ΣΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ, 

ΤΕΤΑΡΤΗ, 29/11, ΣΤΙΣ 19.30, ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Αν.Μακεδονίας-Θράκης διοργανώνουν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ενημερωτική εκδήλωση για την ενδο-οικογενειακή βία και τα δικαιώματα των γυναικών, την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου και ώρα 19.30, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Μεγάρου Δράμας.

Φιλοξενούμενη της εκδήλωσης είναι η καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΔΠΘ, κα Αγάπη Κανδυλάκη, η οποία θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η ενδο-οικογενειακή βία και τα Δικαιώματα των Γυναικών: Ενδυνάμωση των επιζωσών μέσω της αποδόμησης των στερεότυπων για τη “θηλυκότητα” και την “αρρενωπότητα”», αναπτύσσοντας το εν λόγω θέμα της ενδο-οικογενειακής βίας και των δικαιωμάτων των γυναικών και δίνοντας, συγχρόνως, ιδιαίτερη έμφαση στην επιτακτική ανάγκη αποδόμησης των στερεότυπων διάκρισης μεταξύ γυναικών (η αποκαλούμενη «θηλυκότητα») και ανδρών (η αποκαλούμενη «αρρενωπότητα»), δεδομένου ότι (αποτελεί κοινή λογική ότι) δε γεννιόμαστε με προκατασκευασμένες και στερεοτυπικές αντιλήψεις, ιδέες και απόψεις για τη διάκριση μεταξύ των φύλων, αλλά γαλουχούμαστε και ανατρεφόμαστε, εξ απαλών ονύχων, με αυτές – και εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα.

Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει διαλογικό μέρος, κατά τη διάρκεια του οποίου θα δοθεί η ευκαιρία στους παρισταμένους να υποβάλουν ερωτήσεις, ή/και να εκφράσουν τις απόψεις τους, κάνοντας σχετικές τοποθετήσεις .

Οι συνδιοργανωτές προσκαλούν όλους τους δραμινούς πολίτες να παρευρεθούν και να συμμετέχουν στην ενημερωτική εκδήλωση, δεδομένου ότι, ως γνωστόν, η συνεχής ενημέρωση και η συστηματική, δημόσια συζήτηση για τα εν λόγω, επικίνδυνα διογκούμενα σήμερα, μισογυνικά (και, κατ’ουσίαν, αντικοινωνικά) φαινόμενα ενδο-οικογενειακής βίας, οδηγούν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, η οποία αποτελεί τη βάση για τη θωράκιση και τη μη ανοχή της ίδιας της κοινωνίας απέναντι σε αυτά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΝΔΥΛΑΚΗ

 

Είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Διευθύντρια του Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΕΚΠΑ-ΔΠΘ και Πανεπιστήμιο Κρήτης) στη Συμβουλευτική. Μέλος της επιστημονικής Επιτροπής της ΔΟΣΥΠ (Δομής Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας του ΔΠΘ) και της Επιτροπής Ισότητας Φύλων του ΔΠΘ.

Σπούδασε Κοινωνική Εργασία στο ΤΕΙ του Ηρακλείου Κρήτης και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ έκανε μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Bradford της Μεγ. Βρεττανίας. Εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός στο Γραφείο Κοινωνικής Μέριμνας του ΙΚΑ, στο FamilyServiceUnit (Bradford- UK), στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ και στην Κοινωνική Υπηρεσία του ΤΕΙ της Αθήνας.

Δίδαξε στο Bradford and Ilkley College, στοUniversity of Portsmouth UK, στο ΤΕΙ Αθήνας, στην ΑΣΠΑΙΤΕ- Αθήνας και στο ΔΠΘ από το 1998.

Η Διδακτορική της διατριβή αφορά στη Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων αγοριών και αποτελεί μια Διαλεκτική και ποιοτική ανάλυση του «λόγου» των κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται σε Κοινωνικές Υπηρεσίες στη Βρεττανία ( 1996)

Τα ερευνητικά και διδακτικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην παιδική προστασία, την ένταξη των ετεροτήτων στην εκπαίδευση και τη συμβουλευτική στην Κοινωνική εργασία.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. ενώ είναι επιμελήτρια (σε συνεργασία με την Ομότιμη Καθηγήτρια κ. Καλλινικάκη) της Σειράς Κοινωνική και Κοινοτική Εργασία των Εκδόσεων Τόπος.

Οι μονογραφίες που έχει δημοσιεύσει:

Η Συμβουλευτική στην Κοινωνική εργασία: Δεξιότητες και Τεχνικές, εκδόσεις Τόπος

Η κοινωνική εργασία σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον , εκδόσεις Τόπος

Κοινωνική Εργασία, Πολιτισμική ετερότητα και Κριτικός αναστοχασμός Εκδόσεις Τόπος

Έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους που μεταξύ άλλων αφορούν στην Κοινωνική εργασία στην εκπαίδευση και την ένταξη μειονοτήτων και ετεροτήτων, στην Κοινωνική εργασία με πρόσφυγες και ασυνόδευτους ανηλίκους , στην ενδο-οικογενειακή βία και την παιδική κακοποίηση κ. α.

Ενδεικτικά, πρόσφατες δημοσιεύσεις:

  • Κανδυλάκη, Α(2022)” Αποκαλύπτοντας το καλά ‘κρυμμένο μυστικό’ της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και τις διαστάσεις του, διαμέσου της κοινωνικής εργασίας στην εκπαίδευση” στο Κουμούλα, Αναστασία και Σκλάβου, Κωνσταντίνα : Βία κατά των ανηλίκων: Η γνώση είναι πρόληψη, ΕΨΥΥΠΕ, Εκδόσεις Τόπος
  • Kandylaki, A and Nagopoulos, N (2021) Social Work with Immigrants and Refugees in Greece, in Rosskopf, R and Heilmann, K(eds) International Social Work and Forced Migration, Verlag Barbara Budrich
  • Kανδυλάκη, Α (2020) Κοινωνική εργασία και πολιτισμικές ετερότητες: Κριτικός Αναστοχασμός, πολιτικές και πρακτικές για την κοινωνική ένταξη στο Ψημμένος, Ι. (επιμ) Το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό Σχέσεις- Αντιλήψεις – Δράσεις, Εκδόσεις Παπαζήση