Αναφορά προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα «Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων οδοντιάτρων Ν. Δράμας», κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Η αναφορά έχει ως εξής:

Με επιστολή του, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ν. Δράμας διαμαρτύρεται για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων οδοντιάτρων. Συγκεκριμένα, από 01-01-23 οι ασφαλιστικές τους εισφορές αυξήθηκαν βάσει του άρθ. 25 παρ. 4 του ν. 4670/2020, κατά 10%.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, οι αυτοαπασχολούμενοι οδοντίατροι είναι μέρος της μεσαίας τάξης, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας και που έχει δεχθεί διαδοχικά ισχυρά εισοδηματικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια, όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω:

-Τη δεκαετή οικονομική κρίση

-Τη διετή περίοδο της πανδημίας, όπου εγκαταλειμμένοι και χωρίς καμία οικονομική στήριξη, λειτούργησαν μόνο τόσο όσο να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας

-Το διαρκώς διογκούμενο κύμα ακριβείας και το κόστος ζωής και

-Τον διαρκώς μειούμενο τζίρο.

Εξαιτίας όλων αυτών, το κόστος λειτουργίας των ιατρείων τους έχει καταντήσει δυσβάσταχτο και είναι βέβαιο πως η οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση ισοδυναμεί με ταφόπλακα γι’ αυτούς.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον κλάδο των υγειονομικών, τονίζουν ότι η αύξηση των εισφορών είναι επιπρόσθετα προκλητική, καθώς οι συντάξεις που λαμβάνουν είναι ντροπιαστικά χαμηλές, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ακόμα περισσότερο συγκριτικά με άλλους ομοειδείς κλάδους.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος του Ν. Δράμας με την επιστολή του ζητά:

-Να αρθεί η εφαρμογή της εν λόγω διάταξης και οι ασφαλιστικές εισφορές να παραμείνουν σταθερές όπως ήταν μέχρι πρόσφατα.

-Να αποκατασταθεί η αδικία με τις συντάξεις πείνας των υγειονομικών. Να εξισωθούν με αυτές των λοιπών κλάδων (μηχανικών, νομικών).

-Να αναπροσαρμοστεί το επίδομα μητρότητας από 200 €/μήνα, για διάστημα 4 μηνών (σύνολο 800 €) που είναι σήμερα, στο ύψος του κατώτερου μισθού 713 €/μήνα, δηλαδή συνολικά 2.852 €.

-Να αφαιρεθεί η σχεδόν ληστρική εισφορά «Υπέρ ΟΑΕΔ», που δεν έχει καμία ανταποδοτικότητα και χρησιμοποιήθηκε μόνο για εξυπηρέτηση μη υγειονομικών.

-Να δοθεί λύση στο θέμα της «Στέγης Υγειονομικών».

Σας επισυνάπτω την σχετική επιστολή του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ν. Δράμας, ζητώντας να λάβετε υπόψη όλα όσα αναφέρονται σε αυτή, και παρακαλώ να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες επίλυσης των προβλημάτων τους.