Σημείο του χειμάρρου Καλλιφύτου, το οποίο θα διευθετηθεί

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

· Χρ. Μέτιος, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: «Ουσιαστική συμβολή στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης της Δράμας»

· Γ. Παπαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: «Ένα πάγιο αίτημα της Δραμινής κοινωνίας, το οποίο συζητιόταν εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, παίρνει σάρκα και οστά»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Με μια σημαντική ένταξη έργου οδεύει προς την ολοκλήρωσή του το 2020 για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας το έργο της διευθέτησης του χειμάρρου Καλλιφύτου, προϋπολογισμού ύψους 4.230.000 ευρώ. Με την υλοποίηση του έργου, θα διευθετηθεί ο χείμαρρος Καλλιφύτου, σε μήκος 1.260 μέτρων, από το τέλος της επικάλυψης του χειμάρρου μέχρι την σωληνωτή διάβαση. Ουσιαστικά η περιοχή παρέμβασης εκτείνεται από την περιοχή απέναντι (δυτικά) από το Διοικητήριο μέχρι τη γέφυρα στο Αρκαδικό, η οποία πολλές φορές μετά από μεγάλες βροχοπτώσεις υπερχειλίζει και η διάβασή της γίνεται επικίνδυνη).

Συγκεκριμένα το έργο με τίτλο «Διευθέτηση χειμάρρου Καλλιφύτου (από το τέλος της επικάλυψης του χειμάρρου μέχρι την σωληνωτή διάβαση)» εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων» και η κατασκευή του θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Δικαιούχος του έργου είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και θα υλοποιηθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Η μελέτη συντάχθηκε από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας. Πλέον, μετά την ένταξη του έργου και την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του, αναμένεται να προχωρήσει η δημοπράτησή του και στη συνέχεια να υλοποιηθεί.

Με τη συγκεκριμένη ένταξη αξιοποιούνται, για ακόμη μια φορά, οι δυνατότητες που παρέχει η Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. για να επιλυθεί με αυτόν τον τρόπο ένα χρόνιο πρόβλημα στην περιοχή της Δράμας.

 

«Αντιπλημμυρική προστασία της πόλης της Δράμας»

Τηλεδιάσκεψη του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Χρ. Μέτιου με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γ. Παπαδόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Γ. Ζιμπίδη, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρ. Παπαθεοδώρου και τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτισμού Γρ. Παπαεμμανουήλ

 

Για την ένταξη του έργου πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020, τηλεδιάσκεψη του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργο Ζιμπίδη, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου και τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτισμού κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ.

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος επεσήμανε: «Η διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου, προϋπολογισμού 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ένα έργο που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης της Δράμας. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αντιπλημμυρικής προστασίας σε συνολικό μήκος 1260 μέτρων, που θα υλοποιήσουν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το έργο αυτό εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιό μας για την αναβάθμιση των υποδομών και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειάς μας, που χρηματοδοτούμε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανατολική Μακεδονία και Θράκη” 2014-2020».

 

«Δουλέψαμε μεθοδικά και φτάσαμε στην αίσια κατάληξη»

 

Σε δηλώσεις του στην «Εργασία… συν» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου, μη κρύβοντας την αγωνία που είχε μέχρι να επιτευχθεί η αίσια κατάληξη. «Ένα πάγιο αίτημα της Δραμινής κοινωνίας, το οποίο συζητιόταν εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, παίρνει σάρκα και οστά. Δουλέψαμε μεθοδικά όλο το προηγούμενο διάστημα και με την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών φτάσαμε σε αίσια κατάληξη. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, τη Διαχειριστική Αρχή, αλλά και τις υπηρεσίες της Π.Ε. Δράμας, στις οποίες προΐσταμαι, για το συλλογικό αποτέλεσμα που πετύχαμε. Οι κόποι μας ανταμείφθηκαν και ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή μας οδεύει προς υλοποίηση». Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος το έργο θα συμβάλλει την αντιπλημμυρική προστασία της Δράμας, ενώ παράλληλα θα καθαριστούν η κοίτη και τα πρανή του χειμάρρου και ευρύτερα θα καλλωπιστεί η περιοχή. Μάλιστα, θα κατασκευαστούν και δύο πεζόδρομοι, οι οποίοι θα φωταγωγηθούν και θα δίνουν τη δυνατότητα περιπάτου στους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας είχε προχωρήσει στον καθαρισμό του χειμάρρου Καλλιφύτου σε άλλο βέβαια σημείο από αυτό που θα διαμορφωθεί με το συγκεκριμένο έργο. Συγκεκριμένα, υπό την καθοδήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλου και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού τμήματος του χειμάρρου Καλλιφύτου, στην περιοχή της Ανάπλασης, μεταξύ των οδών Φιλίππου και Χελμού, από όπου απομακρύνθηκαν φερτά υλικά και σκουπίδια. Με τις εργασίες βελτιώθηκε αισθητικά η εικόνα της περιοχής, ενισχύθηκε η αντιπλημμυρική προστασία, ενώ επιπλέον διασφαλίστηκε και η υγιεινή των κατοίκων και των διερχομένων με τις παρεμβάσεις σε πιθανές εστίες μόλυνσης.

 

Τι περιλαμβάνει το έργο

 

Το έργο της διευθέτησης του χειμάρρου Καλλιφύτου προβλέπει την κατασκευή αναχωμάτων και τεχνικών, τον καθαρισμό του πυθμένα, την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων, ειδικών ραμπών πρόσβασης και προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στις δύο όχθες, εργασίες ηλεκτροφωτισμού κ.ά. σε συνολικό μήκος 1.260 μέτρων, από το τέλος της επικάλυψης του χειμάρρου δυτικά του Διοικητηρίου Δράμας μέχρι τη σωληνωτή γέφυρα-διάβαση με κατεύθυνση προς τον Αρκαδικό.

Το τέλος της περιοχής παρέμβασης του έργου στη γέφυρα που οδηγεί στον Αρκαδικό

 

Αναλυτικά οι εργασίες που θα υλοποιηθούν είναι οι εξής:

1. Αναχώματα. Τα αναχώματα κατασκευάζονται από υλικά του πυθμένα αφού γίνει η διαλογή των κατάλληλων από τα ακατάλληλα.

2. Επένδυση-προστασία. Οι διατομές του χειμάρρου προστατεύονται με συρματοκιβώτια. Τα προστατευτικά έργα από συρματόπλεκτα κιβώτια αποτελούνται από δυο τμήματα: Το θεμέλιο (πόδια) και το κύριο σώμα (κυρίως προστασία) με το όποιο επενδύονται τα πρανή.

3. Λίθοι πλήρωσης συρματοκιβωτίων. Η πλήρωση των συρματοκιβωτίων θα γίνει με λίθους λατομικής προέλευσης.

4. Διατομές. Σαν βασική μορφή των διατομών του χειμάρρου επιλέχτηκε η τραπεζοειδής που πλησιάζει πιο πολύ στο σχήμα των φυσικών διατομών. Για το τμήμα αυτό του χειμάρρου θα γίνει για όλο το μήκος του επένδυση των διατομών με συρματοκιβώτια.

5. Προστασία πυθμένα: πέραν των πρανών o πυθμένας του χειμάρρου καθαρίζεται σε βάθος 0,30μ και επιχώνεται μέχρι την τελική στάθμη που προβλέπεται από τις μηκοτομές με λιθορριπή από συλλεκτούς λίθους από χείμαρρο.

6. Ράμπες πρόσβασης. Για την πρόσβαση στην στέψη των αναχωμάτων οχημάτων συντήρησης αλλά και πεζών για περίπατο, προβλέπονται 2 ράμπες πρόσβασης για το αριστερό ανάχωμα και 2 ράμπες πρόσβασης για το δεξιά ανάχωμα. Για την πρόσβαση στον πυθμένα του χειμάρρου προβλέπονται ακόμη δυο ράμπες μια στο δεξί και μια στο αριστερό πρανές πλάτους 3,00μ.

7. Συμβολή ρέματος Αγ. Βαρβάρας. Για την εκβολή των νερών της Αγ. Βαρβάρας στον χείμαρρο διαμορφώνεται άνοιγμα τραπεζοειδούς σχήματος.

8. Τεχνικά αποχέτευσης ομβρίων στον χείμαρρο. Η αποχέτευση των όμβριων των παρόχθιων περιοχών στον χείμαρρο γίνεται από τον εξωτερικό πόδα του αναχώματος μέσω αγωγών Φ400 που τοποθετούνται μέσα στα αναχώματα και διοχετεύουν τα όμβρια στον χείμαρρο.

9. Πτερυγότοιχοι αρχής Στην αρχή του έργου 0+060 και σε επαφή με τα εξωτερικά τοιχώματα της υφιστάμενης επικάλυψης του χειμάρρου κατασκευάζονται δυο

πτερυγότοιχοι με διαστάσεις όπως οι τοίχοι των πρανών κάθετοι προς τον άξονα του χειμάρρου.

10. Φράχτες προστασίας Στις δύο όχθες του χειμάρρου, στην αριστερή όχθη σε μήκος 1.260,00 μέτρα και στην δεξιά όχθη σε μήκος 1.010,00 μέτρα θα τοποθετηθούν κιγκλιδώματα για την αποτροπή των πεζών από πτώση μέσα στον χείμαρρο.

Περιλαμβάνονται οι απαραίτητες εργασίες ηλεκτροφωτισμού.