ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 5,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α.Μ.Θ. ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ
Σημαντικές εργασίες υλοποιούνται ή δρομολογούνται προς υλοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, καθώς με αξιοποίηση δυνατοτήτων που παρέχονται από την Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. προχωρά η διαδικασία της ενεργειακής και υγειονομικής αναβάθμισής του. Βέβαια, τα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεν είναι δυνατό να βοηθήσουν άμεσα για την αντιμετώπιση των τρεχουσών καταστάσεων που έχει δημιουργήσει σε τοπικό επίπεδο η πανδημία του κορωνοϊού, όμως μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά έτσι ώστε το νοσηλευτικό ίδρυμα της Δράμας να βελτιώσει σε βάθος χρόνου τις υπηρεσίες που θα παρέχει σε όλους τους πολίτες.
Ήδη το προηγούμενο μήνα, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος υπέγραψε την ένταξη του έργου «Υγειονομική αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων του Γενικού Νοσοκομείου Π.Ε. Δράμας» στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποδομές ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυσης της Κοινωνικής συνοχής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία Θράκη». Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ. Στο πλαίσιο υλοποίησής του θα παραδοθούν οι εσωτερικοί κύριοι χώροι του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας υγειονομικά αναβαθμισμένοι:
1. με καινούργια δάπεδα με νέο σύγχρονο τάπητα αντιμικροβιακού υλικού PVC, οικολογικού, ομοιογενούς υφής, άκαυστου, αντιστατικού, με ανθεκτική μη απορροφητική επιφάνεια συνολικού εμβαδού 14.500 τ.μ.,
2. με βαμμένους τους εσωτερικούς τοίχους με αντιμικροβιακή βαφή συνολικής επιφάνειας 26.000 τ.μ.
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα αναβαθμίσουν την παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους του Νομού, διότι αφενός θα μειωθούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, αφετέρου θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του προσωπικού διότι θα έχει ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον το οποίο μειώνει το στρες και την κόπωση.
Τόσο η κάλυψη των άμεσων αναγκών που έχουν προκύψει στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων Covid-19 στην περιοχή όσο και η υγειονομική αναβάθμιση και προστασία των εσωτερικών χώρων του Νοσοκομείου η οποία θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ, αποτέλεσαν θέμα πρόσφατης τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Μέτιο και στη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου.
Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Κώστας Βενετίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργος Ζιμπίδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ κ. Λουκάς Γεωργίου.
Βέβαια, το έργο της υγειονομικής αναβάθμισης των εσωτερικών χώρων του Γενικού Νοσοκομείου δεν είναι το μοναδικό το οποίο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς ήδη υλοποιείται το πρώτο μεγάλο υποέργο της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης ανέρχεται περίπου στα 5.500.000 ευρώ και κατανέμεται στα υποέργα ως εξής:
1ο Υποέργο: «Οικοδομικές Εργασίες για την Ενεργειακή Αναβάθμιση κτηρίων Γενικού Νοσοκομείου Π.Ε. Δράμας», προϋπολογισμού 2.860.000 ευρώ.
2ο Υποέργο: «Ηλεκτρομηχανολογικές Εργασίες για την Ενεργειακή Αναβάθμιση κτηρίων Γενικού Νοσοκομείου Π.Ε. Δράμας», προϋπολογισμού 2.650.000 ευρώ
3ο Υποέργο: Υπηρεσία Ενεργειακού Επιθεωρητή για την Έκδοση του 2ου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων του Γενικού Νοσοκομείου Π.Ε. Δράμας, προϋπολογισμού 33.511 ευρώ
Όσον αφορά την σκοπιμότητα του έργου, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, είναι μεγάλης σπουδαιότητας για τον Νομό, κυρίως για την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας των κατοίκων της. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα επιφέρουν μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κατά «7.393.472,50 κιλοβατώρες» και ετήσια μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε «2.301,00 τόνοι Ισοδυνάμου CO2».
Η Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. αναβαθμίζει το Νοσοκομείο της Δράμας
Το 2020, το οποίο ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες, ήταν μια δύσκολη χρονιά για το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, το οποίο ειδικά το Νοέμβριο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου δέχτηκε ασφυκτική πίεση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Για συνεχόμενο αριθμό ημερών η πληρότητα στις 140 ανεπτυγμένες κλίνες για ασθενείς με Covid-19 άγγιζε ή και ξεπερνούσε το 100%, ενώ το ίδιο συνέβαινε και στις 12 κλίνες ΜΕΘ-Covid. Μάλιστα, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου κρίθηκε απαραίτητο να γίνει αεροδιακομιδή 3 ασθενών από τη Δράμα, οι οποίοι νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του χειρουργείου, σε νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς δεν βρέθηκε κρεβάτι ΜΕΘ σε Νοσοκομεία γειτονικών περιοχών. Οι εικόνες από το C-130 με τους ειδικούς θαλάμους αρνητικής πίεσης γρήγορα έκαναν το γύρω της Ελλάδας και προκάλεσαν αίσθηση. Άλλωστε, αυτή ήταν η πρώτη αεροδιακομιδή που καταγράφηκε σε
πανελλαδικό επίπεδο για μεταφορά ασθενών από περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας σε άλλη περιοχή της χώρα.
Τα φώτα της δημοσιότητας των πανελλήνιων Μ.Μ.Ε. για 2-3 ημέρες στράφηκαν στη Δράμα και στα όσα συνέβαιναν στο τοπικό επίπεδο, ενώ αναδείχθηκαν η κατάσταση που επικρατούσε στο Νοσοκομείο της πόλης και την ασφυκτική πίεση που δεχόταν στην προσπάθεια περίθαλψης των ασθενών. Σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών και δελτίων ειδήσεων η Δράμα αποτελούσε το κυρίαρχο θέμα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τη Δράμα, ενώ είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Είναι προφανές ότι η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε ακραίες καταστάσεις και το προσωπικό του Νοσοκομείου, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, κατάφερε να ανταπεξέλθει σε αυτή τη μάχη. Βέβαια, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, αναδειχθήκαν και χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης υποδομών.
Όχι πολλά χρόνια πίσω, μέχρι και τη δεκαετία του 2000, το τοπικό Νοσοκομείο αποτελούσε σημείο αναφοράς για την περίθαλψη όχι μόνο όλων των κατοίκων του Νομού, αλλά και για ένα μέρος των κατοίκων του Νομού Σερρών, οι οποίοι, λόγω απόστασης και γεωμορφολογικών συνθηκών, έχουν ευκολότερη πρόσβαση στη Δράμα. Όμως, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2010 η μνημονιακή λαίλαπα σάρωσε πολλούς τομείς δημόσιων παροχών, ανάμεσα στους οποίους και αυτές που αφορούσαν την Υγεία. Στη Δράμα, οι προϋπολογισμοί του Νοσοκομείου περικόπηκαν δραματικά, θέσεις στο οργανόγραμμα άδειαζαν και παρέμεναν κενές, ενώ πλέον καταγραφόταν και έλλειψε σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναγκάζονται να στραφούν είτε σε γειτονικά Νοσοκομεία είτε στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, το Νοσοκομείο της Δράμας έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζεται στο δημόσιο λόγο ως Κέντρο Υγείας!
Από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2010, ξεκίνησε η προσπάθεια αναστροφής του κλίματος, αρχικά χάρη στις προσπάθειες του τότε κυβερνητικού Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστου Καραγιαννίδη και πλέον χάρη στις προσπάθειες του νυν κυβερνητικού Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνου Μπλούχου, ο οποίος άλλωστε πριν εκλεγεί εργαζόταν ο ιατρός στο τοπικό Νοσοκομείο.
Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προσλαμβάνεται για να καλύψει τα κενά του παρελθόντος, ο προϋπολογισμός του ιδρύματος αυξάνεται, ενώ μπαίνει τέλος στις μακροχρόνιες καθυστερήσεις σε πληρωμές προμηθευτών, με μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε λίγο καιρό μετά.
Όσον αφορά τις υποδομές του Νοσοκομείου, αυτές αναβαθμίζονται χάρη στην Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. και τις δυνατότητες που παρέχει. Και με την ολοκλήρωση των σημαντικών αυτών έργων, σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι σίγουρο πως οι παροχές υγείας προς όλους τους πολίτες θα βελτιωθούν σημαντικά.