Ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επιτυχούς συμμετοχής του Δήμου Δράμας στην 2η τεχνική βοήθεια του Συμβουλευτικού Κόμβου για την Ενεργειακή Φτώχεια (Energy Poverty Advisory Hub – EPAH), διοργανώνεται την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024, στις 11.00 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η αποτίμηση της τεχνικής βοήθειας αλλά και η ενημέρωση αναφορικά με τις ευρωπαϊκές και εθνικές δράσεις για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας αλλά και τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

11.00 – 11.15 Eγγραφές

11.15– 11.30 Χαιρετισμοί

11.30 – 11.50 Aλίς Κοροβέση, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΙΝΖΕΒ

Ενεργειακή Φτώχεια – Αίτια και Επιπτώσεις

Συμβουλευτικός Κόμβος Ενεργειακής Φτώχειας – (Energy Poverty Advisory Hub – EPAH). Παρουσίαση της πρωτοβουλίας EPAH, η αποστολή του και ο ρόλος της παροχής τεχνικής βοήθειας.

11.50 – 12.30 Δρ Σοφία Ναταλία Μποέμη, Ερευνήτρια – Εμπειρογνώμονας σε θέματα ενεργειακής φτώχειας και ενεργειακών πολιτικών

Παρουσίαση αποτελεσμάτων της τεχνικής βοήθειας στους Δήμους Δράμας και Νέστου

Βασικά συμπεράσματα.

12.30 – 12.45 Σταύρος Σπυριδάκος, Εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας, Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής (IEECP)

Παρουσίαση των ευρωπαϊκών δράσεων για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών – τα εργαστήρια και οι διαθέσιμες εργαλειοθήκες (the CLR initiative)

12.45 – 13.15 Στρογγυλή Τράπεζα – Τοποθετήσεις από συμμετέχοντες φορείς αναφορικά με τη διαδικασία συλλογής δεδομένων

Διαδικασία Συλλογής Δεδομένων: Εμπειρίες και προκλήσεις από τη συλλογή δεδομένων.

Υποστήριξη Εμπειρογνωμόνων: Συζήτηση για το ρόλο των ειδικών στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων.

Συνεργασία Οργανισμών: Πώς οι οργανισμοί συνεργάστηκαν για να ολοκληρωθεί η συλλογή δεδομένων.

13.15 – 13.45 Συζήτηση – Στρατηγικές για τη Μείωση της Ενεργειακής Φτώχειας

Ρόλος των Δήμων: Συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να αναλάβουν οι δήμοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την ανακούφιση του πληθυσμού.

Ενεργειακές Κοινότητες: Πώς οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες και πώς συμβάλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Υπηρεσίες μίας Στάσης (One-Stop Shops): Στήριξη των πολιτών για ενεργειακές ανακαινίσεις/αναβαθμίσεις.

13.45 – 14.00 Συμπεράσματα – Συζήτηση – Ολοκλήρωση εκδήλωσης