Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, με θέμα «Αποκατάσταση αδικίας για την άδεια ανατροφής για τις μητέρες-Αναπληρώτριες Εκπαιδευτικούς ΕΕΠ-ΕΒΠ», κατέθεσε η Βουλευτής Ν. Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κα Χαρά Κεφαλίδου.

Η αναφορά έχει ως εξής:

Με επιστολή τους προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύτηκε και στον τύπο, μητέρες-αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί ΕΕΠ-ΕΒΠ (Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού) ζητούν από την Υπουργό να δείξει τη δέουσα προσοχή στο κρίσιμο θέμα της άδειας ανατροφής.

Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι ζητούν – μετά την εξαγγελία αύξησης της άδειας μητρότητας του ΟΑΕΔ από 6 σε 9 μήνες στον ιδιωτικό τομέα και με βάση τα άρθρα 43 και 44 του ν.4997/2022 (ΦΕΚ 219 Α) – την αύξηση της άδειας ανατροφής, που γι’ αυτές είναι μόνο 3 μήνες και 15 μέρες, γεγονός που τις υποχρεώνει να αφήνουν 5,5 μηνών θηλάζοντα βρέφη σε ξένους φροντιστές. Ως μητέρες θεωρούν ότι δικαιούνται και αυτές να είναι δίπλα στα παιδιά τους στην κρίσιμη πρώτη τους ηλικία.

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί ΕΕΠ-ΕΒΠ επισημαίνουν ότι επιτελούν το εκπαιδευτικό τους έργο με το ίδιο εργασιακό καθεστώς με τις μόνιμες μητέρες εκπαιδευτικούς, με τις ίδιες ακριβώς απαιτήσεις, φροντίζουν με τον ίδιο τρόπο τα παιδιά και επομένως θα πρέπει και το Υπουργείο να τις αντιμετωπίζει με τον  ίδιο τρόπο και να τους παρέχει τα ίδια προνόμια. Πιστεύουν ότι είναι άδικο να διαφοροποιούνται από τις μόνιμες συναδέλφους τους και να υιοθετείται το καθεστώς ανισότητας που τις θέτει σε μητέρες «δύο ταχυτήτων».

Σας επισυνάπτω την επιστολή των μητέρων-αναπληρωτριών εκπαιδευτικών ΕΕΠ-ΕΒΠ και ζητώ να εξετάσετε και να προβείτε στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων τους, ειδικά με το εθνικό πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας.