ΑΡΘΡΟ

Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Πρώην Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας

 

 

 

 

Βέβαια αναγκάστηκε να μαζέψει αρκετά από τα καταφανέστατα ψεύδη που διέδιδε το τελευταίο διάστημα λόγω και της επιστολής που δημοσιεύθηκε από τον πρώην Πρόεδρο του ΕΑΠ Β. Καρδάση. Περάσαμε λοιπόν από την «λευκή σελίδα» που, ψευδώς διατύπωνε ότι, βρήκε ο κύριος Δερμετζής στην ολοκληρωμένη πρόταση που είχε κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας από πλευράς της προηγούμενης διοίκησης.

Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τριπλό άξελ με διπλή κωλοτούμπα την τελευταία δήλωση του κυρίου Δερμετζή, καθώς από το καταφανέστατο και προσβλητικό ψέμα ότι δεν βρήκε τίποτα όταν ανέλαβε την ευθύνη του Φεστιβάλ, περάσαμε πλέον στην ολοκληρωμένη πρόταση που υπήρχε, αλλά δεν άρεσε στην τωρινή διοίκηση του ΕΑΠ και στο Υπουργείο Παιδείας, γιατί ήταν αποτέλεσμα μιας άλλης διοίκησης και μιας άλλης Κυβέρνησης.

Τώρα λοιπόν προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης τα δύο τελευταία χρόνια. Γιατί αυτή η Δημοτική Αρχή δεν έκανε απολύτως τίποτα ενώ ήταν ενήμερη από τον Σεπτέμβριο του 2019 ότι υπάρχει κατατεθειμένος φάκελος στο Υπουργείο Παιδείας; Γιατί δέχθηκε να ξεκινήσει το ΕΑΠ μια καινούργια διαδικασία από την αρχή όταν, όπως ο Β. Καρδάσης διαβεβαιώνει, ήταν όλα έτοιμα. Γιατί άφησαν να πάει στράφι η προσπάθεια του Α. Παπαδόπουλου; Σε ποιο κτήριο θα στεγαστούν τα εργαστήρια της νέας σχολής; Πώς είναι δυνατόν οι σχολές κινηματογράφου στο εξωτερικό να δέχονται μέχρι 60 φοιτητές κατ’ έτος κι εδώ να ξεκινά η σχολή με 200(!!!); Τι εξέλιξη υπάρχει με το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2018 μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, του Δήμου Δράμας και του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας;

Παραθέτω αυτούσιο το δελτίο τύπου του Δήμου Δράμας για να θυμηθούν οι σημερινοί υπεύθυνοι του Φεστιβάλ τι έλεγε τότε η Δημοτική Αρχή της πόλης που είναι η ίδια με την σημερινή: «Η Διοικούσα Επιτροπή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου πήρε την οριστική ομόφωνη απόφαση για την Ίδρυση Παραρτήματος στην πόλη της Δράμας ενόψει διαμόρφωσης Προγράμματος Κινηματογραφικών Σπουδών και Κέντρου Έρευνας και Κινηματογράφου σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά και τον Πολιτιστικό Οργανισμό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Παράλληλα την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, επισκέφθηκε την Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), κ. Βασίλη Καρδάση, τον οποίο συνόδευε η τεχνική υπηρεσία του Πανεπιστημίου, και με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, κ. Αντώνη Παπαδόπουλο. Ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στη θετική εξέλιξη της πορείας ίδρυσης Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα και στην ανακατασκευή της Καπναποθήκης της οδού Περδίκα, η οποία θα στεγάσει και τη Σχολή Κινηματογράφου, ενώ σημείωσε ότι η παρουσία του Προέδρου και των τεχνικών υπηρεσιών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου επιβεβαιώνει την πρόοδο του εγχειρήματος. Επιπλέον δήλωσε ότι ένα πάγιο αίτημα όλων των Δραμινών, η ίδρυση Πανεπιστημιακής σχολής, πραγματοποιείται. Ακόμη αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει για τη

μελέτη του κτιρίου από την εταιρία Raycap, και τόνισε ότι με την παρούσα δημοτική αρχή η Δράμα αλλάζει σελίδα και μπαίνει δυναμικά στη νέα εποχή».

Τι εξέλιξη υπάρχει όσον αφορά την διαμόρφωση της καπναποθήκης Περδίκκα σε κινηματογραφικό κέντρο και σχολή κινηματογράφου; Τι εξέλιξη υπάρχει με το μνημόνιο συνεργασίας και την χρηματοδότηση που είχε συμφωνηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης το 2017;

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα έχουν μία απάντηση και η απάντηση αυτή είναι ότι η αλλαγή της Κυβέρνησης οδήγησε την προσπάθεια και τον σχεδιασμό ετών στο καλάθι τον αχρήστων. Σημαντική συμβολή σε αυτή την αρνητική εξέλιξη έχει παίξει η Δημοτική Αρχή που εγκατέλειψε την επόμενη μέρα των εκλογών αυτή την πορεία. Τα υπόλοιπα είναι δηλώσεις ανθρώπων που ελάχιστη ή καθόλου σχέση δεν έχουν με τον κινηματογράφο, το φεστιβάλ και το όνειρο που είχε στο μυαλό του ο αείμνηστος Αντώνης Παπαδόπουλος.

Προσωπικά για μένα παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό η αφωνία του Δημάρχου σε όλη αυτή την εξέλιξη. Καμία απάντηση στην εκτενέστατη επιστολή του Β. Καρδάση, καμία δήλωση για όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί το τελευταίο διάστημα για την σχολή κινηματογράφου. Είναι ίσως κι αυτό μία ένδειξη, ελλιπούς, σεβασμού προς όλους όσους προσπαθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.