ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΣΦΗΝΑΚΙΑ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

  • Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές οι Ευρωβουλευτές Κ. Χρυσόγονος και Μ. Σπυράκη, καθώς και οι Α. Περουλάκης, Χρ. Δερβεντλής, Α. Σωτηριάδου, Δ. Ζαφειριάδης, Κ. Βασιλείου, Π. Αθανασιάδης, Κ. Κουγιουμτζής

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, στο θεατράκι της Αγ. Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης» η εκδήλωση «Σφηνάκια γνώσης για την Ημέρα της Ευρώπης», η οποία διοργανώθηκε, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης στις 9 Μαΐου, από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, του Δήμου Δράμας, της ΔΕΚΠΟΤΑ και του Επιμελητηρίου Δράμας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες οι Έλληνες Ευρωβουλευτές κ. Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) και κ. Μαρία Σπυράκη (Ν.Δ.), οι οποίοι την ίδια ημέρα, λίγη ώρα νωρίτερα, συμμετείχαν, απευθύνοντας χαιρετισμό, στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Κούρος» (λεπτομέρειες στις σελίδες 6-7 της εφημερίδας).

Τα «Σφηνάκια Γνώσης» είχαν την ιδιαιτερότητα ότι ο κάθε ομιλητής είχε στη διάθεσή του επτά λεπτά για να αναπτύξει το θέμα της ομιλίας τους και στο τέλος του διαθέσιμου χρόνου ακούγονταν μουσική και συγκεκριμένα ένα τραγούδι της επιλογής του κάθε ομιλητή. Μέσα σε αυτό το επτάλεπτο κάθε ομιλητής προσπάθησε να ενημερώσει, να εμπνεύσει, να αιφνιδιάσει και κυρίως να μοιραστεί πρακτική και ουσιαστική γνώση με το νεανικό κοινό.

Ο κ. Χρυσόγονος ανέλυσε το θέμα «Πολιτικές Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και η κ. Σπυράκη το θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι μεγάλες προκλήσεις». Ομιλητές ήταν ακόμη ο κ. Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με θέμα «60 χρόνια, 60 λόγοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση», ο κ. Χρήστος Δερβεντλής, Στέλεχος Europe Direct Κομοτηνής, Eurodesk Multiplier, με θέμα ««Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης & Erasmus+ Νεολαία: μια συναρπαστική εμπειρία για τους νέους που θέλουν να βοηθήσουν, να μάθουν και να εξελιχθούν», η κ. Αλίκη Σωτηριάδου, Δήμαρχος Παρανεστίου & Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Virgin Forest Trail, με θέμα «Αναδεικνύουμε την Ελλάδα: Παρανέστι, το μοναδικό παρθένο δάσος στην Ευρώπη και θεσμός τοπικής προβολής, ανάπτυξης και εθελοντισμού», ο κ. Δημήτρης Ζαφειριάδης, Αντιπρόεδρος Κοινωνικής Επιχείρησης knowl, με θέμα «Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, πώς και γιατί να γίνω κοινωνικός επιχειρηματίας;», η κ. Κατερίνα Βασιλείου, Σύμβουλος Επιταχυντή Δεξιοτήτων «Mellon», με θέμα «Από πού να ξεκινήσω; Τι είναι και πώς αξιοποιώ το design thinking για να δημιουργήσω ένα νέο προϊόν ή/και υπηρεσία», ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, Διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών (ΑΣΟΠ) «Ρόδι», με θέμα «Αναδεικνύουμε την Ελλάδα: Το Ρόδι Δράμας κατακτά την παγκόσμια αγορά» και ο κ. Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής, Ζωγράφος – Αγιογράφος, με θέμα: «Σφηνάκι από τον Καραγκιόζη». Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Όλγα Σταυροπούλου, Διευθύνουσα Εταίρος, Μίλητος Α.Ε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης, ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δημάρχου Δράμας κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Ψαρράς, Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και Στέργιος Ηλιόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης.

 

«Έχουμε πολλά βήματα που πρέπει να κάνουμε στον τομέα του δημόσιου διαλόγου στη χώρα μας»

Στον χαιρετισμό του ο Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος καλωσόρισε το κοινό και σημείωσε: «Στην προσπάθειά μας να υποβοηθήσουμε έναν δημιουργικό διάλογο κυρίως στην περιφέρεια και ιδιαίτερα με τους νέους ανθρώπους για θέματα που απασχολούν όλους μας και ιδιαίτερα εσάς στην καθημερινότητά σας, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε την ίδια άσκηση σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με επιτυχία και με σωστή ανταπόκριση, ενθαρρυντική από τους πολίτες και ιδιαίτερα από τους νέους ανθρώπους». «Όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται στο πλαίσιο και με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, που την γιορτάσαμε στις 9 Μαΐου. Η χρονιά αυτή είχε και μια άλλη συμβολική ημερομηνία. 25 Μαρτίου, συνέπεσε με την εθνική μας γιορτή, ήταν η επέτειος από τα 60 χρόνια της υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης. Και βεβαίως είναι μια καλή ευκαιρία να αναρωτηθούμε, να σκεφθούμε πώς θέλουμε την Ευρώπη, πώς θέλετε την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, εσείς οι νέοι άνθρωποι, να ανταλλάξουμε και σε αυτό το επίπεδο τους προβληματισμούς και τις σκέψεις σας και να προσπαθήσουμε να τροφοδοτήσουμε μία συζήτηση. Δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, έχω την εντύπωση, ούτε όλες τις λύσεις, αλλά νομίζω ότι ένας γόνιμος διάλογος είναι αυτό που μας αναγκάζει να αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα, να έχουμε την ευκαιρία να πει ο καθένας τι θέλει και να ακούει τον άλλον, γιατί πιστεύω, και ίσως συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό, έχουμε πολλά βήματα που πρέπει να κάνουμε στον τομέα του δημόσιου διαλόγου στη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Αντωνακόπουλος και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη δεν διάγει την καλύτερη περίοδο συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία. Πολλά έχουν ειπωθεί για την άνοδο του λαϊκισμού, του εθνικισμού, του ευρωφοβικού αισθήματος των πολιτών, ωστόσο η θορυβώδης αυτή προσπάθεια από πολιτικές ευτυχώς ακόμη μειοψηφίες ηττήθηκαν και στη Γαλλία και στην Ολλανδία. Αυτό έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ακόμη αντιστάσεις και καθαρό μυαλό για να προτιμήσουν το φως από το σκοτάδι».

 

«Η γνώση είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για να επιχειρεί κανείς στο ευρωπαϊκό περιβάλλον»

Στις δηλώσεις της, η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στη συμμετοχή της Γ.Σ. της Κ.Ε.Ε.Ε.: «Είναι μεγάλη μου τιμή ότι προσκλήθηκα στη συνάντηση των Επιμελητηρίων, στην ετήσια Γενική τους Συνέλευση. Η πραγματικότητα είναι ότι η οικονομία, η αληθινή οικονομία, αυτή την ώρα χειμάζεται εξαιτίας του μίγματος πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση και αφορά στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και του ιδιωτικού τομέα, είτε αυτό σημαίνει απευθείας φόροι είτε αυτό σημαίνει εισφορές. Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν ανακάμπτει με καμία συμφωνία, αν αυτή δεν μεταφραστεί σε μία σταθεροποίηση, αν αυτή δεν μεταφραστεί σε χρηματοδότηση και κυρίως αν δεν μεταφραστεί σε ένα άλλο μίγμα πολιτικής, με πολύ λιγότερους φόρους και με πολύ λιγότερες δαπάνες».

Όσον αφορά τα «Σφηνάκια Γνώσης» και αν αυτά μπορούν να συνδυαστούν με την επιχειρηματικότητα, η κ. Σπυράκη σημείωσε: «Η γνώση είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για να επιχειρεί κανείς στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορούν να ενισχύσουν τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι αυτά τα εργαλεία η Κυβέρνηση δεν τα έχει αξιοποιήσει επαρκώς και τα αξιοποιεί μόνο στο βαθμό που ενδιαφέρεται να παρουσιάζει αριθμούς. Οι αριθμοί όμως αυτοί δεν έχουν αντανάκλαση στην πραγματική οικονομία, γιατί σημασία δεν έχει να πάρει κανείς χρήματα από το ΕΣΠΑ και να τα παρκάρει κάπου. Σημασία έχει τα χρήματα αυτά να φτάσουν στους τελικούς δικαιούχους είτε είναι από το φάκελο του ΕΣΠΑ είτε είναι από το Σχέδιο Γιούνκερ, που ειδικά στην Ελλάδα στον τομέα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει αποδώσει».

Τέλος, η κ. Σπυράκη ερωτήθηκε και για τη συμφωνία της χώρας με τους δανειστές, η οποία ψηφίζεται από τη Βουλή, και στην απάντησή της υπογράμμισε: «Η Κυβέρνηση θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την καθυστέρηση, για το λογαριασμό που φορτώνει στους Έλληνες, για το γεγονός ότι είχε υποσχεθεί 12 δις παροχές και έφτασε να βάζει στους Έλληνες 12,5 δις μέτρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί να την αλλάξει καμία πανηγυρική ατμόσφαιρα». «Οι δεσμεύσεις αφορούν στους στόχους. Δεν αφορούν στο μίγμα της πολιτικής. Θα εφαρμόσουμε ένα άλλο μίγμα πολιτικής και θα ζητήσουμε να επαναδιαπραγματευτούμε τους στόχους όταν θα φανεί η επίδοση του άλλου μίγματος πολιτικής. Είμαστε νομίζω σαφείς. Δεν θέλουμε ένα διογκωμένο δημόσιο, δεν θέλουμε μια ζωή γεμάτη επιδόματα. Θέλουμε μια οικονομία που λειτουργεί, με λιγότερους φόρους, με επιχειρήσεις, με ελεύθερο πνεύμα και με δημιουργία. Νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε δώσει ήδη δείγματα γραφής από το παρελθόν, όταν μειώσαμε το Φ.Π.Α. στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, όταν μειώσαμε την εισφορά αλληλεγγύης, όταν μειώσαμε το φόρο στις επιχειρήσεις. Τώρα με την εξουσιοδότηση που θα μας δώσουν οι πολίτες και που φαίνεται πως θα είναι διευρυμένη, θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα άλλο μίγμα πολιτικής. Για αυτό και ζητάμε εκλογές. Θέλουμε το χρόνο ώστε αυτό το μίγμα πολιτικής να μπορέσει να αποδώσει» πρόσθεσε η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ..

 

«Πρέπει να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και στο κράτος και στην οικονομία»

 

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Κώστας Χρυσόγονος, στις δηλώσεις, του αναφέρθηκε τόσο στην Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Ε.Ε. όσο και στην εκδήλωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα «Σφηνάκια Γνώσης»: «Οι δύο εκδηλώσεις που συμπίπτουν να διεξάγονται στη Δράμα είναι πολύ σημαντικές και για την πόλη που προσελκύει έτσι σημαντικό ενδιαφέρον από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και για τη θεματική τους. Είναι φανερό ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα και χρειάζεται και η Ανατολική Μακεδονία είναι ανάπτυξη, είναι δουλειές για τον κόσμο και εκδηλώσεις όπως αυτή της Ένωσης Επιμελητηρίων εστιάζουν ακριβώς σε αυτή την ανάγκη. Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα. Πρέπει την κρίση να την κάνουμε ευκαιρία. Πρέπει να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και στο κράτος και στην οικονομία. Να μπορέσουμε να βρούμε έναν αναπτυξιακό βηματισμό, ώστε να αποκτήσουμε προοπτική ως κοινωνία και κυρίως να αποκτήσει προοπτική η νέα γενιά.

Η εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζει σε ένα πρόβλημα το οποίο είναι πάρα πολύ οξύ. Υπάρχει πολύ μεγάλος ευρωσκεπτικισμός και ευρωβοφία. Πιστεύω ότι το να έρχονται σε επαφή οι νέοι με ανθρώπους που ξέρουν την Ε.Ε. από μέσα μπορεί να βοηθήσει στο να διαλυθούν διάφορες παρεξηγήσεις και να μπορέσει ο καθένας να κρίνει με βάση τα πραγματικά δεδομένα και όχι με βάση τις φημολογίες ή θεωρίες συνωμοσίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τέλος της λιτότητας στην Ελλάδα και αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί ο κ. Χρυσόγονος σημείωσε: «Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα. Η λιτότητα πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να περάσουμε σε τροχιά ανάπτυξης και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να μας βοηθήσουν και οι εταίροι και κυρίως πρέπει να άρουμε και εμείς τις παθογένειες οι οποίες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στη χώρα και πρέπει βέβαια να εκπονήσουμε έναν σοβαρό αναπτυξιακό σχεδιασμό με τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, αλλά και των παραγωγικών φορέων που θα κληθούν τελικά να υλοποιήσουν το σχεδιασμό αυτό».