ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

  •  «Ας απαντήσει επιτέλους το Υπουργείο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα»

 

Ερώτηση – ΑΚΕ κατάθεσε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 η κ. Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Οικονομικών, αναφορικά με τις φυλακές Νικηφόρου.

«Κατέθεσα σήμερα Ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς και ζητώ το κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος και τη Γνωμοδότηση του ΣτΕ, ώστε να γνωρίζουμε όλοι, και κυρίως η τοπική κοινωνία που περιμένει εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια, ποιο είναι το τελικό χρονοδιάγραμμα λειτουργίας και στελέχωσης των φυλακών. Είναι κρίμα να ρημάζει το υφιστάμενο κτήριο και να καθυστερεί η λειτουργία του», σημείωσε η κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της κ. Κεφαλίδου: «Για το θέμα των φυλακών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε (19.10.2017) ένα περίεργα λιτό δελτίο Τύπου, στο οποίο ανακοινώνεται η έγκριση από το ΣτΕ του σχεδίου π.δ. για την ίδρυση του Καταστήματος Κράτησης στη Δράμα, χωρίς να αναφέρεται καμία άλλη περαιτέρω πληροφορία. Παρά τις επανειλημμένες Ερωτήσεις μας για το θέμα οι επίσημες απαντήσεις που έχουμε λάβει από τα συναρμόδια Υπουργεία είναι ασαφείς, γενικόλογες και για να δικαιολογηθούν οι καθυστερήσεις το “μπαλάκι” της ευθύνης πηγαίνει από το ένα Υπουργείο στο άλλο. Είναι καιρός να σταματήσουν τα μισόλογα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να απαντήσει συγκεκριμένα για τη στελέχωση, τους πόρους και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των φυλακών».

Αναλυτικά η Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων της κ. Κεφαλίδου έχει ως εξής:

Θέμα: «Φυλακές Νικηφόρου Δράμας: καθυστέρηση στην καθυστέρηση από το Υπουργείο… με σκοπό την απόδραση από την αλήθεια»

Περισσότερα ερωτήματα δημιούργησε, παρά απάντησε, η πρόσφατη (19.10.2017) ανακοίνωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις φυλακές Νικηφόρου στη Δράμα. Στο περίεργα λιτό δελτίο Τύπου ανακοινώνεται η έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (π.δ.) για την ίδρυση του Καταστήματος Κράτησης στη Δράμα (Πρακτικό 209/2017), χωρίς να αναφέρεται καμία άλλη περαιτέρω πληροφορία και μάλιστα για ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο αποτελεί αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και 15 χρόνια. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη ενημέρωση μετά από 2,5 χρόνια εκκωφαντικής σιωπής. Η τελευταία ενημέρωση από τη μεριά του αρμόδιου Υπουργείου ήταν τον Απρίλιο του 2015, όταν ο τότε Υπουργός κ. Παρασκευόπουλος διαβεβαίωνε ότι το έργο κατασκευής των φυλακών είχε ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90%.

Σύμφωνα όμως με πρόσφατα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κοντονής στο νέο Οργανισμό του Υπουργείου του που δημοσιεύθηκε στις 11.09.2017 (π.δ. 96/2017 – Α’136) δεν έχει συμπεριλάβει τις εν λόγω φυλακές (!), οι οποίες θα έπρεπε να προβλέπονται ως περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου. Στη σχετική Γνωμοδότησή του το ΣτΕ επιπλήττει τον αρμόδιο Υπουργό τονίζοντας ότι «στη διοίκηση δεν είναι ενδεδειγμένη και θα έπρεπε να αποφεύγεται η άμεση τροποποίηση του Οργανισμού, η οποία εμμέσως επέρχεται με την ίδρυση του επίμαχου καταστήματος κράτησης, το οποίο συνιστά νέα ειδική περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου», ενώ υπενθυμίζει στον κ. Κοντονή ότι «οι Οργανισμοί ενδείκνυται να μην τροποποιούνται σε σύντομα χρονικά διαστήματα και πάντως όχι αμέσως μετά τη θέσπισή τους». Φυσικά οι δυο αυτές επιπλήξεις του ΣτΕ έχουν τεχνηέντως παραληφθεί από το δελτίο Τύπου του Υπουργείου!

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το αρμόδιο Υπουργείο εμφανίζει σημάδια «αμνησίας», αφού είχε ξεχάσει να κατασκευαστεί το Εντευκτήριο των φυλακών, θέμα για το οποίο είχα καταθέσει σχετική ερώτηση τον Σεπτέμβριο του 2016 (Α.Π. 8649/ 27.09.2016).

Επιπρόσθετα, σημαντικά ερωτήματα δημιουργούνται και ως προς την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων για τη λειτουργία και συντήρηση των φυλακών. Σύμφωνα με το σχέδιο του π.δ. οι φυλακές προκαλούν για το 2018, και για κάθε ένα από τα επόμενα έτη, δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης ύψους περίπου 1.022.800 Ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το ποσό των 22.800 Ευρώ (αφορά στην καταβολή επιδομάτων θέσης ευθύνης) θα καλυφθεί για το 2018 από τις πιστώσεις του Υπ. Δικαιοσύνης, ενώ το υπόλοιπο 1.000.000 Ευρώ (αφορά στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών) έχει προβλεφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το επόμενο έτος. Ευλόγως λοιπόν προκαλείται η απορία: έχει υπάρξει ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη από τους θεσμούς ως προς την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων;

Ο αρχικός σχεδιασμός ως προς τη χωρητικότητα των φυλακών ήταν 280 άτομα, στη συνέχεια όμως η μελέτη άλλαξε και διαμορφώθηκε στα 400, ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια Ευρώ, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, λόγω των φθορών που έχουν δημιουργηθεί από την εγκατάλειψη του κτηρίου. Κι ενώ το έργο έχει ολοκληρωθεί ο αρμόδιος Υπουργός δεν το παραλαμβάνει από τον ανάδοχο γιατί θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση λειτουργία των φυλακών άρα και στη στελέχωσή τους.

Επίσης, στην τελευταία Ερώτησή μου (13.04.2016) αναφορικά με την επάνδρωση των φυλακών ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος είχε απαντήσει (έγγραφο με Α.Π. 247/05.05.2016) ότι «δέσμευση του Υπουργείου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλάνου που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη διοικητική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών με τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ορθολογικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και θα καλύπτει οπωσδήποτε και το Κατάστημα Κράτησης στο Νικηφόρο Δράμας. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη συγκροτηθεί ομάδα εργασίας η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα (!) θα παραδώσει σχέδιο». Το Πόρισμα αυτό ουδείς γνωρίζει εάν έχει καταρτιστεί και τι ακριβώς προβλέπει.

Στο ίδιο έγγραφο ο προκάτοχος του κ. Κοντονή τόνιζε ότι το Υπουργείο του είχε στείλει αίτημα στα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων όλων των κλάδων στα καταστήματα κράτησης όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν και οι φυλακές Νικηφόρου. Όπως σημειώνεται στο έγγραφο «Προσφάτως, η Επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 ενέκρινε… την κίνηση της διαδικασίας πρόσληψης 633 ατόμων στα καταστήματα κράτησης της χώρας… Στη συγκεκριμένη διαδικασία θα ληφθεί υπόψη και το υπό ίδρυση Κατάστημα Κράτησης στο Νικηφόρο Δράμας…». Ένας ολόκληρος χρόνος έχει περάσει και η διαδικασία ακόμη εκκινεί!

Στην ίδια ερώτηση είχα τότε ζητήσει να ενημερωθώ σχετικά με το τελικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, ερώτημα που είχε απαντήσει ο κ. Σπίρτζης μέσω επιστολής, κατά την προσφιλή του τακτική, που υπογράφει η πρόεδρος της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», όπου διατυπωνόταν ρητά ότι «η τελευταία εγκεκριμένη ημερομηνία περαίωσης του έργου είναι 31.05.2016, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι και καταληκτική».

Όπως γίνεται κατανοητό όλα τα παραπάνω εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα, ενώ δημιουργούν ένα νεφελώδες τοπίο. Για να μπορέσουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το σημαντικό αυτό θέμα είναι απαραίτητο να έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα σχετικά έγγραφα. Ως εκ τούτου, με στόχο την ενημέρωση του ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και της τοπικής κοινωνίας, αιτούμαι τη χορήγηση:

– του τελικού Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος αναφορικά με τις φυλακές Νικηφόρου Δράμας,

– τον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης (όπως αυτός δημοσιεύθηκε, π.δ. 96/2017 – Α’ 136 και κάθε τροποποίησης αυτού)

– της Γνωμοδότησης του ΣτΕ – Πρακτικό 209/2017 και του Πορίσματος που έχει συντάξει η Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το σχέδιο στελέχωσης των φυλακών.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν συμπεριέλαβε στο νέο Οργανισμό του τις φυλακές Νικηφόρου; Θα προχωρήσει σε τροποποίησή του και πότε;
  2. Ποια είναι τα επόμενα βήματα αναφορικά με τις διοικητικές πράξεις που απαιτούνται για τη λειτουργία των φυλακών;
  3. Ποιο είναι το τελικό χρονοδιάγραμμα παραλαβής του έργου των φυλακών;
  4. Έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητες πιστώσεις για τη λειτουργία και συντήρηση των φυλακών;
  5. Ποια διαδικασία θα ακολουθήσει το Υπουργείο σας σχετικά με τη στελέχωση των φυλακών; Τι έχει γίνει με το Πόρισμα που η ηγεσία του Υπουργείου σας είχε δεσμευτεί 1,5 χρόνο πριν ότι θα παρουσιάσει;
  6. Πότε επιτέλους προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία των φυλακών;