Τα σημαντικά και αξιομνημόνευτα γεγονότα που συνέβησαν σε τοπικό επίπεδο μέσα στο 2020 πέρα από τις ειδήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό

 

Πέρα από τις ειδήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό, μέσα στο 2020 υπήρξαν σε τοπικό επίπεδο κι άλλα σημαντικά και αξιομνημόνευτα γεγονότα που συνέβησαν στη σκιά της πανδημίας.

Η εφημερίδα «Εργασία… συν» ξεχωρίζει έξι πρωτοσέλιδα του 2020 με σημαντικά θέματα, τα οποία απασχόλησαν ευρέως την τοπική κοινωνία και είναι σίγουρο ότι η χρονιά που αυτά έλαβαν χώρα θα μνημονεύεται και τα επόμενα χρόνια.

Μετά από 140 χρόνια ο πολύπαθος Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου, η Παναγία της Πετρούσας, επέστρεψε με πανηγυρικό τρόπο στην Εκκλησία της Δράμας. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε δεκαετής σθεναρός αγώνας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, τον άξιο Ποιμενάρχη της μαρτυρικής επαρχίας της Δράμας. Έτσι, με τον τρόπο αυτό, αποδόθηκε ηθική, πνευματική και ιστορική δικαιοσύνη. Τα όσα ιστορικά συνέβησαν στις 23 Αυγούστου 2020, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, καταγράφηκαν στην έκδοση της Πέμπτης 27 Αυγούστου (αρ. φύλλου 671).
Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου και με την οργανωτική και τεχνική συνδρομή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου και του Δημάρχου κ. Γιάννη Κυριακίδη, από τις 26 Οκτωβρίου 2020, μια τεράστια γαλανόλευκη σημαία 150 τ.μ. με ιστό 25 μ. κυματίζει στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία στην Εξοχή του Κ. Νευροκοπίου. Το κλίμα συγκίνησης και εθνικής περηφάνιας καταγράφηκε στην έκδοση της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020 (αρ. φύλλου 680).
Το Δημοτικό Στάδιο Δράμας στις 9 Οκτωβρίου 2020 μετονομάστηκε σε «Αλέκος Φρούσιος», προς τιμήν του «Πατριάρχη του κλασικού αθλητισμού της Δράμας», του «ανθρώπου ορόσημο για την αθλητική ιστορία της πόλης», όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας. Παράλληλα, τοποθετήθηκε πινακίδα με τη φράση «Δεν υπάρχει δεν μπορώ, μόνο δεν θέλω!», την οποία χρησιμοποιούσε προς τους αθλητές του ο αείμνηστος Αλέκος Φρούσιος. Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην έκδοση της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου 2020 (αρ. φύλλου 678).
Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος υπέγραψε τις συμβάσεις με τους αναδόχους των έργων «Ανακατασκευή του κόμβου Ξηροποτάμου και μετατροπή του σε κυκλικό», αρχικού προϋπολογισμού 850.000 ευρώ, και «Κατασκευή γεφύρας Μαρμαριάς επί της Ε.Ο. Νο 14 Δράμας-Ξάνθης μετά των προσβάσεων», αρχικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ. Η υπογραφή των συμβάσεων πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, παρουσία όλων των στελεχών της Περιφερειακής Αρχής. Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020 (αρ. φύλλου 661).
Σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας τέθηκαν οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της Χωριστής, ένα σημαντικό έργο, το οποίο λύνει προβλήματα δεκαετιών. Με την υλοποίηση του έργου υπήρξε εναρμονισμός με τη νομοθεσία της Ε.Ε. και εφαρμογή στην πράξη προηγμένης τεχνολογίας, καθώς ο βιολογικός καθαρισμός της Χωριστής επεξεργάζεται τα λύματα με ένα σύγχρονο τρόπο, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό τη μικρή έκταση που καταλαμβάνει. Το ρεπορτάζ με τις δηλώσεις του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΔ κ. Χριστόδουλου Βογιατζή και του πολιτικού μηχανικού από την ανάδοχο εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε., δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 (αρ. φύλλου 679).
Μέσα στο 2020 παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας προσπάθησαν να προχωρήσει η λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Τελικά αυτό δεν συνέβη, καθώς υπήρξε νομοθετική παρέμβαση από το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία δεν επαρκεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για κάθε αλλαγή σε νομικό πρόσωπο ή δημοτική επιχείρηση Δήμου. Στις 28 Ιανουαρίου 2020, ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Λευτέρης Καλλινικίδης παραχώρησε συνέντευξη τύπου, χαρακτηρίζοντας ως «πολιτικό έγκλημα» την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί λύσης και εκκαθάρισης της δημοτικής επιχείρησης. Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 (αρ. φύλλου 643). Βέβαια, το θέμα της ΔΕΚΠΟΤΑ θα συνεχίσει να απασχολεί την τοπική κοινωνία και τη νέα χρονιά, μετά και την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας.