ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

 

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πρόκειται να βάλει σε εφαρμογή το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, το Υπουργείο πρόκειται να προχωρήσει σε πέντε κινήσεις με στόχο να έρθουν στην επιφάνεια αδήλωτα εισοδήματα και να προκύψουν έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει το κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου:

-Πρόκειται να ολοκληρωθεί και να τεθεί πλήρως σε λειτουργία το σύστημα διασταύρωσης των καταθέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων. Μέσα από τη διασταύρωση θα προκύπτουν ενδείξεις για εισόδημα που δεν έχει δηλωθεί και θα ξεκινούν φορολογικοί έλεγχοι. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι τέθηκε σε λειτουργία το ειδικό λογισμικό το οποίο υπολογίζει με ακρίβεια το καθαρό ποσό αύξησης των καταθετικών υπολοίπων τα οποία θα συγκρίνονται με τα ποσά που δήλωσε ως εισόδημα κάθε φορολογούμενος.

-Θα ζητηθεί από τις φορολογικές αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσουν στις αντίστοιχες ελληνικές στοιχεία για τα εισοδήματα αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκτήσει στο εξωτερικό φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, Με βάση αυτά τα στοιχεία θα ξεκινήσουν φορολογικοί έλεγχοι.

-Θα ολοκληρωθεί σύντομα η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το οποίο θα χρησιμεύει για την παρακολούθηση της αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσία των φορολογούμενων. Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να υποβληθούν οι πρώτες δηλώσεις πόθεν έσχες από τους υπόχρεους.

-Θα γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που διενεργείται μέσω υπεράκτιων εταιρειών. Πρόκειται για φοροδιαφυγή φυσικών προσώπων που αποκρύπτουν εισοδήματα μέσω offshore δραστηριοτήτων.

-Στενότερη συνεργασία μεταξύ της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της φορολογικής διοίκησης. Στόχος της συνεργασίας είναι να βοηθηθεί η φορολογική διοίκηση για καλύτερους φορολογικούς ελέγχους αλλά και είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από φορολογούμενους που έχουν εντοπισθεί να φοροδιαφεύγουν και να εμπλέκονται σε οικονομικό έγκλημα.

-Απίστευτα κόλπα για να κλέβουν τον ΦΠΑ ακόμα και με τα POS

-Όπως δείχνουν οι φορολογικοί έλεγχοι, η παραβατικότητα ξεπερνά το 50%

-Εισπράξεις με προορισμό το εξωτερικό, αδήλωτες ταμειακές μηχανές και παπούτσια μόνο για το ένα πόδι!

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα φαίνεται πως δεν έχουν σταθεί εμπόδιο στο «όργιο» της φοροδιαφυγής που… συνεχίζεται σε όλη τη χώρα. Από καταστηματάρχες, ξενοδόχους, γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους μέχρι και ιερείς και νοικοκυρές… βρίσκουν απίστευτα κόλπα για να κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και να κλέβουν τον ΦΠΑ.

Όπως δείχνουν οι φορολογικοί έλεγχοι, η παραβατικότητα ξεπερνά το 50%, δηλαδή μια στις δυο επιχειρήσεις εντοπίζεται με φορολογικές παραβάσεις, ενώ ακόμη και οι ελεγκτές εντυπωσιάζονται με τα κόλπα που χρησιμοποιούν ορισμένοι για να φοροδιαφεύγουν. Όσο για τα τρικ; «Πειραγμένα» POS που στέλνουν τις εισπράξεις κατευθείαν στο εξωτερικό, αδήλωτες ταμειακές μηχανές, παπούτσια μόνο για το ένα πόδι, αποδείξεις από διπλανά καταστήματα, αποδείξεις μικρότερης αξίας από την πραγματική συναλλαγή, εκπτώσεις για πληρωμή με μετρητά και χωρίς απόδειξη αλλά και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους και συνεχίζουν να προσφέρουν την εργασία τους στην αγορά είναι ορισμένα μόνο από τα κόλπα που σκαρφίζονται όσοι θέλουν να ξεφύγουν από τις δαγκάνες της εφορίας.

 

Ο ιερέας και η ταβέρνα της παπαδιάς

 

Πριν από λίγες ημέρες συνεργείο ελεγκτών από τη Ρόδο βρέθηκε στην Κω. Εκεί εντόπισαν έναν ιερέα, ο οποίος διοργάνωνε θρησκευτικές εκδρομές – προσκύνημα σε μοναστήρι. Η μεταφορά των πιστών γινόταν με ιδιωτικό πουλμανάκι, ενώ η εκδρομή περιλάμβανε και γεύμα.

Έτσι μετά το προσκύνημα στη Μονή, ο ιερέας μετέφερε τους πιστούς σε ταβέρνα της περιοχής. Μόνο που η ταβέρνα ανήκει στη γυναίκα του, την παπαδιά. Και όπως διαπίστωσαν οι εφοριακοί δεν έκοβε ούτε μια απόδειξη. Τα στελέχη της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) που εντόπισαν τις παραβάσεις εφάρμοσαν το, νόμο και έβαλαν 48ωρο «λουκέτο» στη ταβέρνα της παπαδιάς προκαλώντας την οργή του ιερέα, ο οποίος έφθασε στο σημείο να διαμαρτυρηθεί στον Μητροπολίτη. Του ζήτησε να παρέμβει για να ξανανοίξει το κατάστημα της συζύγου του, χωρίς όμως να έχει κανένα αποτέλεσμα.

 

Σχολή χορού ως ΜΚΟ

 

Η φαντασία στη φοροδιαφυγή δεν γνωρίζει όρια. Σχολή χορού στον Πύργο της Ηλείας λειτουργούσε -άγνωστο με ποιο τρόπο- με καθεστώς ΜΚΟ. Τι έκανε; Όπως όλες οι σχολές παρέδιδε μαθήματα χορού και εισέπραττε δίδακτρα 25 ευρώ την ώρα. Φυσικά δεν έκοβε ούτε μια απόδειξη και οι ελεγκτές έσπευσαν να την κλείσουν για δύο ημέρες.

Προ ημερών, οι ελεγκτές εντόπισαν έναν ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος έκοβε και έδινε αποδείξεις τους πελάτες του. Οι δουλειές του πήγαιναν τόσο καλά που έκανε τζίρο 8 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2015 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου που πιάστηκε στα πράσα από τους εφοριακούς. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίες εξέδιδε τις αποδείξεις από υπολογιστή – ηλεκτρονικό φορολογικό μηχανισμό, ο οποίος δεν είχε δηλωθεί στην εφορία. Οι αποδείξεις που έκοβε ήταν «μαϊμού» και τα έσοδα που εισέπραττε δεν φαίνονταν πουθενά, αφού ήταν «μαύρα» και αφορολόγητα.

 

Παπούτσια

 

Κάποιος παραγγέλνει ζευγάρια παπούτσια από την Κίνα. Παραλαμβάνει παπούτσια για το δεξί πόδι. Στο δελτίο αποστολής γράφει, «για δειγματισμό». Λίγες μέρες μετά, παραλαμβάνει και τα αριστερά κομμάτια με την ένδειξη, «για δειγματισμό».

Αλλά και από εταιρείες στην Ελλάδα γίνεται αυτό. Κάποιες χρησιμοποιούν τη λέξη «δειγματισμός» άλλα αναφέρουν ότι είναι «αλλαγή».