ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Στην πόλη μας το Σάββατο, παρακολουθήσαμε εκδήλωση με πρωτοβουλία της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας στο Δημοτικό Ωδείο.

Μ’ ένα έργο του Οδυσσέα Ελύτη, του σπουδαίου λογοτέχνη που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ. Έργο μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη το «Άξιον Εστί». Το παρουσίασαν ο Μαέστρος από το Κιλκίς Θεόδωρος Ορφανίδης που διευθύνει τις μεγάλες ορχήστρες του κόσμου και η σύζυγός του από τη Βέροια Σόνια Θεοδωρίδου, σοπράνο σε λυρικά θέατρα της Ευρώπης και όπερες.

1962, ο Ελύτης έγραψε: Ο ποιητικός αυτός λόγος είναι ο αγώνας της φυλής μας, πρωτοπόρα στην Παγκόσμια Εποποιία της ανθρώπινης Κοινωνίας – ακμή – παρακμή – αυγή μιας καινούργιας αναγέννησης.

Έβλεπα ότι η μοίρα της Ελλάδας ανάμεσα στα άλλα Έθνη ήταν μια διαμαρτυρία για το άδικο. αφορμή του ποιήματος ήταν τα δεινά στις ελληνικές πόλεις – Κατοχή – Κίνημα – Εμφύλιος. Η ιστορική μας αυτή οδύνη ήταν η συνδετική ιδέα στην όλη σύνθεση. Περιέχεται στην φράση «Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο Μέγας». Έχει να κάνει με τις περιπέτειες του ελληνικού δημόσιου βίου κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ως λαός πού οδηγούμαστε, γιατί απαξιούμε τους διοικούντες;

Τσίπρας ή Μητσοτάκης; Δηλαδή η αντιλαϊκή πολιτική είναι μονόδρομος, η χαμοζωή και η φτώχεια είναι «κισμέτ» για τον λαό και ότι αυτό που καλείται τελικά να επιλέξει είναι ποιος θα τον «γδάρει» με καλύτερο «τακτ»! Φταίνε οι Έλληνες για μια άλλη φορά που θα μείνουν για πάντα στα Μνημόνια; Θα ‘ναι συνένοχος στα αντιλαϊκά μέτρα και τις ανατροπές, προετοιμάζοντας τις επόμενες;

Άδικο. Άδικο. «Ο Έλληνας ξυπνά όταν τα όρια της ντροπής και της βίας έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο» (Ελύτης).

Μην το ξεχνάμε αυτό και μάλιστα πρέπει να αντιδράσουμε.

Θέλουμε σωστούς και ηθικούς διοικούντες για καλυτέρευση της ζωής μας. Άρα σκέψη και μόνο σκέψη και προβληματισμός για σωστή επιλογή προσώπων και κομμάτων. Και όπως στο «Άξιον Εστί» στο έργο είναι ερωτήματα που απαιτούν ιδιαίτερη διερεύνηση. Έτσι και διερεύνηση χρειάζεται και στην πολιτική ζωή του τόπου μας.