ΜΕΣΑ ΣΕ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 15 ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 395 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19

· Μέσα σε μόλις μια εβδομάδα η Δράμα άλλαξε 3 φορές χρώμα και από πράσινη έγινε κόκκινη!

· Πολύ υψηλός ο δείκτης μεταδοτικότητας – Ανεβαίνει ο Μ.Ο. ηλικίας των κρουσμάτων

· Rapid test στον γενικό πληθυσμό σήμερα Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, από 10.00 έως 16.00, στην κεντρική πλατεία

· Τα μέτρα που ισχύουν στην Π.Ε. Δράμας – Ορατό το ενδεχόμενο τοπικού lockdown

 

 

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, καθώς σε καθημερινό επίπεδο, στο πλαίσιο της ημερήσιας ενημέρωσης του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, καταγράφονται σε τοπικό επίπεδο διψήφιοι αριθμοί εργαστηριακά επιβεβαιωμένων ασθενών με Covid-19. Συγκεκριμένα τις τελευταίες 15 ημέρες στο Νομό Δράμας, από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου (που γράφονται αυτές οι γραμμές) ανακοινώθηκαν 395 κρούσματα κορωνοϊού. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο αριθμό, δείγμα της διασποράς του ιού στην τοπική κοινότητα.

Αναλυτικά οι πρόσφατες καταγραφές της Π.Ε. Δράμας στην καθημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ ήταν οι εξής:

20 Οκτωβρίου: 2 κρούσματα

21 Οκτωβρίου: 0 κρούσματα

22 Οκτωβρίου: 2 κρούσματα

23 Οκτωβρίου: 6 κρούσματα

24 Οκτωβρίου: 14 κρούσματα

25 Οκτωβρίου: 13 κρούσματα

26 Οκτωβρίου: 0 κρούσματα

27 Οκτωβρίου: 18 κρούσματα

28 Οκτωβρίου: 34 κρούσματα

29 Οκτωβρίου: 24 κρούσματα

30 Οκτωβρίου: 33 κρούσματα

31 Οκτωβρίου: 54 κρούσματα

1 Νοεμβρίου: 90 κρούσματα

2 Νοεμβρίου: 59 κρούσματα

3 Νοεμβρίου: 46 κρούσματα

 

Στο «κόκκινο» η Δράμα – Άλλαξε 3 φορές χρώμα μέσα σε μια εβδομάδα!

 

Ήδη από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου η Π.Ε. Δράμας στο νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 είναι με κόκκινο χρώμα, ενταγμένη στο επίπεδο Β (Αυξημένου Κινδύνου). Κι αυτό, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν χρώματος πράσινου!

Η σχετική ανακοίνωση για μετακίνηση από το πράσινο χρώμα στο κίτρινο στον υγειονομικό χάρτη έγινε από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά στις 27 Οκτωβρίου, ενώ από τις 30 Οκτωβρίου η Δράμα πέρασε στο πορτοκαλί επίπεδο. Τελικά, με την ενοποίηση των επιπέδων (κόκκινο και πορτοκαλί σε κόκκινο, κίτρινο και πράσινο σε κίτρινο), όπως ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο τηλεοπτικό του μήνυμα, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, η Δράμα έφτασε μέσα σε μια εβδομάδα από το πράσινο στο κόκκινο, αλλάζοντας τρεις φορές χρώμα στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

 

Ορατό το ενδεχόμενο τοπικού lockdown

 

Μάλιστα, εφόσον η επιδημιολογική εικόνα με αυξημένα κρούσματα σε καθημερινό επίπεδο συνεχιστεί και τις αμέσως επόμενες ημέρες, τότε εκτιμάται ότι η Π.Ε. Δράμας θα περάσει σε καθεστώς lockdown, στα πρότυπα των Π.Ε. Θεσσαλονίκης και Σερρών, που στο σχετικό χάρτη είναι με γκρι χρώμα, αποτελώντας ένα ξεχωριστό επίπεδο (Γ – Συναγερμού).

Η επιδημιολογική εικόνα σε τοπικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Χαρακτηριστικό είναι ότι την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στη Δράμα καταγράφηκε ο τρίτος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων (59) μετά από Αττική (362) και Θεσσαλονίκη (210). Υψηλός ήταν ο αριθμός και την Κυριακή 31 Οκτωβρίου όταν η Π.Ε. Δράμας είχε τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (90) σε ολόκληρη τη χώρα, πίσω από Αττική (300), Θεσσαλονίκη (449) και Ροδόπη (112). Τη συγκεκριμένη ημερομηνία μάλιστα καταγράφεται και το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο.

 

Πολύ υψηλός ο δείκτης μεταδοτικότητας στη Δράμα

 

Άλλο ένα στοιχείο της κρίσιμης κατάστασης που υπάρχει σε τοπικό επίπεδο, είναι ο υψηλός δείκτης μεταδοτικότητας Rt, ο οποίος στις 31 Οκτωβρίου ήταν ο χειρότερος σε όλη τη χώρα, με 2,92. Ένα στοιχείο που δηλώνει ότι κάθε ασθενής μεταδίδει τον κορωνοϊού περίπου σε άλλους 3! Κι αυτό ενώ για μήνες υπήρχαν πλήθος επιστημονικών αναφορών ότι ο εφόσον ο δείκτης μεταδοτικότητας παραμένει κάτω από το 1, τότε η διασπορά του ιού βρίσκεται υπό έλεγχο.

Τα στοιχεία για τον δείκτη μεταδοτικότητας δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα ethnos.gr και αφορούσαν το μήνα Οκτώβριο. Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της νόσου του κορωνοϊού στη χώρα μας τον Οκτώβριο, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί από τον ΕΟΔΥ και χρησιμοποιώντας το λογισμικό EpiEstim του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα ethnos.gr, τον χειρότερο δείκτη μεταδοτικότητας Rt στις 31 Οκτωβρίου (μεγαλύτερο του 2) είχαν η Δράμα (2.92), η Ξάνθη (2.72), η Ροδόπη (2.52), η Καρδίτσα (2.48), η Χαλκιδική (2.39), ο Έβρος (2.26), η Ημαθία (2.08), τα Χανιά (2.07) και η Θεσσαλονίκη (2.04). Συνολικά για ολόκληρο τον μήνα Οκτώβριο τον χειρότερο μέσο όρο του δείκτη μεταδοτικότητας Rt (μεγαλύτερο από 1,5) είχαν οι Νομοί Σερρών, Ροδόπης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Έβρου, Μεσσηνίας, Καβάλας και Χίου.

 

Τα μέτρα που ισχύουν στην Π.Ε. Δράμας

 

Η μετάβαση της Π.Ε. Δράμας στο κόκκινο επίπεδο, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα, όπως ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, στο τηλεοπτικό του μήνυμα, και εξειδικεύτηκαν τις επόμενες ημέρες από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, έχουν φέρει τους Δραμινούς πολίτες μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα.

Από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, τα βασικά μέτρα που ισχύουν στην Π.Ε. Δράμας είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00.00 έως τις 05.00 (με εξαίρεση τις μετακινήσεις για λόγους εργασίας και για λόγους υγείας). Επίσης έχει ανασταλεί η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, τα οποία μπορούν να παρέχουν μόνο take away και delivery υπηρεσίες. Ακόμη έχει ανασταλεί η λειτουργία παιδότοπων, κινηματογράφων και γυμναστηρίων. Επιπλέον εφαρμόζεται αναστολή σε κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα (πλην κάποιων εξαιρέσεων που υπάρχουν για ατομικές προπονήσεις, χωρίς προπονητή, σε συγκεκριμένα αθλήματα). Σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωτική η τηλεργασία στο 50% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη / αυξημένου κινδύνου ομάδα. Στις μεταφορές, τα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες στο 65%, στα ταξί επιτρέπεται μόνο ένας επιβάτης, ενώ στα ΙΧ αυτοκίνητα επιτρέπονται μέχρι 3 άτομα(εξαιρούνται οι οικογένειες). Ακόμη, προβλέπεται περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%, ενώ στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αναστέλλονται τα επισκεπτήρια. Τέλος, στους χώρους λατρείας επιτρέπεται η παρουσία 9 ατόμων σε όλες τις τελετές και λειτουργίες.

 

Τεστ για τον κορωνοϊό στον γενικό πληθυσμό στην πλατεία

 

Στο πρώην Κέντρο Ενημέρωσης, στην κεντρική πλατεία της Δράμας, σε καθημερινό επίπεδο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διενεργεί τεστ στο πλαίσιο ιχνηλατήσεων επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σήμερα, όμως, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 10, η κατάσταση θα είναι διαφορετική στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς 10 εξειδικευμένοι νοσηλευτές (5 Κινητές Ομάδες) θα προχωρήσουν σε μαζική δειγματοληψία με τη διενέργεια rapid test στον γενικό πληθυσμό. Στόχος είναι η λήψη 2.000 δειγμάτων. Η διενέργεια των τεστ θα γίνει από τις 10.00 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα. Παρακαλούνται οι πολίτες που θέλουν να εξεταστούν να προσέλθουν τηρώντας τα πρωτοκόλλα ασφαλείας (μάσκες, αποστάσεις κλπ). Η διενέργεια των τεστ γίνεται προκειμένου να υπάρξει σαφέστερη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Π.Ε. Δράμας όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού. Συντονίστρια και επικεφαλής της δράσης η Ιατρός – Ρευματολόγος, υπεύθυνη ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ Δράμας κ. Ελένη Γαμβρέλη.

Η διεξαγωγή των τεστ κρίνεται ως επιβεβλημένη, στα πρότυπα όσων έγιναν σε άλλες επιδημολογικά επιβαρυμένες περιοχές, καθώς με τον τρόπο αυτό υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσει η αλυσίδας μετάδοσης του ιού σε τοπικό επίπεδο, με την ανίχνευση ασυμπτωματικών ασθενών, οι οποίοι χωρίς να το γνωρίζουν γίνονται φορείς μετάδοσης. Παράλληλα, θα υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για τη διασπορά στην κοινότητα.

 

Ανεβαίνει ο Μ.Ο. ηλικίας των κρουσμάτων

 

Σε συνέντευξη τύπου, στις 27 Οκτωβρίου 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος είχε αναφέρει πως ο Μ.Ο. ηλικίας των κρουσμάτων εκείνων των ημερών ήταν τα 28,5 χρόνια. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μ.Ο. σε τοπικό επίπεδο έχει ανέβει, δείγμα της μετάδοσης του ιού από μικρότερες ηλικίες σε μεγαλύτερες. Η ανησυχία είναι έντονη για το τι θα συμβεί αν η αλυσίδα της μετάδοσης περάσει σε ακόμη μεγαλύτερες ηλικίες, που περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες, καθώς αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν από άλλες περιοχές της χώρας, όπου το τοπικό σύστημα υγείας δέχτηκε μεγάλες πιέσεις.

Ήδη πάντως το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας δέχεται πίεση, τόσο για τη διεξαγωγή συνεχόμενων τεστ κορωνοϊού όσο και για την αντιμετώπιση των επιβεβαιωμένων ασθενών. Μάλιστα, όπως ανέφερε, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος στο Νοσοκομείο ήδη υπάρχει κλινική Covid με 36 κρεβάτια και δημιουργείται και δεύτερη κλινική, με το συνολικό αριθμό των κρεβατιών να ανέρχεται στα 63.

Πίεση, βέβαια, εκτός από το δημόσιο σύστημα υγείας, δέχονται και τα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια της πόλης, καθώς σε καθημερινό επίπεδο η διενέργεια τεστ είναι συνεχής.

 

Επιβεβλημένη η πιστή τήρηση των μέτρων

 

Η κατάσταση στην Π.Ε. Δράμας χαρακτηρίζεται από όλους ως κρίσιμη. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο και απαιτείται υπομονή και επιμονή για να βελτιωθεί η κατάσταση σε αριθμητικό επίπεδο κρουσμάτων. Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται η πιστή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας από όλους (μάσκες, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών), αλλά και των γενικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου.