Αρκετά μικρότερος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές ήταν ο αριθμός των κολυμβητών που βούτηξαν στα νερά της Αγίας Βαρβάρας για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό, ανήμερα των Θεοφανίων. Συγκεκριμένα φέτος ήταν περίπου 10 κολυμβητές, ενώ πριν από ένα χρόνο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 30. Η στάθμη των υδάτων ήταν σε χαμηλότερο ύψος από άλλες χρονιές, αλλά πάντως υπήρχε ικανοποιητικός όγκος για όσους ήθελαν να πέσουν στο νερό, χάρη βεβαίως και στις γεωτρήσεις που τέθηκαν σε λειτουργία από τον Δήμο Δράμας, τόσο για να πραγματοποιηθεί το έθιμο με «τα καραβάκια των ευχών» όσο και για την τέλεση του Αγιασμού των υδάτων και τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού.
Το μπιζέλι
Σε αρκετά ευχάριστο κλίμα με εκατέρωθεν πειράγματα ανάμεσα στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μιχάλη Μουρβετίδη και τον Δήμαρχο Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο κύλησε η εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας την πρώτη ημέρα του χρόνου, στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.
Όταν ο κ. Μουρβετίδης ξεκίνησε να κόβει τη βασιλόπιτα, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου ζήτησε να μάθει ποιο είναι το δώρο που θα λάβει ο τυχερός που θα βρει το φλουρί, με τον κ. Μουρβετίδη να λέει: «Το δώρο θα μας το πει ο κ. Δήμαρχος». Λίγη ώρα αργότερα, μοιράζοντας τα κομμάτια ο κ. Μουρβετίδης έδωσε το πιο μεγάλο στον Δήμαρχο Δράμας με τον Βουλευτή και δικηγόρο κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο να ζητάει από τον επίσης δικηγόρο, Περιφερειακό Σύμβουλο και Αναπληρωτή Περιφερειάρχη κ. Κώστα Κόντο να ετοιμάσει μια ένσταση.
Τελικά το φλουρί βρέθηκε στο… μεγάλο κομμάτι του Δημάρχου Δράμας, με τον κ. Παπαδόπουλο να σχολιάζει: «Νόμιζα είναι χρυσή λίρα, αλλά βλέπω δίφραγκο». Όταν ήρθε η ώρα να λάβει το δώρο ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Μουρβετίδης σχολίασε πως «είναι μια ράβδος χρυσού». Τελικά το δώρο ήταν ένα στυλό και ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως με το συγκεκριμένο στυλό θα υπογράψει την πρώτη προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, ζητώντας να καλυφθεί το ποσό των 10 εκ. ευρώ που υπολείπεται για την πλήρη υλοποίηση του νέου ΒΑΑ. Στο σημείο αυτό παρενέβη εκ νέου ο κ. Ξανθόπουλος, ζητώντας από τον κ. Κόντο «να παραιτηθούμε της ένστασης».
Το κολοκυθάκι
Από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι μπάρες στον συνοριακό σταθμό της Εξοχής είναι ανοικτές και υπάρχει ελεύθερη διέλευση, χωρίς διαβατηριακό έλεγχο για τους πολίτες, καθώς η γειτονική Βουλγαρία, όπως και η Ρουμανία, εντάχθηκαν πλήρως στον χώρο Σένγκεν.
Βέβαια, όπως έγινε γνωστό, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από συνεργεία της Αστυνομίας, εκτός του συνοριακού σταθμού.
Για την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν υπήρξε σχετική αναφορά από τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα σημειώνονταν τα εξής: «Από σήμερα, δεν υπάρχουν έλεγχοι στον συνοριακό σταθμό της Εξοχής. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία γίνονται πλήρη μέλη της Συνθήκης Σέγκεν. Οι συνοριακοί έλεγχοι για αεροπορικά και θαλάσσια ταξίδια καταργήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο. Οι σχέσεις των χωρών μας και των περιοχών μας αναβαθμίζονται. Στη νέα αυτή εποχή οι πόλεις θα έχουν τον λόγο».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή, τα Τελωνεία Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Ορεστιάδας αναβαθμίστηκαν οργανωτικά σε «Α – Β Τάξης» (επιπέδου Διεύθυνσης με δύο Τμήματα) από Β’ Τάξης και ενισχύθηκαν με την ίδρυση και λειτουργία νέου Τμήματος με έδρα τις συνοριακές διαβάσεις και με αρμοδιότητες «Δίωξης Λαθρεμπορίου». Με την οργανωτική αναβάθμιση των προαναφερθέντων Τελωνείων εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο, μετά την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν και τη συνεπακόλουθη άρση των ελέγχων προσώπων στα χερσαία ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Το πεπόνι
Το να είσαι γονέας είναι όμορφο, αλλά ταυτόχρονα οικονομικό και πολιτικό. Γνωρίζει ο γονέας τι συμβαίνει στο πολιτικό επίπεδο και πότο τον επηρεάζει; Οι οικογένειες το 2025 θα έχουν πιο ακριβή θέρμανση, ασφάλιστρα και φυσικά τους αφορούν άμεσα, μαζί με το επίδομα τέκνου και τη διατροφή για τα παιδιά χωρισμένων γονιών.
Η ενίσχυση της οικογένειας είναι βασική κοινωνική, οικονομική και πολιτική επίδοση και στην Ευρώπη οι διαφορές είναι τεράστιες στις παροχές αυτές.
Το λάχανο