ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΟΤΗΤΑ, ΚΑΘΩΣ ΕΛΛΟΧΕΥΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ Η ΔΡΑΜΑ ΟΣΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 150 ΔΡΑΜΙΝΩΝ

Ομαλοποιείται τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στην Π.Ε. Δράμας όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, αφήνοντας πίσω το «μαύρο» χρονικό διάστημα από τις αρχές Νοέμβρη μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη.

Η σχετική ύφεση του επιδημιολογικού φορτίου της νόσου Covid-19 σε τοπικό επίπεδο προκύπτει τόσο από τον μικρό αριθμό των νέων κρουσμάτων όσο και από την κατάσταση που επικρατεί πλέον στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, όπου είναι αισθητή η μείωση σε προσελεύσεις, νοσηλείες και διασωληνώσεις. Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν, έχουν εκλείψει πλήρως και οι αναφορές στην Π.Ε. Δράμας από κυβερνητικά στελέχη, καθώς πλέον η περιοχή δεν εντάσσεται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες. Βέβαια, η Δράμα πλήρωσε βαρύ τίμημα όσον αφορά τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, καθώς περίπου 150 Δραμινοί πολίτες έφυγαν από τη ζωή λόγω Covid-19. Ένας μεγάλος αριθμός που αφήνει βαρύ το αποτύπωμα της πανδημίας στην Π.Ε. Δράμας.

Φυσικά, το γεγονός ότι έχουν μειωθεί πλέον τα κρούσματα σε τοπικό επίπεδο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλέσει εφησυχασμό και χαλάρωση στην τήρηση των αναγκαίων μέτρων, ειδικά κατά την εορταστική περίοδο, καθώς, όπως έχει αποδειχτεί με τραγικό τρόπο, αρκεί ένα σύντομο χρονικό διάστημα για να υπάρξει ευρεία διασπορά του ιού, η οποία στη συνέχεια η αποκλιμάκωση έρχεται με βραδείς ρυθμούς και με μεγάλες απώλειες. Για αυτό, όπως αναφέρουν σε όλους τους τόνους ειδικοί και κυβερνητικά στελέχη, αυτή την εορταστική περίοδο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, για να μη ζήσει εκ νέου η Δράμα μέσα στον Ιανουάριο του 2021 όσα τραγικά συνέβησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Εξάλλου, όσο περισσότερο τηρούνται τα μέτρα και οι πολίτες συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, τόσο περισσότερο θα απομακρύνεται και το ενδεχόμενο ενός πιο «σκληρού» lockdown στην Π.Ε. Δράμας, όπως συνέβη πρόσφατα σε άλλες περιοχές.

 

Ο αριθμός κρουσμάτων στην Π.Ε. Δράμας τις τελευταίες ημέρες

 

Τις τελευταίες ημέρες σε τοπικό επίπεδο, καταγράφονται αριθμοί κρουσμάτων, σε συνεχόμενο αριθμό ημερών, που είχαν να εμφανιστούν από τις ημέρες προ της 28ης Οκτωβρίου, όταν ουσιαστικά ξεκινούσε ο «Γολγοθάς» της Δράμας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες ημέρες (μέχρι και την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου που γράφονται αυτές οι γραμμές), στην

Π.Ε. Δράμας οι νέοι εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι ασθενείς με Covid-19 σε καθημερινό επίπεδο είχαν ως εξής:

15 Δεκεμβρίου: 14 κρούσματα

16 Δεκεμβρίου: 15 κρούσματα

17 Δεκεμβρίου: 20 κρούσματα

18 Δεκεμβρίου: 8 κρούσματα

19 Δεκεμβρίου: 11 κρούσματα

20 Δεκεμβρίου: 7 κρούσματα

21 Δεκεμβρίου: 8 κρούσματα

22 Δεκεμβρίου: 10 κρούσματα

 

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Δράμας

 

Πέρα, όμως, από τον μειωμένο αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην Π.Ε. Δράμας, αχτίδα αισιοδοξίας για τη βελτίωση της κατάστασης σε τοπικό επίπεδο γεννά και η σαφής ελάφρυνση που διαπιστώνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, τόσο όσον αφορά τις προσελεύσεις ασθενών με συμπτώματα όσο και σε επίπεδο νοσηλειών. Πλέον ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει πέσει κάτω από το μισό, σε σχέση με όσα συνέβαιναν στο Νοσοκομείο προ περίπου ένα μήνα, όταν και η πληρότητα των 3 Κλινικών Covid, με τις 140 κλίνες, άγγιζε και ξεπερνούσε το 100%.

Μάλιστα, από την προηγούμενη εβδομάδα έχει κλείσει η μία από τις τρεις Κλινικές Covid, που είχαν δημιουργηθεί για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών, και πλέον η δυναμική του Νοσοκομείου για την περίθαλψη ασθενών με Covid-10 είναι περίπου 90 κλίνες. Πρόκειται για έναν αριθμό ο οποίος μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες με βάση τα σημερινά δεδομένα, ενώ επιπλέον μπορεί να καλυφθεί και από το υπάρχον ιατρικό δυναμικό του Νοσοκομείου.

Σχετική, άλλωστε, ήταν και η αναφορά της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου κ. Σακαλέρου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στις 11 Δεκεμβρίου, για το προσωπικό του Νοσοκομείου “Ερρίκος Ντινάν”, το οποίο θα αναχωρούσε την επόμενη ημέρα από τη Δράμα και το Νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, η κ. Σακαλέρου, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Εμείς είμαστε αποδεκατισμένοι και συνέχεια έχουμε αυτό το πρόβλημα. Είμαστε 3 Παθολόγοι και 2 Πνευμονολόγοι. Οπότε καταλαβαίνετε ότι από εδώ και πέρα δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο. Θα ελαττώσουμε τις Κλινικές και θα προσπαθήσουμε να μας βοηθήσουν Σέρρες, Καβάλα και τα πιο κοντινά Νοσοκομεία. Δεν μπορούμε 3 Παθολόγοι και 2 Πνευμονολόγοι, οι μόνιμοι, ο επικουρικός και ο ιδιώτης, να κρατήσουμε αυτές τις Κλινικές. Τώρα που μειώθηκε η προσέλευση θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε αυτές τις Κλινικές για να ανταπεξέλθουμε».

 

Το βαρύ τίμημα που πλήρωσε και πληρώνει η Δράμα

 

Η αχτίδα αισιοδοξίας που γεννιέται από τα νέα δεδομένα φυσικά και δεν μπορεί να διαγράψει τα όσα τραγικά βίωσε η τοπική κοινωνία, η οποία μέτρησε μεγάλες απώλειες. Εξάλλου, μπορεί πλέον να ομαλοποιείται η κατάσταση, όμως η θλιβερή καταγραφή απωλειών ζωών συνεχίζεται, έστω και με μικρότερη συχνότητα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου μέτρησε 4 απώλειες δημοτών του. Αρχικά έγινε γνωστό πως 3 κάτοικοι του Δήμου Κ. Νευροκοπίου έφυγαν για τη γειτονιά των αγγέλων, ενώ στη συνέχεια σε αυτή τη «μαύρη λίστα» προστέθηκε ακόμη ένας, ηλικίας 51 ετών.

Άλλωστε τις βαριές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και τον μεγάλο αριθμό απωλειών ζωών στην Π.Ε. Δράμας απέδειξε και πρόσφατη έρευνα του lab.imedd.org. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας, στη Δράμα καταγράφηκαν 140 θάνατοι λόγω Covid-19 έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2020. Σε απόλυτο αριθμό η Π.Ε. Δράμας έρχεται στην 6η θέση σε πανελλαδικό επίπεδο, πίσω από Θεσσαλονίκη (750), Αττική (659), Πέλλα (208), Σέρρες (184) και Πιερία (148), ενώ ακολουθούν Ημαθία (138) και Λάρισα (122).

Όμως, η αναγωγή των θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού φέρνει τη Δράμα δεύτερη σε αυτή τη θλιβερή κατάταξη, με 142,4 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού, πίσω από Πέλλα (148,9) και μπροστά από Πιερία (116,8) και Σέρρες (104,3). Χαρακτηριστικό είναι ότι η Θεσσαλονίκη έχει 67,5 νεκρούς ανά 100.000 πληθυσμού και η Αττική 17,2.

Η Δράμα με αυτό τον μεγάλο αριθμό απωλειών καταγράφει αρνητική πρωτιά σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αναλυτικά:

Π.Ε. Δράμας 140 θάνατοι και 142,4 ανά 100.000 πληθυσμού

Π.Ε. Καβάλας 96 θάνατοι και 69,2 ανά 100.000 πληθυσμού

Π.Ε. Ξάνθης 60 θάνατοι και 53,9 ανά 100.000 πληθυσμού

Π.Ε. Έβρου 34 θάνατοι και 23 ανά 100.000 πληθυσμού

Π.Ε. Ροδόπης 25 θάνατοι και 22,3 ανά 100.000 πληθυσμού

Επιπλέον, η Δράμα καταγράφει και υψηλό αριθμό και στον δείκτη θνητότητας, δηλαδή στους θανάτους ανά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας, ο δείκτης θνητότητας της Π.Ε. Δράμας είναι 5,1%. Μεγαλύτερο δείκτη θνητότητας έχουν οι Σέρρες (5,6%), η Πέλλα (5,3%), η Πιερία (5,3%) και η Ημαθία (5,2%).

Στις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο δείκτης θνητότητας έχει ως εξής:

Καβάλα 5%

Ξάνθη 3%

Έβρος 1,9%

Ροδόπη 1,5%

Πάντως, σχετικά με το δείκτη θνητότητας το iMEdD Lab αναφέρει τα εξής: «Ο δείκτης της θνητότητας μας δείχνει πόσοι από αυτούς που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό, έχασαν τη ζωή τους. Παρά το γεγονός ότι η θνητότητα είναι πολύ σημαντικός δείκτης, θα πρέπει να τον διαβάζουμε με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή. Αυτό διότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με COVID-19 δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό πληθυσμό που έχει κολλήσει τον ιό. Αυτό συμβαίνει, από τη μία, επειδή δεν υποβάλλεται σε τεστ το σύνολο του πληθυσμού και, από την άλλη, επειδή εκείνοι που υποβάλλονται σε τεστ συνήθως είναι άτομα που έχουν ήδη εμφανίσει κάποια συμπτώματα. Εξαιτίας αυτών των λόγων, το ποσοστό θνητότητας ενδέχεται να είναι υπερτιμημένο σε σύγκριση με τον πραγματικό κίνδυνο θανάτου από την COVID-19».