• «Ένα κομβόι φασιστών, παρά την ενημέρωση των ελληνικών αρχών, φτάνει ανενόχλητο με στυλιάρια και μαχαίρια στο κέντρο της Αθήνας»
  • «Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες»
  • «Δεν είναι σοβαρή θέση ότι ο Υπουργός ήταν 10 μέρες στο Υπουργείο»

 

«Εδώ δεν πρόκειται για μία ανθρωποκτονία κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Εδώ πρόκειται για μία χώρα που είναι ανοχύρωτη», τόνισε ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Και πρόσθεσε: «Εμφανίζεται ένα κομβόι φασιστών από το Ζάγκρεμπ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της γειτονικής χώρας ενημερώνουν την Ελληνική Αστυνομία, την ΕΥΠ, δίνουν αριθμό πινακίδας κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στοιχεία και τελικά αυτοί διασχίζουν όλη την χώρα, εμφανίζονται στην πρωτεύουσα με στυλιάρια και άλλα εργαλεία θανάτου και ουσιαστικά τρομοκρατούν και προκαλούν το θάνατο ενός ανθρώπου που έτυχε να είναι εκεί. Άρα πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου τον οποίον φαινόταν πως παρακολουθούσε αμέτοχη η πολιτική και η φυσική ηγεσία. Αυτό μας φέρνει προ των ευθυνών μας ως Πολιτεία. Δεν είναι δυνατόν φασιστικές συμμορίες των οποίων τα στοιχεία έχουμε και για τους οποίους ξέρουμε πολύ καλά και το δρομολόγιο και τις πινακίδες, να εμφανίζονται στο κέντρο της πρωτεύουσας και να προκαλούν με αυτό τον τρόπο».

Ο κ. Ξανθόπουλος συνέχισε λέγοντας πως oι Αρχές δεν αξιολόγησαν σωστά το τι ακριβώς κυοφορείται και μολονότι είχαν την πληροφορία δεν μπόρεσαν να το αξιολογήσουν. «Αυτό ένα πολύ σοβαρό γεγονός για το οποίο που σαφώς πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Δεν μπορεί ως μόνο επιχείρημα ο Υπουργός να έχει ότι είναι μόνο 10 μέρες στο Υπουργείο. Αυτό δεν είναι σοβαρή θέση», υπογράμμισε..

Αναφερόμενος στην αυστηροποίηση των ποινών, σημείωσε πως αυτή δεν επιλύει τα κοινωνικά προβλήματα. «Βεβαίως η τακτική της κυβέρνησης είναι αυστηροποιεί τις ποινές για να χαϊδεύει τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Εδώ μιλάμε για μία φασιστικές ορδές υπό το πρόσχημα των φιλάθλων που πηγαίνουν σε μία ξένη χώρα και ουσιαστικά δολοφονούν άσχετους, αθώους, ανυποψίαστους ανθρώπους. Επομένως αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε ως χώρα είναι να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο του χώρου αυτού με τον φασισμό. Αυτό είναι ένα πολύ βασικό που απαιτεί να γίνει δουλειά στην κοινωνία. Όσο φτωχοποιείται η κοινωνία, όσο αισθάνονται ανασφαλείς οι πολίτες και υποβαθμίζεται το βιοτικό τους επίπεδο, κάποιοι ψάχνουν να βρουν την αιτία στο πρόσωπο του άλλου, του διαφορετικού, αντί να αντιληφθούν ότι είναι κοινωνικά τα αίτια. Η συζήτηση που πρέπει να γίνει για τη βία στα γήπεδα δεν έχει σχέση ούτε με την αυστηροποίηση των ποινών ούτε με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Πρέπει να αναδείξουμε τις κοινωνικές αιτίες που δημιουργούν την ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν σε τέτοιες συμμορίες και κυρίως κάνει τη νέα γενιά ευάλωτη σε κηρύγματα μίσους και μισαλλοδοξίας», κατέληξε.