ΑΡΘΡΟ
Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου
Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.
Η Ελλάδα σε αναβρασμό. Η πόλη μας επίσης με τους υποψήφιους των συνδυασμών να προσπαθούν να βρουν άτομα για τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές του Μαΐου, για τον προαπαιτούμενο αριθμό που ορίζει ο εκλογικός νόμος.
Μάλιστα οι ηγούντες των ψηφοδελτίων εμφανίζουν τους υποψήφιους στα Μ.Μ.Ε. και επιδεικνύουν ως προσόν τα πτυχία τους (δες εγώ τι βρήκα για το ψηφοδέλτιό μου!!!). Αυτό είναι η μοναδική προϋπόθεση; Τα πτυχία παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση… μέχρι εκεί. Η αξία των ατόμων φαίνεται από τα βιώματα και την εργασία τους με ευσυνείδητο τρόπο, για να μπορεί να εξελίξει την ανθρώπινη κοινωνία προς το μέλλον που της αξίζει.
Μορφωμένους θέλουμε, όχι εγγράμματους, είπε ο Παπαδιαμάντης, υπονοώντας: πληθώρα πτυχίων, εμείς θέλουμε πεπαιδευμένους ανθρώπους με αυτογνωσία, δυναμικότητα, δράση για να αποδείξουν την αξία τους. οι κοινωνίες δεν θέλουν τον τύπο με το βαρύ βιογραφικό, αλλά άτομα με πτυχία από το Πανεπιστήμιο της ζωής, με σχέδιο, δουλειά, γνώση των προβλημάτων του χώρου και του τόπου που εκπροσωπούν και όχι προβολή με κοστούμια, ταγιέρ, τρέξιμο σε εκδηλώσεις και παρατρεχάμενους, αλλά να είχαν συμμετοχή σε αγώνες, απεργίες, διεκδικήσεις.
Βέβαια οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων βασίζονται στα πόσα «κουκιά» φέρνει μαζί του ο υποψήφιος από την πολιτική του κληρονομιά ή από την προσωπική του συλλογή και να μπορούν να πείσουν τους δικούς τους ανθρώπους για ψήφους. Ας μην όμως εμπιστευόμαστε όταν λένε «θα ρέει νέκταρ από τις βρύσες…» ή «δώστε μου την δύναμη να τα αλλάξω όλα». Μα αφού ως τώρα που κυβερνούσαν δεν έχει αλλάξει τίποτα, πώς ξαναζητούν οι ίδιοι την ψήφο μας; Άσε που μερικοί δεν βρίσκουν άτομα για το ψηφοδέλτιο κι έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου. Ο Σωκράτης είπε: «Όχι συσσώρευση γνώσεων», αλλά μόρφωση που είναι θέμα ενέργειας, δυναμικότητας, συμπεριφοράς. Άλλωστε η δημοκρατία πρέπει να ‘χει την δυνατότητα να αναδεικνύει τους άριστους. Είναι σε μας η ικανότητα που θα εκλέξουμε τους υποψήφιους για μια επιλογή σωστών ατόμων, που μειώνει την ισχύ των άχρηστων. Να έχουμε εμπιστοσύνη στο ένστικτο του λαού για σωστές επιλογές;
Πάντως ζούμε σε κλειστές κοινωνίες και επειδή είμαστε και 100 χρόνια Δραμινοί, γνωρίζουμε το ποιόν του κάθε ατόμου και των προγόνων του ακόμη και ξέρουμε τι μπορεί να επιτύχει ή να μην επιτύχει. Άσε που διακηρύττουν ότι είναι ακομμάτιστοι, ανεξάρτητοι… (εδώ γελάμε ή θυμώνουμε που μας περνούν ανίδεους).
Ας γνωρίζουμε πως ο ενεργός αγώνας για κατακτήσεις μετράει στους διαχειριστές τους συστήματος. Και ότι η οργάνωση του λαού είναι απαραίτητη για την επιλογή των σωστών ατόμων, ώστε να φέρουν την βελτίωση του τόπου και ας μην ψηφίζουμε παλαιοκομματικούς, αλλά καινούργια άτομα στην διακυβέρνηση της πόλης και να ‘ναι νέοι και στην ηλικία. Αυτό θέλει ο κόσμος της πόλης μας, καινούργια άτομα, νέα άτομα ηλικιακά για Δημαρχεία, Περιφέρεια, Σωματεία, Συλλόγους, Συνδικάτα, Επιτροπές. Επιφυλάσσομαι να πω πως μας χαρακτηρίζουν εμάς που είμαστε πάνω από 60 ετών…