ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΤΕΚΛΥΣΕ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου 2022 η παρουσίαση του βιβλίου με τη βιογραφία του Μακαριστού Γέροντος Ιωακείμ, Ιερομονάχου, Δικαίου της Ιεράς Παντοκρατορινής Κοινοβιακής Σκήτης Προφήτου Ηλιού του Αγίου Όρους. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, ο Δικαίος Γέροντας Φιλήμων από την Ιερά Παντοκρατορινή Κοινοβιακή Σκήτη του Προφήτου Ηλιού, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων χαρακτήρισε τον πατέρα Ιωακείμ ως ένα δυναμικό και δημιουργικό άνθρωπο και αναφέρθηκε στο έργο του για την Εκκλησία. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, διακόνησε το μυστήριο της εξομολόγησης στη Δράμας και επί Μακαριστού Διονυσίου και επί Μακαριστού Παύλου. Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου μίλησε και για την προσωπική σχέση που είχε με τον Μακαριστό Γέροντα Ιωακείμ, μνημονεύοντας περιστατικά από ταξίδια που έκαναν μαζί, στους Αγίους Τόπους, στη Ρωσία επί περιόδου κομμουνισμού και στη Μικρά Ασία, όταν ακόμη δεν επιτρεπόταν οι ιερωμένοι να κυκλοφορούν με ράσα.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων είπε: «Λέει ο λαός μέσα στην απλότητά του, αλλά και στη σοφία του, ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν τους ξεχνούμε. Η αποψινή εκδήλωση, αφιερωμένη στον Μακαριστό πατέρα Ιωακείμ μαρτυρεί ότι δεν τον ξεχνούμε, τον θυμόμαστε, προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής του». «Η ζωή μας από τον κόσμο αυτό είναι ένα πέρασμα. Περνούμε και φεύγουμε. Σημασία έχει κανείς τι αφήνει στο πέρασμά του. Και ο πατήρ Ιωακείμ έχει να αφήσει έργα πίσω του, έχει να αφήσει ανθρώπους που οδήγησε στον Χριστό, έχει να αφήσει δυο μοναστικές αδελφότητες, που σήμερα κοσμούν το Άγιο Όρος και την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων και την Εκκλησία της Ελλάδος. Πατέρα Ιωακείμ, σε θυμόμαστε, σε αγαπούμε, προσευχόμαστε και ευχόμαστε η μνήμη σου να είναι αιωνία», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε για να μιλήσουν για τον Μακριστό Γέροντα Ιωακείμ στον δικηγόρο κ. Δημήτρη Τόλιο, εκ μέρους της Εστίας Θεολόγων Χάλκης, και στον στρατηγό Ηλία Λεοντάρη, Επίτιμο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Κύπρου.

Ακολούθως μίλησε ο Ιερομόναχος Θεόφιλος, αντιπρόσωπος της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους, όπου ανήκει η Σκήτη του Προφήτου Ηλιού, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Ιερομονάχου Φιλήμονα, Δικαίου της Ιεράς Κοινοβιακής Σκήτης Προφήτου Ηλιού Αγίου Όρους και συνεχιστή του έργου του πατέρα Ιωακείμ. Μεταξύ άλλων, ο Ιερομόναχος Φιλόθεος είπε: «Με όλη την συναίσθηση της ευθύνης μας ενώπιον του Θεού και του Χριστοεπωνύμου λαού δηλώνουμε πως ότι γράφεται σε αυτό το βιβλίο είναι η ιστορική αλήθεια. Κυρία πηγή για την βιογραφία ήταν η χωρίς σχεδόν χρονική διακοπή ημερολογιακές σημειώσεις του Μακαριστού Γέροντος και άλλα γραπτά κείμενά του όπως επιστολές, βιβλιοκρισίες, καθώς και οι απομαγνητοφωνημένοι λόγοι του (ομιλίες, κηρύγματα, νουθεσίες προς Μοναχούς).

Συναντήσαμε μεγάλη δυσκολία στην προσπάθεια “να δαμάσουμε” τον όγκο του υλικού που είχαμε στη διάθεσή μας. Είναι αδύνατον να συμπεριληφθούν στις σελίδες ενός βιβλίου όλα τα στοιχεία της Οσιακής ζωής και διακονίας του Πατρός Ιωακείμ.

Το βιβλίο χωρίστηκε πρακτικά σε ενότητες των παιδικών, φοιτητικών, ιερατικών, στρατιωτικών, καλογερικών, Αγιορειτικών χρονών της ζωής του. Αναφερθήκαμε στα καρποφόρα χρόνια της διακονίας του, μέσα από το κήρυγμα, τη συγγραφή 25 στον αριθμό βιβλίων, την εξομολόγηση, την αλληλογραφία, τη ζωή του, την καθημερινότητά του στο Ναό, στο γραφείο, στο διακόνημα, μέσα στο Κοινόβιο.

Γέροντα μας πιστεύουμε ότι στο ουράνιο θυσιαστήριο, στο οποίο παρεδρεύεις, δεν παύεις να ικετεύεις τον Δεσπότη Χριστό για την εκκλησία, τα Πνευματικά σου τέκνα και για όλο τον κόσμο. Με την παρρησία του κόσμου είθε να οφεληθούμε πνευματικά όσοι διαβάζουν τη ζωή και τους λόγους σου και να ενισχυθούν στην ανηφορική πορεία προς την Άνω Ιερουσαλήμ».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος και πνευματικό τέκνο του Μακαριστού Γέροντος Ιωακείμ Μπάμπης Παναγιωτίδης.

Εκτός από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, το κοινό είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί στο φουαγιέ του ισογείου του Δημαρχείου την έκθεση για τη ζωή του Μακαριστού Γέροντος Ιωακείμ, με φωτογραφίες από τα παιδικά του χρόνια έως τη στιγμή της μεταφοράς του στην αιωνιότητα. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης είχε ο κ. Λουκάς Λίλιου.