«PROJECT ΔΡΑΜΑ 2020»

Σε ανακοίνωση της παράταξης «Project Δράμα 2020» για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 αναφέρονται τα εξής:

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 13ης Ιουλίου αποκαλύφθηκε επιτέλους ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός των επιθέσεων που δέχεται η αντιπολίτευση από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής, σχεδόν σε κάθε συμβούλιο. Είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος. Μέχρι τώρα είχαμε συγκεκριμένους συμβούλους, που, εργολαβικά, έπαιζαν το ρόλο του μπουρλοτιέρη. Ο κύριος Μαμσάκος προσεκτικά κρυβόταν πίσω από τα μπράτσα και τα πάθη τους. Την περασμένη Πέμπτη όμως, το σαρδόνιο χαμόγελό του αποκάλυψε ότι όλα αυτά δεν είναι παρά ένα οργανωμένο πλάνο.

Η συμπεριφορά του κυρίου Δημάρχου μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια έχει ξεφύγει από τα πλαίσια της πολιτικής ορθότητας. Επικαλείται τις διακοπές από την αντιπολίτευση, τις ελάχιστες φορές που επιλέγει να τοποθετηθεί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν ο ίδιος δίνει εντολές να ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής. Όσο ο κύριος Μαμσάκος αποφεύγει το διάλογο και δυσχεραίνει τον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης, εμείς θα τον εγκαλούμε να γίνει επιτέλους αυτό για το οποίο τον ψήφισαν οι Δραμινοί, Δήμαρχος Δράμας. Δεν θα το κάνει, αλλά σε λιγότερο από δύο χρόνια, ούτως ή άλλως, δεν θα μπορεί.

Για τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τα έχουμε ήδη πει. Μας έκανε σε λίγες μόνο συνεδριάσεις να αναπολούμε τον προκάτοχό του, τον οποίο η παράταξή μας τόσο κατέκρινε. Αυτό, τα λέει όλα.

Κατά τα άλλα, η παράταξή μας έθεσε τέσσερα σημαντικά προ ημερησίας θέματα:

  1. Πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη: Σε συνέχεια της πρότασης που αναπτύξαμε την περασμένη εβδομάδα, ρωτήσαμε αν η Δημοτική Αρχή έχει σκοπό να ξεκινήσει διαδικασίες για να ζητήσει ο Δήμος Δράμας την παραχώρηση του Ανδρικάκη. Μας απάντησαν ότι το συζητάνε μόνοι τους (!) προς το παρόν και όταν θα είναι η ώρα ίσως το συζητήσουν και με τις υπόλοιπες αντιπολιτεύσεις. Ωστόσο, η διαπίστωση ότι δεν είναι καιρός για τέτοια projects, όπως επίσης και οι αμφιβολίες σχετικά με το τι θα το κάνουμε αν το πάρουμε, δείχνουν ότι η Δημοτική Αρχή και δεν γνωρίζει τις διαδικασίες (για να μας παραχωρηθεί πρέπει ούτως ή άλλως να έχουμε συγκεκριμένο πλάνο σχετικά με το τι θα το κάνουμε) και δεν έχει την όρεξη να ασχοληθεί με κάτι μεγαλόπνοο για τη Δράμα.
  2. Αγία Βαρβάρα: Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης στους νέους, στην πλειοψηφία τους, συνδημότες μας σχετικά με τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με τους κοινόχρηστους χώρους. Η εικόνα της Αγίας Βαρβάρας δεν τιμά κανέναν μας. Η Δημοτική Αρχή επέλεξε να ανάγει συλλήβδην όλους όσους μαζεύονται στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας σε «πρεζόνια» (ακούστηκε δυστυχώς από τουλάχιστον έναν Αντιδήμαρχο), που τους λείπει η παιδεία και ο πολιτισμός. Με γενικεύσεις και μετάθεση ευθυνών έμαθαν να αντιμετωπίζουν ζητήματα που δεν μπορούν να λύσουν. Ας τους κρίνουν οι πολίτες. Το Project Δράμα 2020 θα αναλάβει πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον για το θέμα.
  3. Απορρίμματα φυτοφαρμάκων στις αγροτικές περιοχές του Δήμου: Είναι ένα θέμα, που έχει σημαντικό οικολογικό αντίκτυπο. Η Δημοτική Αρχή αναγνώρισε το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να βρει λύσεις, τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης των αγροτών όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Μια άμεση κίνηση θα ήταν να μπούνε ειδικοί κάδοι στα σημεία υδροληψίας των χωριών, εκεί δηλαδή που γεμίζουν τα ψεκαστικά οι αγρότες με τα φυτοφάρμακα.
  4. Γεφυράκι Νέας Αμισού: Πρόκειται για το γεφυράκι που βρίσκεται εντός του οικισμού, το οποίο έχει πολλά χρόνια που έχει κατασκευαστεί και χρειάζεται κάποιες παρεμβάσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, αλλά, κυρίως, η ασφάλεια των συνδημοτών μας στη Νέα Αμισό, που χρησιμοποιούν τη γέφυρα. Η Δημοτική Αρχή απάντησε ότι θα εξετάσει αν είναι της δικής της αρμοδιότητας και αναλόγως θα πράξει.

Το Project Δράμα 2020 είναι εδώ. Από την πρώτη ώρα παρουσίας μας στα δημοτικά συμβούλια καταθέτουμε προτάσεις, αναδεικνύουμε θέματα, κάνουμε ερωτήσεις που μας θέτουν οι συμπολίτες μας. Δεν περιμένουμε κανέναν εκλογικό νόμο για να δηλώσουμε παρόντες στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Με την τοπική αυτοδιοίκηση δεν ασχοληθήκαμε επειδή υπήρχαν οι συνθήκες να κερδίσουμε, αλλά γιατί επιλέξαμε να ζήσουμε σε αυτόν τον τόπο και είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθούμε για το καλύτερο. Και θα προσπαθούμε, μέχρι να κερδίσουμε το δικαίωμα να ζήσουμε σε μια καλύτερη Δράμα».