Το Παράρτημα Δράμας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγματοποίησε ένα ιστορικό και κομματικό προσκύνημα σε Καστοριά, Πρέσπες, Φλώρινα, Έδεσσα και Νάουσα το τριήμερο 22, 23 και 24 Ιούνη 2024. Σε αυτό συμμετείχαν 33 μέλη και φίλοι/φίλες του Κ.Κ.Ε. από τη Δράμα, μεταξύ των οποίων μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Δράμας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (ένα από τα οποία ανέλαβε την ιστορική ξενάγηση), όπως επίσης και η Πρόεδρος του Παραρτήματος Σερρών, αλλά και η Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Σερρών του Κόμματος.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες ακολουθώντας τα αιματοβαμμένα μονοπάτια του ΔΣΕ απέτισαν φόρο τιμής στους τιμημένους νεκρούς του με «ρίγη συγκίνησης, ιστορική γνώση, μεγάλες αλήθειες των ηρώων του λαού μας τις δεκαετίες του 1940-1949», όπως έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών στο Μνημείο-Μουσείο του Νεστόριου ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας στην εκδήλωση των εγκαινίων του.
Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με την άφιξη και την ξενάγηση στον νεολιθικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού που ανάσκαψε τη δεκαετία του 1990 ο καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης (στις εκλογές του 2000 και του 2004) και μέλος του Κ.Κ.Ε. Γιώργος Χουρμουζιάδης. Στη συνέχεια, έγινε επίσκεψη στο Μουσείο του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στο Νεστόριο, όπου από τον Οκτώβρη του 2021 εκτίθενται φωτογραφίες, έγγραφα και όπλα της Κατοχής και του Εμφυλίου.
Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στις λίμνες Πρέσπες, στην περιοχή της Ελεύθερης Ελλάδας και της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης του ΔΣΕ. Αρχικά έγινε ξενάγηση στο Μουσείο του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στην Καλλιθέα, όπου από τον Νοέμβρη του 2019 εκτίθενται φωτογραφίες από τον τρίχρονο αγώνα του ΔΣΕ και καταγράφονται σε πλάκες τα ονόματα μαχητών/μαχητριών από την περιοχή των Πρεσπών που έπεσαν ηρωικά σε μάχες. Στη συνέχεια, έγινε περιήγηση στο νησάκι και στην τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου (10ος αιώνας), καθώς επίσης και επίσκεψη στο μνημείο του γραμματέα Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδείας της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Αντίστασης το 1944 και υπουργού Υγιεινής και Πρόνοιας της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης του ΔΣΕ το 1947 Πέτρου Κόκκαλη, στο Βροντερό. Ακολούθησαν η άφιξη στο μνημείο των μαχητριών του ΔΣΕ στον Πυξό, όπου έγινε η Α’ Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών (01-03 Μάρτη 1949) και η ανάβαση στη σπηλιά του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη στην Πύλη. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο μνημείο των νεκρών μαχητών/μαχητριών του ΔΣΕ στη μάχη της Φλώρινας (11-13 Φλεβάρη 1949).
Την τρίτη ημέρα πραγματοποιήθηκε περιήγηση στην Έδεσσα, όπου πραγματοποιήθηκε επίθεση του ΔΣΕ (22-23 Δεκέμβρη 1948), για την οποία αλλά και για τη μεγάλη μάχη του ΕΛΑΣ στο Μουχαρέμ Χάνι (02-03 Αυγούστου 1944) αναφέρθηκε σχετικά η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Πέλλας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Το οδοιπορικό μνήμης και τιμής ολοκληρώθηκε στη Νάουσα, η μάχη της οποίας (11-14 Γενάρη 1949) αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες του ΔΣΕ σε πανελλαδικό επίπεδο.
Διδασκόμαστε από τους αγώνες που δόθηκαν, τιμάμε τους ηρωικούς και αλύγιστους νεκρούς μας, παίρνουμε δύναμη για τους νέους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.