ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Η «Εργασία… συν», συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης των σχέσεων των φορέων της αυτοδιοίκησης ανά την Ελλάδα με τις κατά τόπους τοπικές Εκκλησίες, παρουσιάσει νέα έργα τα οποία υλοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και έχουν θρησκευτικό αντικείμενο. Σχετικά δημοσιεύματα έχουν υπάρξει από την εφημερίδα στις 23 και 30 Ιουλίου, στις 20 Αυγούστου και στις 10 Σεπτεμβρίου. Με την παρουσίαση σχετικών παραδειγμάτων από πλήθος περιοχών της χώρας, μπορεί να γίνει άμεσα σύγκριση με το τι συμβαίνει στη Δράμα με την τοπική Ιερά Μητρόπολη, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει δει αντίστοιχα έργα να οδεύουν προς υλοποίηση.

Στο σημερινό μέρος της έρευνας παρουσιάζονται νέα παραδείγματα σχετικά με τη στήριξη που παρέχουν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις τοπικές Εκκλησίες, μέσω της υλοποίησης σημαντικών θρησκευτικών έργων που αναδεικνύουν Ιερές Μονές ή Ιερούς Ναούς.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Δημαρχείο Ευπαλίου Φωκίδας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαρνακόβης, με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού, του Δημάρχου Δωρίδας κ. Γιώργου Καπεντζώνη και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Στην πολύωρη σύσκεψη έγινε ενημέρωση από τους εκπροσώπους των φορέων για την πορεία των έργων αναστήλωσης και αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Βαρνακόβης. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεόκτιστος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των φορέων για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και την συμπαράστασή τους προς την τοπική εκκλησία και το ιστορικό μοναστήρι της Βαρνάκοβας, επισημαίνοντας ότι με τον ζήλο τους, σύντομα το μοναστήρι θα επουλώσει τα τραύματά του από τις δυο καταστροφικές πυρκαγιές.

Ένα άλλο παράδειγμα έρχεται από τα Χανιά, όπου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την Πράξη Ένταξης στο Ε.Π. Κρήτης 2014-2020 για το έργο «Αποκατάσταση του κτηρίου Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι Χανίων», με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, του Καθηγουμένου της Μονής Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικολάου Καλογερη, μελών του Ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής και της Ιεράς Μητροπόλεως και άλλων παραγόντων. Ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός έκανε λόγο για ένα ναό «με μεγάλη ιστορία και σημασία» και πρόσθεσε: «Όλοι γνωρίζουν ότι η Αγία Τριάδα είναι η Μητρόπολη των μοναστηριών της Κρήτης, έτσι την χαρακτήρισε ο Καζαντζάκης».

Το τελευταίο παράδειγμα της σημερινής έρευνας έρχεται από τη Θεσσαλονίκη και τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως Χορτιάτη. Πρόσφατα τον επισκέφτηκαν ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη προκειμένου να επιθεωρήσουν την πρόοδο των εργασιών. Πρόκειται για ένα οραματικό σχέδιο για την αναστήλωση, την ανάδειξη και την ανακατασκευή του Ιερού λατρευτικού μνημείου Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που περιλαμβάνει την ενοποίηση του περιβάλλοντος χώρου με τον γειτονικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και την ανάδειξη όλων των Μνημείων του. Μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες το έργο εντάχθηκε σε πρώτη φάση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό τα 500.000 €, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Η όλη προσπάθεια ήταν μία οραματική πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα που υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και την αγκάλιασαν αμέσως ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού με την Υπουργό Λίνα Μενδώνη. Μάλιστα το έχει σφραγίσει και η πατριαρχική ευλογία, καθώς όταν η Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το μνημείο εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που ενθάρρυνε τον Μητροπολίτη και τον Δήμαρχο να προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου.