ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ» ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΗΝ Σ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΠ. ΔΑΝΕΛΛΗ

 

 

  • «Είμαστε εκείνοι που οφείλουμε να αποδείξουμε και στη διεθνή κοινότητα ότι είμαστε ο παράγοντας σταθερότητας και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πολιτική εκδήλωση με θέμα «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας» διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος κ. Σία Αναγνωστοπούλου και ο πρώην Βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Σπύρος Δανέλλης.

 

«Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι εκτός των συνομιλιών»

 

Σε δηλώσεις της για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, η κ. Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως ξέρουμε όλοι, είναι σε ιδιαίτερη όξυνση το τελευταίο διάστημα, γιατί είναι σε ιδιαίτερη όξυνση η πολιτική της Τουρκίας γενικώς στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας”, που την βγάζει επιθετικά στο σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου, το τούρκο-λιβυκό σύμφωνο, αλλά και η εισβολή στη Συρία και τώρα η εκ νέου επίθεση στο Ιντλίμπ δημιουργούν μια κατάσταση η οποία μόνο σταθερότητα και ειρήνη δεν προοιωνίζεται. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, έχουμε και την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για εμάς το πρώτο και σημαντικότερο είναι η χώρα να είναι σε κατάσταση ισχυρή για αποτροπή οποιουδήποτε θερμού επεισοδίου, οποιουδήποτε επεισοδίου θέσει σε κίνδυνο την εδαφική κυριαρχία, την εθνική κυριαρχία της χώρας. Το δεύτερο και πολύ σημαντικό, όμως, είναι η διπλωματική οδός. Η χώρα να βρίσκεται συνεχώς στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων. Το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να συμμετάσχουμε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για ένα ζήτημα το οποίο αφορούσε και τη χώρα μας, δηλαδή τη Λιβύη, ειδικά μετά το τούρκο-λιβυκό σύμφωνο, ήταν ένα μεγάλο μείον. Το ότι ο Πρωθυπουργός δεν συμμετείχε στο Μόναχο, όπου συναντήθηκαν οι αρχηγοί κρατών για την ασφάλεια επίσης είναι ένα μεγάλο μείον. Όταν παίζεται η ιστορία, δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι εκτός των συνομιλιών, εκεί δηλαδή που παίζεται τα παιχνίδι, ασχέτως του αποτελέσματος.

Εμείς, λοιπόν, ως ΣΥΡΙΖΑ λέμε ότι χρειάζεται ενεργητική διεκδικητική πολιτική. Και εννοούμε ότι δεν αφήνουμε πουθενά διπλωματική οδό που να μην την χρησιμοποιήσουμε. Το τρίτο μεγάλο σημείο διαφοράς με τη Ν.Δ. και που αφορά τα ελληνοτουρκικά θέματα είναι το ζήτημα του αν απαιτούμε αμοιβαιότητα από τις συμμαχίες που κάνουμε, από τους στρατηγικούς συμμάχους, όπως λέγονται, ή αν οδηγούμαστε σε σχέσεις εξάρτησης. Δηλαδή να μας βάζουνε σε παιχνίδια, τα οποία μας ξεπερνάνε. Για αυτό η αποστολή συστοιχιών Patriot από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία είναι για εμάς μια κίνηση, η οποία υποδηλώνει εξάρτηση, βάζει τη χώρα σε ένα μεγάλο παιχνίδι, το οποίο δεν είναι δικό της. Και τη βάζει σε ένα παιχνίδι, στο οποίο παραδοσιακά εμείς δεν είχαμε εμπλακεί ποτέ, Δηλαδή ενδομουσουλμανικές συγκρούσεις (σιίτες – σουνίτες), ενδοαραβικές, αραβικές με το Ιράν κλπ. Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός τάχθηκε με τη μεριά των ΗΠΑ για την εκτέλεση του Σουλεϊμανί ή με τη μεριά του Τραμπ για το σχέδιο Τραμπ, επίσης δείχνει μια χώρα σε εξάρτηση για θέματα, τα οποία σπάνε την παραδοσιακή γραμμή της χώρας σε αυτά, σε ό,τι αφορά τον αραβικό κόσμο, σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό και σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος, η κ. Αναγνωστοπούλου επεσήμανε: «Είναι ίσως πρώτη φορά που κόμμα μετά από ήττα σε εθνικές εκλογές προχωράει σε διεύρυνση, έχει τριπλασιάσει τα μέλη του και προχωράει σε ένα συνέδριο. Αυτό δείχνει ότι ο αριστερός, δημοκρατικός, προοδευτικός χώρος εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί μας. Εμείς, λοιπόν, είμαστε όχι μόνο υπέρ αυτής της διεύρυνσης, αλλά την κάνουμε με οποιονδήποτε τρόπο, καλώντας όλο τον αριστερό, προοδευτικό κόσμο να ταχθεί στις γραμμές μας, γιατί αυτό που έχουμε δει από 7 μήνες διακυβέρνησης Ν.Δ., όχι μόνο δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά μας ξαναγυρίζει σε εποχή μνημονίων και θα έλεγα και πριν από την Μεταπολίτευση».

«Σύνεση, ψυχραιμία και σοβαρότητα»

 

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Σπύρος Δανέλλης σημείωσε: «Τα πράγματα είναι σοβαρά και για αυτό απαιτούν σύνεση, ψυχραιμία και σοβαρότητα. Και μία συγκροτημένη και σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική. Νομίζω ότι αυτό που μας έχει δείξει η εμπειρία είναι ότι μια ενεργητική πολιτική είναι απαραίτητη. Η πολιτική του εφησυχασμού οδηγεί πάντα σε υποχωρήσεις και ήττες και νομίζω ότι η επίλυση του μακεδονικού άγους μας δείχνει το δρόμο. Διάλογος, προσέγγιση, κατανόηση του άλλου, συζήτηση, δύσκολη και επώδυνη συζήτηση και συνεννόηση, που στο βάθος, αν δεν υπάρξει προσέγγιση και κοινός τόπος, υπάρχουν και οι λύσεις που δείχνει το διεθνές δίκαιο, δηλαδή η Χάγη. Η Χάγη είναι μακριά. Αποτελεί έναν επίπονο και δύσκολο διάλογο και αυτός είναι η επιλογή. Και είναι η μόνη επιλογή, αν βεβαίως αποκλείσουμε την επιλογή της επιβολής της ισχύος. Για αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε συγκροτημένοι και σοβαροί. Θέλει πολύ αυστηρή και επίπονη προετοιμασία και νομίζω ότι εμείς που επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο και όντως έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, σαφώς στα περισσότερα ζητήματα, είμαστε εκείνοι που οφείλουμε να αποδείξουμε και στη διεθνή κοινότητα ότι είμαστε ο παράγοντας σταθερότητας και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμη και στα νέα δεδομένα που προκύπτουν μετά από την ενεργειακή αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής».

Όσον αφορά τη στάση της Κυβέρνησης στα συγκεκριμένα ζητήματα, ο κ. Δανέλλης επεσήμανε: «Νομίζω ότι η φοβικότητα που οδηγεί στην ακινησία δεν οδηγεί στην επιτυχή προσέγγιση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν. Το να κάνουμε πως δεν βλέπουμε ότι υπάρχουν ζητήματα, δεν μας οδηγεί στην επίλυσή τους. Η ενεργητική εξωτερική πολιτική προϋποθέτει έναν ρεαλισμό και μια σοβαρή προετοιμασία. Δεν μπορούμε να ακολουθούμε τις πρωτοβουλίες των τρίτων, πρέπει να παίρνουμε εμείς πρωτοβουλίες. Έχει αποδειχθεί ότι το τελευταίο διάστημα ακολουθούμε και αυτό στην εξωτερική πολιτική δεν αποτελεί προϋπόθεση επιτυχούς επίλυσης».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και για το αν είναι ικανοποιημένος με τα μέχρι τώρα βήματα, ο κ. Δανέλλης δήλωσε: «Θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα και πολύ πιο αποτελεσματικά. Είναι διπλό το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Το πρώτο στοίχημα είναι προφανώς η ανταπόκριση στο οργανωτικό πεδίο της κοινωνικής δυναμικής που αποδείχθηκε ότι έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και το δεύτερο είναι βεβαίως η συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου λόγου, αντιπολιτευτικού σήμερα και προγραμματικού, κυβερνητικού, αύριο. Το οργανωτικό δεν είναι αυτοσκοπός. Το οργανωτικό είναι το μέσο. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία. Νομίζω ότι σύμμαχός μας είναι οι απανωτές γκάφες και οι κυβερνητικές ανεπάρκειες σε όλα τα πεδία και ευελπιστώ ότι γρήγορα θα βρούμε το βηματισμό μας μπροστά σε ένα συνέδριο το οποίο είναι κρίσιμο, γιατί είναι ιδρυτικό ουσιαστικά, είναι συνέδριο καταστατικό, είναι συνέδριο προγραμματικό. Ευελπιστώ ότι θα βρούμε το βηματισμό μας ενόψει του συνεδρίου, γιατί υπάρχει μια κοινωνική εγρήγορση και μια κοινωνική ανταπόκριση».