Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που μετά «τα μπάνια του λαού», κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και η ελληνική οικονομία αναζητά βηματισμό, αύρα, έτσι ώστε να «τραβήξει» μια τραυματισμένη κοινωνία. Θα έρθει η ανάπτυξη;

Ο διεθνής παράγοντας περιμένει από τη νέα Κυβέρνηση αποδείξεις και ονοματοδοσία έργων και παρεμβάσεων, προσφέρεται η χώρα μας για επενδύσεις, μετά από μια σκληρή μνημονιακή 10ετία.

Η κοινωνία όμως περιμένει και αυτή βελτίωση δομών, μισθών και προσδοκιών. Η υπερβολή για την προσδοκώμενη ανάπτυξη δεν πρέπει να παρασύρει εργασιακές σχέσεις και ωράρια. Η ισορροπία κέρδους με την εργασία είναι το στοίχημα της νέας Κυβέρνησης και αν ήρθε μια «ώριμη» κανονικότητα θα φανεί από το τέλος των αδιεξόδων.

Έτσι από το βήμα της ΔΕΘ θα ακούσουμε τον «οδικό χάρτη» του Πρωθυπουργού και τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά ξεκινά ο τροχός της οικονομίας μετά την «διαβασμένη καλοκαιρινή προσαρμογή». Η λαίλαπα μιας ανεξέλεγκτης νεοφιλελεύθερης καταιγίδας πρέπει να προβλεφθεί για αποφυγή, για να μη σπάσει το εύθραυστο τεντωμένο σκοινί της κοινωνίας.

 

Ο αρακάς

 

 

Εκτός από το Δήμο Δράμας, όπου η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή Προεδρείου και μελών των Επιτροπών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 11 της εφημερίδας), αντίστοιχες συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα και στους Δήμους Προσοτσάνης και Παρανεστίου.

Στο Δήμο Προσοτσάνης, νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ο κ. Σαράντης Χατζηκυριακίδης, νέος Αντιπρόεδρος η κ. Σουλτάνα Παπαδοπούλου και νέα Γραμματέας η κ. Κατίνα Τσαουσίδου – Αετοπούλου. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο Πρόεδρος προέρχεται από τη Δημοτική Αρχή, ο Αντιπρόεδρος από την δεύτερη κατά σειρά παράταξη και ο Γραμματέας από την τρίτη.

Στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Προσοτσάνης συμμετέχουν, έπειτα από σχετικό ορισμό από τον Δήμαρχο κ. Θόδωρο Αθανασιάδη, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αλέξανδρος Ψωμάς και Γιώργος Σύρτας, ενώ εκλέχτηκαν ακόμη να συμμετέχουν οι κ.κ. Άλκης Σαρίδης και Νίκος Σμολοκτός (από την παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας» του Δημάρχου κ. Θόδωρου Αθανασιάδη) και οι κ.κ. Αθανάσιος Ντεμίρης και Μιχάλης Ηλιάδης (από την παράταξη «Δημοτική Συνεργασία» του κ. Άγγελου Λύσσελη). Αναπληρωματικά μέλη εκλέχτηκαν η κ. Ελένη Βουγιουκλή, ο κ. Ελευθέριος Κιλατζίδης και η κ. Ευαγγελία Σωτηριάδου (από την παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας») και οι κ.κ. Νίκος Νούσης και Πέτρος Παυλίδης (από την παράταξη «Δημοτική Συνεργασία»).

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Προσοτσάνης συμμετέχουν, έπειτα από σχετικό ορισμό από τον Δήμαρχο κ. Θόδωρο Αθανασιάδη, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Νίκος Γρηγοριάδης και Άγγελος Κότιος, ενώ εκλέχτηκαν ακόμη να συμμετέχουν οι κ.κ. Ηλίας Αναστασιάδης και Νίκος Σμολοκτός (από την παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας» του Δημάρχου κ. Θόδωρου Αθανασιάδη) και οι κ.κ. Γιάννης Τσαουσίδης και Αναστάσιος Λευκόπουλος (από την παράταξη «Δημοτική Συνεργασία» του κ. Άγγελου Λύσσελη). Αναπληρωματικά μέλη εκλέχτηκαν οι κ.κ. Μάρκος Σταυρίδης, Αναστάσιος Συμεωνίδης και Γιώργος Χατζηγεωργίου (από την παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας») και ο κ. Δημήτρης Χατζησαββίδης και η κ. Σοφία Συμεωνίδου (από την παράταξη «Δημοτική Συνεργασία»). Και στις δύο Επιτροπές συμμετέχει ως Πρόεδρος ο Δήμαρχος.

Στο Δήμο Παρανεστίου, νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εκλέχτηκε ο κ. Αναστάσιος Στυλιανίδης, νέα Αντιπρόεδρος η κ. Αλίκη Σωτηριάδου και νέος Γραμματέας ο κ. Γιώργος Ευθυμιάδης (του Ανέστη).

Στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Παρανεστίου εκλέχτηκαν να συμμετέχουν από την παράταξη «Δήμος Παρανεστίου Τόπος Να Ζω» του Δημάρχου κ. Αναστάσιου Καγιάογλου οι κ.κ. Νίκος Λαζαρίδης και Αναστάσιος Στυλιανίδης και από την παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες Δημιουργίας Ενότητας Συνέπειας» της κ. Αλίκης Σωτηριάδου ο κ. Χρήστος Ελευθεριάδης και ο κ. Νίκος Ματζαρίδης. Αναπληρωματικά μέλη από την παράταξη «Δήμος Παρανεστίου Τόπος Να Ζω» εκλέχτηκαν οι κ.κ. Σάββας Χορόζογλου και Γιώργος Ευθυμιάδης (του Κυριάκου) και από την παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες Δημιουργίας Ενότητας Συνέπειας» οι κ.κ. Τριαντάφυλλος Καγιόγλου και Παύλος Σοφιάδης. Στην Οικονομική Επιτροπή συμμετέχουν ακόμη ο Δήμαρχος κ. Καγιάογλου και 2 Αντιδήμαρχοι που θα οριστούν (αν αυτό δεν έχει γίνει).

 

Το κολοκυθάκι

 

 

Αναφορά στον άξονα Δράμα – Καβάλα περιείχε η συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», την 1η Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για ποια έργα προγραμματίζονται για την Κεντρική Μακεδονία, ο Υπουργός κ. Καραμανλής, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «…το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για σημαντικά έργα όπως είναι η ολοκλήρωση κατασκευής της σύνδεσης του 6ου προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ και το τμήμα Δράμα – Καβάλα του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού Καβάλα – Δράμα – Σέρρες».

 

Το μπιζέλι