ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

11/8/2024. Ήμουν στην εκκλησία σε μνημόσυνο. Μπαίνοντας κάτω από μια εικόνα υπήρχε ένα τραπεζάκι που πάνω του ήταν ένα μολύβι και χαρτάκια. Απόρησα. Είδα έναν άνθρωπο να γράφει σε ένα χαρτί, όπως και σε δεύτερο (ονόματα φυσικά) και να ρίχνει χρήμα! Ε, όχι πληρωμή για ευχές και φυσικά εν ώρα δουλειάς των ιερωμένων!

Η έκπληξη μου μεγαλύτερη, όταν ήρθα σπίτι για να διαβάσω για τα συγχωροχάρτια της Παπικής Εκκλησίας και διαβάζω πως και η Ορθόδοξη Εκκλησία εξέδιδε συγχωροχάρτια αμαρτιών ζωντανών, πεθαμένων. Επί Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ (1806-1808), όπου οι Έλληνες κοντά στους αβάσταχτους φόρους των Τούρκων, δέχονταν και την απομύζηση του Πατριαρχείου.

Με τον φόβο μάλιστα διαρροής πιστών προς την Παπική Εκκλησία, εξασφάλιζε το Πατριαρχείο έναντι αδράς αμοιβής τη διέλευση στον Παράδεισο με χαρτί…

Οι πάπες τότε τους απαγόρευσαν τα προνόμια αυτά, οπότε ο Πατρ. Δοθίσεος ισχυρίστηκε ότι ο θεσμός ήταν καθιερωμένος από τα πρώιμα μεσαιωνικά χρόνια: «αρχής παρείχαν και έως άρτι παρέχουσιν οι της Ορθοδόξου Εκκλησίας αγιωτάτοι Πατριάρχες» και θεωρήθηκε απλά δεδομένη και καθ’ όλα νόμιμη (αρχαία Ιθάκης). Μάλιστα εξέδιδαν και εξ αποστάσεως «ταρίφα» αμαρτιών ανάλογα με τη σοβαρότητα της αμαρτίας, ακόμα και για αμαρτήματα που δεν εξομολογούνταν, ακόμα και για όλους τους συγγενείς.

Άλλωστε, επειδή η εξομολόγηση ήταν δωρεάν, εξέδιδαν το συγχωροχάρτι και έγραφαν στα κατάστιχα των Εκκλησιών: Ελάβαμε 25 γρόσια… ελάβαμε 30 γρόσια και τα υπόλοιπα αργότερα. Οι δε οικονομικές εξορμήσεις των Πατριαρχών είχαν πάντα συγχωροχάρτια. Και νάσου να χτίζονται εκκλησίες και νάσου μοναστήρια, καθότι «φτωχοί τω πνεύματι» οι πιστοί και καθ’ όλα νόμιμη η συναλλαγή.

Ο Γ. Βιζυηνός γράφει για τη μάνα του: έδωσε 12 πουκάμισα και 3 Κωνσταντινάτα (χρυσά φλουριά) για να αποκτήσει, εξασφαλίσει το συγχωροχάρτι.

Αυτά δυστυχώς γινόντουσαν και δεν μας τα μαθαίνουν. Τώρα όμως η συμπεριφορά Εκκλησίας πρέπει να είναι νόμιμη, σωστή και να μην κοροϊδεύει και κοιμίζει τον λαό. Ο κόσμος έχει γνώση, είναι μορφωμένος και διαβασμένος.

Εγώ πάντως με τίποτα δεν θα ήθελα ευχές επί χρήμασι!!!