Η ΦΕΤΙΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

 

  • Στόχος η τόνωση της ψυχολογίας των Δραμινών και η υποστήριξη των επαγγελματιών της πόλης
  • Συνέντευξη τύπου των Αντιδημάρχων Α. Τόλιου και Γ. Εφραιμίδη και των εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου Γ. Μαρούση και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Γ. Ματσίνη

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη τύπου για το πώς θα πραγματοποιηθεί η φετινή Ονειρούπολη, υπό τη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού, παραχώρησαν τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δράμας και υπεύθυνη από πλευράς Δήμου για την Ονειρούπολη κ. Αναστασία Τόλιου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Εφραιμίδης, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Μαρούσης και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Γιάννης Ματσίνης.

Όπως αναφέρθηκε από την κ. Τόλιου, τελικά υιοθετήθηκε το σενάριο της μερικής ανάπτυξης της Ονειρούπολης, στην κεντρική πλατεία και στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, οι οποίοι θα φωτιστούν με λαμπιόνια και θα στολιστούν. Στόχος της φετινής Ονειρούπολης είναι αφενός η τόνωση της ψυχολογίας των Δραμινών και αφετέρου η υποστήριξη των επαγγελματιών της πόλης.

Για την πραγματοποίηση της φετινής διοργάνωσης έχει αναπτυχθεί στενή συνεργασία από πλευράς Δήμου τόσο με τον Εμπορικό Σύλλογο όσο και με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, εξού και η παρουσία εκπροσώπων των συγκεκριμένων φορέων στη συνέντευξη τύπου.

 

«Χαρούμενοι, αλλά και ασφαλείς»

 

Στις δηλώσεις της η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Αναστασία Τόλιου ανέφερε τα εξής:

«Εξετάστηκαν 3 πιθανά σενάρια πραγματοποίησης της Ονειρούπολης για τη φετινή χρονιά, της πλήρους ανάπτυξης, της μερικής ανάπτυξης και της απλής φωταγώγησης.

Ο λόγος που δεν προχωράμε σε πλήρη ανάπτυξη έχει διαμορφωθεί από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως λόγω του COVID-19.

Είναι γνωστό πως δεν θα γίνουν σχολικές εκδρομές, τα ΚΑΠΗ και τα σύνορα της Εξοχής είναι κλειστά και οι οικογένειες που ταξιδεύουν ελάχιστες.

Θα ήταν τελείως ανεύθυνο να ρισκάρουμε την ασφάλεια και την υγεία των συνδημοτών μας και όποιων άλλων επιλέξουν να μας επισκεφτούν, αλλά και το κύρος της ίδιας της εκδήλωσης.

Θα ήταν επίσης εξαιρετικά ανεύθυνο από την πλευρά μας και εκτός πραγματικότητας αν δαπανούσαμε το σύνολο του προϋπολογισμού της Ονειρούπολης χωρίς να υπολογίσουμε την ανταποδοτικότητα.

Φέτος λοιπόν η Ονειρούπολη όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια δεν θα πραγματοποιηθεί. Ετοιμάζεται όμως για την επόμενη χρόνια, είναι υπό κατασκευή ή under construction.

Η μαγεία της όμως είναι τόσο μεγάλη που η λάμψη της θα φωτίσει τον ουρανό και θα αγκαλιάσει κάθε μικρό και μεγάλο παιδί την περίοδο των Χριστουγέννων. Ο σχεδιασμός μας προβλέπει την υλοποίηση ενός project στην πλατεία και στους δρόμους του εμπορικού κόσμου.

Έχουμε μάθει από το 2004 η Δράμα να είναι η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων. Θα στοιχίσει σε όλους η οριστική μετάθεση της εκδήλωσης για την επόμενη χρόνια. Επομένως πρέπει να γίνει κάτι εντυπωσιακό στην πλατεία, κάτι που θα τονώσει την ψυχολογία των Δραμινών και θα υποστηρίζει τους επαγγελματίες της πόλης. Κάτι που θα δαπανήσει μέρος του προϋπολογισμού και θα εξοικονομήσει σημαντικό ποσό για την αναβάθμιση της εκδήλωσης συνολικά.

Υπάρχει μια ομάδα που δουλεύει αθόρυβα και προσφέρει με ανιδιοτέλεια τις υπηρεσίες της. Σε αυτή συμμετέχουν ο Σύλλογος των Αρχιτεκτόνων του Νομού Δράμας, καθώς και άτομα από την έδρα της UNESCO στη Δράμα, οι οποίοι συμβουλευτικά με την επιστημονική γνώση που διαθέτουν υποστηρίζουν την πραγματοποίηση της ιδιαίτερης φετινής εκδήλωσης, αλλά και των υπολοίπων που θα ακολουθήσουν.

Σημαντικό στην προσπάθειά μας είναι να μεγαλώνει συνεχώς αυτή η ομάδα με τη συμμετοχή όλων όσων αγαπούν και στηρίζουν την Ονειρούπολη.

Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου της πόλης. Ανταλλάσουμε απόψεις, τους ακούμε και μέλημά μας είναι να υιοθετηθούν ενέργειες που θα τονώσουν την τοπική οικονομία.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Τουρισμού και Ανάπτυξης του Δήμου μας θα οριστούν μια σειρά από δράσεις οι οποίες θα στοχεύουν στα παραπάνω.

Το σενάριο στο οποίο θα προχωρήσουμε είναι εκείνο της μερικής ανάπτυξης στο χώρο της πλατείας και των δρόμων του εμπορικού κόσμου.

-μια γιγαντοοθόνη στην οποία θα προβάλλονται μηνύματα, χριστουγεννιάτικες εκπομπές, παλαιότερες παραγωγές αφιερωμένες στην Ονειρούπολη, φωτογραφίες, βίντεο, σποτάκια κ.α.

-ένα μεγάλο φυσικό δέντρο

-το σπίτι του Αϊ Βασίλη

-το ταχυδρομείο του Αϊ Βασίλη

-δράσεις με αποστάσεις

Είναι κάποια από τα στοιχεία που θα διακοσμήσουν και θα αναπτυχθούν φέτος στην πλατεία.

Οι πεζόδρομοι του εμπορικού κόσμου θα φωτιστούν με λαμπιόνια που δίνουν την αίσθηση του μπλε ουρανού και οι κεντρικοί δρόμοι θα στολιστούν ανά θέμα με στολίδια.

Ο Άη Βασίλης θέλει να είμαστε όλοι εκτός από χαρούμενοι και ασφαλείς, για αυτό θα κρατήσει ο ίδιος και οι βοηθοί του τις απαραίτητες αποστάσεις.

Ελπίζουμε να μην υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα που θα ματαιώσουν την οποία προσπάθεια θα γίνει και με χαρά να σας καλωσορίσουμε στο Εργοτάξιο του Βορείου Πόλου.

Περιμένουμε την υποστήριξη όλων σας στην προσπάθεια αυτή που δημιουργούμε με πολλή αγάπη και πολύ μεράκι για την πόλη μας».

 

«Διαφορετική προσέγγιση λόγω των δεδομένων»

 

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Εφραιμίδης σημείωσε τα εξής: «Το ζητούμενο σε οποιαδήποτε ενέργεια του Δήμου και εν προκειμένω σε αυτή την μεγάλη εκδήλωση της Ονειρούπολης είναι πάντα η ανταποδοτικότητα. Κρίνουμε σκόπιμο ότι τόσο η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας όσο όμως ακόμη και της ψυχολογίας, γιατί φέτος πρέπει να και είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση, λόγω των δεδομένων των οποίων έχουμε, είναι μια επιβεβλημένη κίνηση από εμάς. Να είναι μια σοβαρή προσέγγιση, ούτως ώστε να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε και το τοπικό επιχειρείν, αλλά και τη ψυχολογία των Δραμινών.

Αυτό το οποίο περιέγραψε η Αντιδήμαρχος που θέλουμε να κάνουμε στην πλατεία, ουσιαστικά υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό και έγινε με αφορμή τον προβληματισμό που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια για την ενίσχυση του εμπορικού κόσμου στο κέντρο. Αυτό που θα αναπτυχθεί θα είναι ουσιαστικά το ξεκίνημα και θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί σε βάθος τριετίας, όπου εκεί θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το οποίο εμείς ονομάζουμε την αναγέννηση, την κάποια διαφορετικότητα, όσον αφορά το πλάνο της Ονειρούπολης.

Έχετε προσέξει ότι υφίσταται μια συγκεκριμένη ομάδα εργασίας, την οποία και ευχαριστούμε ιδιαίτερα, το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, τον Εμπορικό Σύλλογο, την έδρα της UNESCO και από μια ομάδα του Δήμου, η οποία προχώρησε στο σχεδιασμό διαφόρων σεναρίων, τα οποία ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, θα επιλέγαμε και το αντίστοιχο σενάριο. Αυτή η ομάδα λειτούργησε συμβουλευτικά, με ανιδιοτέλεια, με τις ιδέες τους, τις γνώσεις τους, στην αναγέννηση της εκδήλωσης και είναι κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά. Δεν έχει ξανασυμβεί κατά το παρελθόν. Και τόσο νωρίς να ξεκινάμε το χτίσιμο ουσιαστικά της ιδέας, αλλά και τόσο ευρεία συμμετοχή από όλους, τους οποίους και θέλουμε ξανά να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα. Γιατί τους έχουμε συνοδοιπόρους σε αυτή την προσπάθεια. Είναι πολύτιμη η εμπειρία και σε ό,τι αφορά τον εμπορικό κόσμο, στον οποίο έχω κι εγώ την τιμή να είμαι μέρος αυτού, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες η τοπική αγορά, όπου αν δεν προέκυπταν αυτές οι συναντήσεις με τον Εμπορικό Σύλλογο δεν θα μπορούσαμε κι εμείς να καταλάβουμε το μέγεθος κάποιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Έτσι θα προχωρήσουμε, έτσι θα συνεχίσουμε. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τη συνδρομή όλων και την καλή διάθεση όλων, θα έχουμε ένα καλό, ένα δυνατό και προ πάντων ένα ασφαλές ξεκίνημα της φετινής εκδήλωσης».

 

«Ευχάριστη και γιορτινή περίοδος»

 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Μαρούσης επεσήμανε: «Ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης μας, σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας έχει δημιουργήσει μια ομάδα δράσης και εργασίας, η οποία θα αναπτύξει ένα πλάνο από συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέργειες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το διάστημα των Χριστουγέννων, με σκοπό να τονώσουν και να ενισχύσουν την τοπική αγορά.

Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία και για τον εμπορικό κόσμο. Είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι ότι ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούμε τις συγκεκριμένες ενέργειες θα δώσουν μία νότα εορταστική. Θα προσπαθήσουμε να αντισταθμίσουμε την απώλεια της φετινής Ονειρούπολης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να δημιουργήσουμε ένα πολύ ωραίο και ευχάριστο κλίμα για τους καταναλωτές. Να έχουν κίνητρα να βγουν στην αγορά. Θα υπάρχει κι ένα πλάνο ανταποδοτικότητας. Είναι ένα σενάριο το οποίο επεξεργαζόμαστε. Και σε συνεργασία με το Δήμο, ο στολισμός ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της πόλης και στους εμπορικούς δρόμους θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός. Τουλάχιστον από την πρώτη μελέτη που έχουμε πραγματοποιήσει.

Εκτιμώ ότι δεν θα λείψει από τον κόσμο της Δράμας, αλλά και από τους επισκέπτες, αυτό το κλίμα το όμορφο, το γιορτινό, το χαρούμενο, το οποίο υπάρχει κάθε χρόνο από την έναρξη της Ονειρούπολης έως σήμερα. Οι συνθήκες φέτος, δυστυχώς, απαιτούν να είναι διαφορετικά τα δεδομένα, ωστόσο όμως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός, ο οποίος θα δώσει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία χρειάζονται για να έχουμε μια ευχάριστη και γιορτινή περίοδο και να ενισχύσουμε φυσικά τα τοπικά καταστήματα, που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αλυσίδα της τοπικής οικονομίας.

Θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά θερμά το Δήμο Δράμας, τον κ. Εφραιμίδη, την κ. Τόλιου, οι οποίοι έδειξαν από την πρώτη στιγμή τεράστιο ενδιαφέρον για να είναι δίπλα, συμπαραστάτες και αρωγοί, στον εμπορικό κόσμο της Δράμας».

 

«Αυτονόητη συνεργασία»

 

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Γιάννης Ματσίνης δήλωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου: «Θεωρούμε αυτονόητη μια συνεργασία με το Δήμο Δράμας, που θα αφορά σε θέματα αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας και χωροταξίας. Η Ονειρούπολη ως μία πανελλήνια γιορτή, η οποία σχετίζεται με δράσεις, κατασκευές, δημιουργίες, διαμόρφωση του περιβάλλοντος και της πόλης, έστω και παροδικά, είναι μια ευκαιρία να υπάρξει αυτή η πρώτη σε μεγάλη κλίμακα συνεργασία με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον για όσο διάστημα τουλάχιστον ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων υπάρχει.

Θεωρούμε αυτονόητη τη συνεργασία του Δήμου Δράμας και πολύ καλή μάλιστα με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιαστούν που αφορούν τις προαναφερθείσες δραστηριότητες, που εμείς από πλευρά μας μπορούμε να δώσουμε λύσεις».