ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΕΘΕΣΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΡΓΑΣΙΑ… ΣΥΝ» Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΟΥ Δ. ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ Α. ΠΑΡΑΣΧΟΣ

 

 

 

Φθηνότερα καυσόξυλα για την κάλυψη των ατομικών τους αναγκών φέρονται να δικαιούνται οι κάτοικοι των χωριών Φωτολίβους και Μικρόκαμπου, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην εφημερίδα «Εργασία… συν» ο δημότης του Δήμου Προσοτσάνης κ. Ανδρέας Παράσχος, απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στις 18 Οκτωβρίου 2017 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Τεύχος Β’, Αρ. 3665) απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου, σύμφωνα με την οποία τροποποιείται προηγούμενη απόφαση σχετικά με τη «Διάθεση καυσόξυλων για κάλυψη ατομικών αναγκών των κατοίκων». Ουσιαστικά, δηλαδή, τροποποιήθηκαν τα κριτήρια κατανομής επιπρόσθετης ξυλείας για ατομικές ανάγκες στις παραδασόβιες περιοχές της χώρας, εντάσσοντας με την απόφαση νέες περιοχές και αυξάνοντας τον αριθμό των δικαιούχων.

Με τη νέα απόφαση οι τροποποιήσεις που επέρχονται ήταν οι εξής: «Ειδικά για τους μόνιμους κατοίκους και λοιπούς δικαιούχους των ορεινών οικισμών που βρίσκονται είτε: α) σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 700 μ., είτε β) σε περιοχές με ημέρες ολικού παγετού περισσότερες των τριών κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε γ) σε περιοχές με περισσότερους από πέντε μήνες με τουλάχιστον μία ημέρα μερικού παγετού ανά μήνα κατά το προηγούμενο έτος, η ποσότητα των καυσόξυλων αυξάνεται κατά 50% και η τιμή μειώνεται κατά 40% για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων. Τα μετεωρολογικά δεδομένα για την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου θα λαμβάνονται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία».

Με τη συγκεκριμένη απόφαση καλύφθηκαν και περιοχές με ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες, όμως, ήταν εκτός ευεργετικών διατάξεων με βάση τα προηγούμενα κριτήρια (φθηνότερα καυσόξυλα διατίθονταν σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο των 700 μ. και στο Κ. Νευροκόπι). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι με τα νέα κριτήρια εντάχθηκαν στους δικαιούχους και οι κάτοικοι του Παρανεστίου, ενώ πλέον εντάσσονται στην ευνοϊκή διάταξη και περιοχές όπως τα Γρεβενά και η Φλώρινα, η οποία έχει με πολλές μέρες ολικού παγετού κάθε χρόνο, ήταν εκτός ρύθμισης, λόγω χαμηλότερου από τα 700 μ υψομέτρου. Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρονταν ότι «με την απόφαση αυτή η Κυβέρνηση εξασφαλίζει την πρόσβαση σε περισσότερη και φθηνότερη ξυλεία για τις ανάγκες θέρμανσης των ορεινών οικισμών και των περιοχών της χώρας με πολλές ημέρες ψύχους και χαμηλές θερμοκρασίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως ολικός παγετός χαρακτηρίζεται εκείνη η ημέρα που η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία είναι μικρότερη ή ίση του 0, ενώ μερικός παγετός υφίσταται όταν η ελάχιστη ημερήσια θερμοκρασία είναι μιας ημέρας είναι μικρότερη ή ίση του 0.

Όσον αφορά τα μετεωρολογικά δεδομένα για την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης, με νεότερη εγκύκλιο του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Φάμελλου έγινε γνωστό ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στοιχεία από σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί από άλλους δημόσιους οργανισμούς, δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία από μετεωρολογικά δεδομένα της ΕΜΥ, όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση.

Άλλωστε στο Ν. Δράμας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της υπηρεσίας, ενεργός σταθμός της ΕΜΥ φέρεται να υπάρχει μόνο στο Δήμο Δοξάτου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ανδρέας Παράσχος στην εφημερίδα «Εργασία… συν» τόσο το Φωτολίβος όσο και ο Μικρόκαμπος είχαν μέσα στο 2017 για 5 μήνες μερικό παγετό, με βάση τις καταγραφές από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Συγκεκριμένα, το Φωτολίβος είχε χαμηλότερη θερμοκρασίας ημέρας εντός Ιανουαρίου 2017 τους -16,8 βαθμούς κελσίου, τον Φεβρουάριο τους -6,1 βαθμούς κελσίου, τον Οκτώβριο τους -0,6 βαθμούς κελσίου, το Νοέμβριο τους -1,3 βαθμούς κελσίου και το Δεκέμβριο τους -3,5 βαθμούς κελσίου. Όσον αφορά τον Μικρόκαμπο, τον Ιανουάριο του 2017 είχε χαμηλότερη θερμοκρασία ημέρας τους -13,5 βαθμούς κελσίου, το Φεβρουάριο τους -5,9 βαθμούς κελσίου, τον Οκτώβριο τους -0,2 βαθμούς κελσίου, το Νοέμβριο τους -1,3 βαθμούς κελσίου και το Δεκέμβριο τους -4,4 βαθμούς κελσίου. Έτσι, φέρεται να καλύπτεται το γ κριτήριο της Υπουργικής Απόφασης για τις «περιοχές με περισσότερους από πέντε μήνες με τουλάχιστον μία ημέρα μερικού παγετού ανά μήνα κατά το προηγούμενο έτος».

Παράλληλα, ο κ. Παράσχος επισημαίνει ότι καλύπτεται και το β κριτήριο για «περιοχές με ημέρες ολικού παγετού περισσότερες των τριών κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος», καθώς κατά τη διάρκεια του φαινομένου «Αριάδνη», τον Ιανουάριο του 2017, τόσο σε Φωτολίβος όσο και σε Μικρόκαμπο καταγράφηκαν επτά ημέρες με ολικό παγετό, δηλαδή μέγιστη θερμοκρασία ημέρας μικρότερη ή ίση του 0 (συγκεκριμένα από 7 έως 13 Ιανουαρίου 2017).

Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παράσχος, αντίστοιχες θερμοκρασίες να υπάρχουν και σε άλλες περιοχές Δήμων του Νομού, οι οποίες κι αυτές να δικαιούνται φθηνότερα καυσόξυλα.