ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΝΤΑΣΗΣ – ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΠΟΛΗ+ΖΩΗ»

  • Προβληματισμοί για την ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά την καθαριότητα στην Αγ. Βαρβάρα και την εναπόθεση απορριμμάτων από φυτοφάρμακα στον κάμπο της Δράμας

 

Με 51 συνολικά θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017. Η συνεδρίαση κράτησε τρεισήμισι ώρες, καθώς ξεκίνησε στις 19.10 και ολοκληρώθηκε στις 22.40. Από τα 51 θέματα τα 44 ψηφίστηκαν ομόφωνα, τα 5 κατά πλειοψηφία, ενώ 2 θέματα αποσύρθηκαν για να επανέλθουν σε επόμενη συνεδρίαση.

Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από την αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης, της παράταξης «πόλη+ζωή» δηλαδή, κατά τη συζήτηση του θέματος για την κατανομή ποσών στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες για το 2018. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης ολοκλήρωσε τη δευτερολογία  του επί του θέματος και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τσεπίλης ανέφερε «τι φωνάζεις;». Ο κ. Μλεκάνης απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο είπε «Δεν ντρέπεσαι λίγο και γελάς;», χρησιμοποιώντας μάλιστα και τη λέξη «βρε» κι έτσι οι αντεγκλήσεις εντάθηκαν ακόμη περισσότερο. Η παράταξη «πόλη+ζωή» αποχώρησε με τον κ. Μλεκάνη να αναφέρει προς τον Πρόεδρο ότι «ο λόγος που αποχωρούμε είναι γιατί φοβόμαστε για την ασφάλειά μας» και να προσθέτει «αδυνατείτε να ελέγξετε τα πράγματα». Πάντως στη συνέχεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος σημείωσε αρκετές φορές πως ο ίδιος δεν γέλασε για το αρχικό σκηνικό έντασης.

Για την ιστορία, το θέμα της κατανομής των ποσών στις Κοινότητες του Δήμου, το οποίο συζητήθηκε για πάνω από μία ώρα, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τις παρατάξεις «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση» να μειοψηφούν.

 

Ζητήματα ευαισθητοποίησης των πολιτών

 

Δύο από τα θέματα που τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη, από τον επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση οδήγησαν σε έκφραση προβληματισμών από πλήθος Δημοτικών Συμβούλων της Δημοτικής Αρχής, καθώς η επίλυσή τους δεν μπορεί να επιτευχθεί από το Δήμο αν δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι ίδιοι οι πολίτες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιαμπούσης έθεσε το θέμα της καθαριότητας στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, όπου κάθε βράδυ συγκεντρώνονται άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούν κάποιοι εξ αυτών ρύπανση τόσο εντός όσο και εκτός της λίμνης, ζητώντας να γίνει καμπάνια ενημέρωσης. Ως συνέχεια αυτού του προβλήματος υπήρξαν αναφορές από άλλους Δημοτικούς Συμβούλους και για παραβατικές συμπεριφορές τόσο στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας όσο και στο δημοτικό κήπο της πόλης και στην περιοχή της ανάπλασης.

Για το θέμα της καθαριότητας των συγκεκριμένων χώρων κοινή συνισταμένη όλων ήταν ότι πρόκειται για θέμα παιδείας και πολιτισμού, με τις υπηρεσίες του Δήμου να καταβάλουν προσπάθειες για την καθαριότητα, όμως το φαινόμενο να επαναλαμβάνεται σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο. Μάλιστα, επειδή αυτό συμβαίνει τις βραδινές ώρες, ο Δήμος δεν μπορεί να εποπτεύσει την περιοχή με τη Δημοτική Αστυνομία. Ως συμπέρασμα της συζήτησης προέκυψε η επισήμανση ότι έχουν ευθύνη για την κατάσταση και οι ίδιοι οι πολίτες που δεν είναι ευαισθητοποιημένοι.

Το άλλο θέμα που τέθηκε από τον κ. Τσιαμπούση και προβλημάτισε αρκετά το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αυτό της χρήσης φυτοφαρμάκων στις αγροτικές περιοχές του Δήμου με τα απορρίμματα που δημιουργούνται να πετιούνται ανεξέλεγκτα σε διάφορα σημεία, ακόμη και σε πηγές ή σε ποτάμια. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης, στην απάντησή του, σημείωσε πως υπάρχουν σημεία στον κάμπο της Δράμας που είναι σκουπιδότοποι. Είπε πως στο παρελθόν είχαν τοποθετηθεί κάδοι για αυτό το λόγο, όμως το σύστημα δεν λειτούργησε. Ως λύση ο κ. Χατζηγιάννης πρότεινε την ακόμη μεγαλύτερη ενημέρωση των αγροτών για το πρόβλημα που δημιουργείται. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω των Προέδρων των Κοινοτήτων είτε μέσω των ΤΟΕΒ.

 

Ενδεχόμενο συγχώνευσης Δ.Π.Θ. και ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας

 

Ένα ακόμη ενδιαφέρον θέμα που τέθηκε στην προημερησίας διάταξης συζήτηση ήταν αυτό της ενδεχόμενης συγχώνευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας.

Ο κ. Μλεκάνης ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγχώνευσης και ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή για συζήτηση του θέματος τόσο στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας όσο και στο Δ.Π.Θ.. Ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» σημείωσε πως ενώ δεν πρέπει να θεωρείται τίποτα δεδομένο, καθώς εκλείπει και το θεσμικό πλαίσιο για αυτή τη διαδικασία, υπάρχει κατεύθυνση από το Υπουργείο περί συγχώνευσης και ζήτησε να κληθούν όλοι οι θεσμικοί φορείς να πάρουν θέση, έτσι ώστε η κοινωνία της Δράμας να έχει συμμετοχή στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει και να μην βρεθεί στο μέλλον προ τετελεσμένων.

Στην απάντησή του ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης ανέφερε ότι υπάρχει μνημονιακή δέσμευση να μειωθούν οι οργανισμοί της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά 40% είτε στο επόμενο είτε στο μεθεπόμενο έτος, αλλά ακόμη δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο. Πάντως, όπως τόνισε, το «Αθηνά 2» θεωρούν όλοι ότι ετοιμάζεται. Ο κ. Καραμπατζάκης επιβεβαίωσε τη σύσταση επιτροπής, η οποία ασχολείται με το θέμα της συγχώνευσης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από τα 2 Ιδρύματα, καθώς και του Προέδρου του ΓΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας. Μάλιστα στην εν λόγω επιτροπή συμμετέχει και ο Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Δράμας του Τ.Ε.Ι.. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τόσο το Δ.Π.Θ. όσο και το ΤΕΙ Α.Μ. είναι αυτοδιοίκητα και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Όταν υπάρξει κάποια κατάληξη στη διαδικασία και λάβουν γνώση ως σώμα τότε θα μπορούν και να τοποθετηθούν ως Δήμος Δράμας και Δημοτικό Συμβούλιο, συμπλήρωσε ο κ. Καραμπατζάκης.

Ακόμη, προημερησίας διάταξης τέθηκε η πρόταση, από τον κ. Μλεκάνη, για διεξαγωγή είτε ειδικής συνεδρίασης είτε εισαγωγής ως θέμα σε επόμενη συνεδρίαση των υψηλών σε αριθμό κρουσμάτων καρκίνου στη Δράμα, ζητώντας να κληθούν για να συμβάλλουν και άλλοι φορείς, όπως ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, ο Ιατρικός Σύλλογος και η εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο. Ο Πρόεδρος του σώματος και γιατρός κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης ανέφερε πως είναι θετικός στην πρόταση και επισήμανε ότι για να υπάρξουν αποδείξεις από ιατρικής πλευράς για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων καρκίνου χρειάζονται πολύχρονες ειδικές μελέτες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες.

Προημερησίας τέθηκε και η πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού Υφυπουργού κ. Φούτχελ στη Δράμα, με τον επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιο Ηλιόπουλο να αναφέρει ότι είναι πρόκληση η συνέχιση των δραστηριοτήτων τόσο του κ. Φούχτελ όσο και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Απαντώντας ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης συνεργάζονται 100 Δήμοι από όλη την Ελλάδα. Όπως τόνισε αυτό που ενδιαφέρει τους αυτοδιοικητικούς είναι η συνεργασία με τους συναδέλφους τους στη Γερμανία. Ακόμη, επεσήμανε ότι σο πλαίσιο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων, στο οποίο συμμετέχει και ο ίδιος στο Δ.Σ., έχει καταστεί σαφές ότι δεν θα υποσταλεί η σημαία των διεκδικήσεων.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννης Στεφανίδης, προημερησίας διάταξης, έθεσε το θέμα των 8 καθαριστριών αορίστου χρόνου στα σχολεία του Δήμου Δράμας, με τον κ. Μαμσάκο, στην απάντησή του, να αναφέρει ότι από τις 8 οι 5 επιθυμούν τελικά να μεταφερθούν στο Δήμο και το θέμα τους τείνει να λυθεί, με τη μεταφορά τους στο Δήμο με πλήρη απασχόληση.