ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Ο.-Ι. ΖΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΥ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Γ. ΔΕΜΕΡΤΖΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Γ. ΣΑΚΑΡΙΔΗ
- «Θα τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα όλα τα απαιτούμενα για να δημιουργηθεί και τελικά να ανακοινώσουμε πολύ γρήγορα την έναρξη λειτουργίας αυτού του προπτυχιακού τμήματος»
- «Ρεαλιστικός στόχος η λειτουργία σε ένα χρόνο από σήμερα»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, ο οποίος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020, με τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, παρουσία του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργου Δεμερτζή και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Γιάννη Σακαρίδη, ανακοίνωσε πως βούληση του ΕΑΠ είναι η δημιουργία Σχολής Κινηματογραφικών και Δημοσιογραφικών Σπουδών με έδρα τη Δράμα.
Υπενθυμίζεται πως η δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα ήταν ένα από τα οράματα του πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ, του αείμνηστου Αντώνη Παπαδόπουλου και ότι τα προηγούμενα χρόνια, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε εκφραστεί αντίστοιχη βούληση από πλευράς ΕΑΠ για δημιουργία Σχολής στη Δράμα δια του πρώην Προέδρου του κ. Βασίλη Καρδάση, ο οποίος είχε αναπτύξει στενή συνεργασία για το θέμα τον τότε Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, ενώ είχε επισκεφτεί και τη Δράμα. Πλέον, με όσα ανέφερε ο νυν Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Ζώρας αποδεικνύεται πως βούληση της σημερινής διοίκησης του ΕΑΠ είναι να δημιουργηθεί η Σχολή, να τρέξουν γρήγορα τα διαδικαστικά ζητήματα με ρεαλιστικό χρονικό ορίζοντα λειτουργίας τον ένα χρόνο από σήμερα.
Στις δηλώσεις του, ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ευχαρίστησε τον κ. Ζώρα, «διότι από την πρώτη στιγμή της συζήτησής μας ήταν πάρα πολύ θετικός στην ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου εδώ στη Δράμα» και πρόσθεσε πως «σε κάθε βήμα πάντα δίπλα μας και κοντά μας είχαμε και τον Κυβερνητικό Βουλευτή κ. Μπλούχο, που πραγματικά και ο ίδιος παλεύει και αγωνίζεται για την ίδρυση αυτής της Σχολής». Ο κ. Μαμσάκος επεσήμανε Μαμσάκος, «κρίναμε και οι δύο πλευρές ότι η αναγκαιότητα της ίδρυσης αυτής της Σχολής εδώ στη Δράμα είναι απαίτηση των 43 χρόνων που λειτουργεί το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και επίσης τονίσαμε ότι το brand name αυτού του θεσμού είναι πάρα πολύ μεγάλο. Άλλωστε από την έρευνα αγοράς που έχουμε κάνει, ενδιαφέρονται πάρα πολλοί νέοι δημιουργοί να ασχοληθούν με τη Σχολή Κινηματογράφου εδώ στη Δράμα και έχουμε αποφασίσει πλέον να ξεκινήσουμε όλες τια απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να πάρουμε την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας για το προπτυχιακό τμήμα Σχολής Κινηματογράφου εδώ στη Δράμα». Όπως είπε ο Δήμαρχος Δράμας, «υπάρχει η θέληση και η βούληση και από τις δύο πλευρές η Σχολή Κινηματογράφου εδώ στη Δράμα να γίνει πλέον πράξη».
Μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., ο Πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Ζώρας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ, γιατί του δώσανε την ευκαιρία να ζήσει «τη μαγευτική αυτή ατμόσφαιρα ενός Φεστιβάλ που είναι διαχρονικό» και πρόσθεσε πως η επίσκεψή του στη Δράμα είναι «οφειλόμενη πράξη και προς το θεσμό του Φεστιβάλ και προς την πόλη της Δράμας, διότι η πρόθεσή μας είναι, δεδομένου ότι και οι διοικήσεις έχουν μία συνέχεια, να υλοποιήσουμε ό,τι δέσμευση υπάρχει στο θέμα των κινηματογραφικών σπουδών». Όπως είπε ο κ. Ζώρας, «θα μελετηθεί με μεγάλη λεπτομέρεια το πρόγραμμα σπουδών, θα είναι μοντέρνο, θα είναι επίκαιρο. Τα αντικείμενα του κινηματογράφου επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο, και σε τεχνολογία. Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους φορείς και με την ακαδημαϊκή ομάδα, η οποία θα συσταθεί, να γίνει ένα τμήμα προπτυχιακό μοντέρνο. Πρόθεσή μας είναι σιγά σιγά και σταδιακά να επεκταθούμε σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του κινηματογράφου».
«Θα προχωρήσει το εγχείρημα και θα προχωρήσει καλά» τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΑΠ, ο οποίος πρόσθεσε πως «είχαμε μια συζήτηση και με τον Δήμαρχο και με τους υπεύθυνους, οι οποίοι είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, τουλάχιστον στο εκπαιδευτικό κομμάτι, αλλά και στο λειτουργικό. Υπήρχε η συζήτηση το τμήμα αυτό να επεκταθεί στο χώρο των σπουδών της Δημοσιογραφίας. Είναι ένας χώρος, ο οποίος είναι εξαιρετικά γρήγορα εξελισσόμενος και σε τεχνολογία και σε δυναμικό και σε σπουδές. Αυτό που θα εισηγηθώ πολύ σύντομα στη Διοικούσα Επιτροπή είναι ένας χώρος, ο οποίος επίσης πρέπει να καλυφθεί. Έτσι, θα δημιουργήσουμε ένα προπτυχιακό τμήμα εξαιρετικά μοντέρνο, το οποίο θα περιλαμβάνει μέσα κατευθύνσεις, είτε υπό τη μορφή συγκοινωνούντων δοχείων στις θεματικές ενότητες είτε υπό τη μορφή δύο ξεχωριστών κατευθύνσεων. Θα το δούμε αυτό λειτουργικά πως μπορεί να στηθεί. Να περιλαμβάνει και σπουδές του κινηματογράφου, όπως είναι οι σπουδές αντίστοιχες της θεατρολογίας, ας τις λέγαμε σπουδές της κινηματογραφολογίας, αλλά να μην έχει μόνο υποκριτική και σκηνοθεσία, αλλά και όλο το τεχνολογικό κομμάτι». Όπως υπογράμμισε τόσο η τεχνολογία του κινηματογράφου όσο και η δημοσιογραφία είναι κομμάτια εξαιρετικά εξελισσόμενα.
Ακόμη, ο κ. Ζώρας επεσήμανε ότι «θα τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα», σημειώνοντας ότι ταυτίζεται με τον Δήμαρχο σε αυτό το θέμα. «Θα τρέξουμε πάρα πολύ γρήγορα όλα τα απαιτούμενα για να δημιουργηθεί και τελικά να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε πολύ γρήγορα την έναρξη λειτουργίας αυτού του προπτυχιακού τμήματος» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΑΠ και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα καταφέρουμε. Η συγκυρία είναι καλή αυτή την στιγμή. Στο Υπουργείο υπάρχουν ευήκοα ώτα. Κι έτσι νομίζω ότι δεν θα έχουμε εμπόδια διοικητικού και λειτουργικού χαρακτήρα στο εγχείρημα αυτό, το οποίο είναι μια οφειλόμενη πράξη εκ μέρους του ΕΑΠ. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα σταθεί δίπλα στο brand name του Φεστιβάλ. Η Σχολή Κινηματογραφικών και Δημοσιογραφικών Σπουδών, που ελπίζω πως θα αναπτυχθεί, θα έχει προφανώς τη Δράμα ως σημείο αναφοράς και όλο το κομμάτι το ερευνητικό –γιατί και το κομμάτι το ερευνητικό στον κινηματογράφο είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο αντικείμενο- προφανώς θα διεξάγεται στο χώρο αυτό στη Δράμα».
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ζώρας ανέφερε πως το ΕΑΠ «είναι ένα Πανεπιστήμιο εξ ορισμού εξ αποστάσεως», όμως επειδή πρόκειται να δημιουργηθεί Σχολή με σπουδές που έχουν ειδικά αντικείμενο και «έχουν ανάγκη και αντικειμένων διά ζώσης», για αυτό «ό,τι αντικείμενο διά ζώσης απαιτείται αυτό θα γίνεται στη Δράμα και το υπόλοιπο κομμάτι θα γίνεται εξ αποστάσεως, με την τεχνολογία».
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Σχολής, ο Πρόεδρος του ΕΑΠ σημείωσε πως «χρονοδιάγραμμα με την έννοια των ημερομηνιών δεν είναι εύκολο να γίνει», αλλά «θα υπάρξουν ορισμένες διαδικασίες, τις οποίες εγώ δεσμεύομαι ότι θα τρέξω πολύ γρήγορα». «Έχουμε αποδείξει ότι και εμείς και η Δημοτική Αρχή τα τρέχουμε τα θέματα και νομίζω ότι θα είμαστε πολύ γρήγορα έτοιμοι για να τα ανακοινώσουμε», υπογράμμισε ο κ. Ζώρας. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΕΑΠ επεσήμανε πως είναι «ρεαλιστικός στόχος ο ένας χρόνος από σήμερα» για τη λειτουργία της Σχολής και ότι την περίοδο 2021-2022 είναι «πολύ πιθανό να ξεκινάει η Σχολή».
Σχετικά με την καθυστέρηση που σημειώθηκε για τη λειτουργία της Σχολής, ο κ. Ζώρας απάντησε: «Δεν μπορώ να σας πω, γιατί αφορά άλλες διοικήσεις αυτό το θέμα. Δεν ξέρω λεπτομέρειες για να σας απαντήσω», ενώ διευκρίνισε πως η διασύνδεση με την Καπναποθήκη Περδίκκα –«ένας εξαιρετικός χώρος», όπως τον χαρακτήρισε- συνεχίζει να ισχύει, όμως δεν συνδέονται μεταξύ τους και «η Σχολή θα προχωρήσει ανεξαρτήτως, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και η Καπναποθήκη».
Όπως εξήγησε ο κ. Ζώρας τα διαδικαστικά βήματα γα τη δημιουργία της Σχολής είναι οι αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής και οι εγκρίσεις του Υπουργείου και της Επιτροπής Ποιότητας των νέων τμημάτων που αναπτύσσονται, με τον ίδιο να επισημαίνει πως «ελπίζω ότι θα τρέξουμε γρήγορα τουλάχιστον τα διαδικαστικά για να προχωρήσουμε».
Όσον αφορά το χώρο που θα στεγάσει τη Σχολή στη Δράμα, μέχρι την ανακατασκευή της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα (για την οποία σίγουρα απαιτούνται ακόμη αρκετά βήματα), ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ανέφερε πως «θα ανακοινωθεί σύντομα», ενώ ο Πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Ζώρας σημείωσε πως «δεν είναι πρόβλημα. Μπορούμε να το βρούμε».