Σε περίπτωση, όμως, χρήσης του αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.
  • Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα, η χρήση αεροζόλ (εντομοκτόνα, αρωματικά χώρου, σπρέι μαλλιών) και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
  • Χρήση Μέτρων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) από τον καπνό. Κάποια άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες ενδέχεται να απαιτηθεί να χρησιμοποιήσουν μάσκες για να προστατευθούν από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, το φίλτρο της μάσκας πρέπει να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση Α.Σ.2.5 και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου.
  • Σε περίπτωση που κάποιο άτομο ή οι οικείοι του παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς (ενδεικτικά αναφέρονται δύσπνοια, σύγχυση, σπασμοί, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, απώλεια συνείδησης) πρέπει να αναζητηθεί αμέσως ιατρική συνδρομή.

Τι κάνουμε μετά από τη μεγάλη πυρκαγιά

Ο καπνός μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, συνεπώς συνεχίζουμε ενημερωνόμαστε για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της κατοικίας μας ή όπου διαμένουμε.

  • Δεν επιστρέφουμε στο σπίτι μέχρι να ανακοινωθεί ότι μπορούμε να το πράξουμε με ασφάλεια.

Ανεξάρτητα από το εάν είμαστε υγιής οργανισμός, παρακολουθούμε την κατάσταση της υγείας μας για τυχόν συμπτώματα. Επικοινωνούμε με τον γιατρό μας εάν έχουμε δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, βήχα που επιμένουν ή άλλα συμπτώματα που δεν απομακρύνονται. Σε αυτήν την περίπτωση καλούμε το 166 ή πηγαίνουμε αμέσως σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για ιατρικές καταστάσεις.

Λαμβάνουμε ιδιαιτέρα μέτρα για την προστασία των παιδιών από τον καπνό που προκαλείται από τις πυρκαγιές. Τα παιδιά με άσθμα, αλλεργίες ή χρόνια προβλήματα υγείας μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή όταν υπάρχει καπνός από τις πυρκαγιές.

Πηγή: ertnews.gr