Τρισάγιο στη μνήμη των θανόντων εν ώρα υπηρεσίας Αστυνομικών τελέστηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, με πρωτοβουλία του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας, στο Παρεκκλήσι του Αγίου Αρτεμίου στον αύλειο χώρο του Αστυνομικού Μεγάρου Δράμας.

Η συγκεκριμένη θρησκευτική τελετή πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Παρεκκλήσι, το οποίο κατασκευάστηκε μετά από δωρεά του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας. Η επιλογή ημερομηνίας τέλεσης του τρισάγιου συνδέεται με το πρώτο Ψυχοσάββατου του χρόνου, το οποίο έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης για τους Αστυνομικούς. Στόχος του Σωματείου είναι η εκδήλωση να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες για περαιτέρω καλλωπισμό του σημείου, όπου σχεδιάζεται να τοποθετηθεί και άγαλμα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, πρ. Αντιπεριφερειάρχης, υπ. Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αργύρης Πατακάκης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου και κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Μουχτάρης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας κ. Αντώνης Καπελλάκης, εκπρόσωποι σωματείων Αστυνομικών, αστυνομικοί υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας και απόστρατοι αστυνομικοί. Το τρισάγιο τελέστηκε από τον πατέρα Δημήτριο Αχθοφορίδη, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων.

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας κα Μαρία Ζαχοπούλου ανέφερε τα εξής:

«Η σημερινή τελετή και η παρουσία όλων σας εδώ είναι αφιερωμένη στη μνήμη των δικών μας ανθρώπων. Είναι αφιερωμένη σε εκείνους που ξεκίνησαν μια μέρα για τη δουλειά τους και δεν επέστρεψαν ποτέ πίσω στους αγαπημένους τους. Σε εκείνους που με πίστη στον όρκο που έδωσαν, στις αξίες που προασπίζουμε και στα ιδανικά που υπηρετούμε έκαναν την υπέρτατη θυσία.

Το 1997, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας μας, καθιερώθηκε το πρώτο Ψυχοσάββατο του χρόνου ως ημέρα μνήμης για τους συναδέλφους μας, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Σήμερα 26 χρόνια μετά, απαριθμώντας τους περισσότερους νεκρούς εν καιρώ ειρήνης από οποιοδήποτε άλλο εργασιακό κλάδο, αποζητούμε ακόμη την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και κυρίως της πολιτείας για την αναγνώριση των κινδύνων του λειτουργήματός μας.

Σε αυτόν εδώ το χώρο σήμερα όλοι εμείς, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη τους αλλά και απέναντι στις οικογένειές τους που τους στερήθηκαν πρόωρα, στρέφουμε τη σκέψη και τη ψυχή μας σε εκείνους που χάθηκαν, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα τους κρατάμε ζωντανούς στη συνείδησή μας και θα αποτελούν σημείο αναφοράς για όλους μας.

Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα. Άλλωστε η σημερινή τελετή δεν προσφέρεται για μακροσκελείς ομιλίες. Η τελετή αυτή είναι αφιερωμένη στην προσφορά, στο σεβασμό και στη μνήμη των ανθρώπων αυτών. Και οι έννοιες αυτές όσο και αν προσπαθήσω δεν αποτυπώνονται σε προτάσεις, ούτε περιγράφονται με λόγια. Σας ευχαριστώ».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Αστυνομικό Διευθυντή Δράμας κ. Καπελλάκη, καθώς και από παριστάμενους θεσμικούς εκπροσώπους της Δράμας.