ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΡΑΜΑΣ Α. ΡΑΔΟΥ

· «Μέσω της σελίδας μας στο Facebook “Ονειρούπολη – Το χωριό του Αϊ Βασίλη” μπορούν όσοι είναι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να κατακλυστούν από εικόνες που θα τους γεμίσουν συναισθήματα χαράς και αισιοδοξίας»

· «Ως Δημοτική Αρχή μπορούμε να ανταπεξέλθουμε κάτω από συνθήκες πίεσης και να βελτιώσουμε τη ψυχολογία των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη»

· «Ως οδηγό στην Κοινότητα Δράμας έχω την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο Σύμβουλος της Κοινότητας Δράμας κ. Αλέξανδρος Ράδος. Παράλληλα, ο κ. Ράδος είναι μέλος της ομάδας έργου του Δήμου Δράμας, η οποία ασχολήθηκε με τη διοργάνωση της φετινής χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης («Η Γειτονιά των Αστεριών»), αλλά επιπλέον σχεδιάζει και την Ονειρούπολη της επόμενης χρονιάς.

 

Κύριε Ράδο, η Δράμα στολίστηκε και η «Γειτονιά των Αστεριών» δίνει χρώμα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στην πόλη και στις κοινότητες. Τι ακριβώς υλοποιήθηκε φέτος από τον Δήμο Δράμας;

 

Η φετινή χρονιά αποτελεί μια πολύ διαφορετική χρονιά. Οι καταστάσεις που βιώνουμε όλοι και καλούμαστε οι αιρετοί να διαχειριστούμε είναι δύσκολες. Οι μέρες ωστόσο αυτές είναι γιορτινές και με προσοχή, με μάσκες και αποστάσεις μεταξύ μας πρέπει να τις γιορτάσουμε. Γι’ αυτό και από τη στιγμή που είναι αδύνατη η διοργάνωση της Ονειρούπολης όπως την ξέραμε, αποφασίσαμε να περιοριστούμε στην Πλατεία Ελευθερίας στολίζοντας την με αστέρια, φωτιζόμενα και μη, χωρίς ξύλινα σπιτάκια και δια ζώσης δράσεις. Δημιουργούμε χριστουγεννιάτικες τάσεις αλλά με αποστάσεις. Το τεράστιο φυσικό έλατο, η φάτνη, η γιγαντοοθόνη και τα αστέρια προσδίδουν χριστουγεννιάτικη νότα βελτιώνοντας τη ψυχολογία των περαστικών συνδημοτών μας. Εκτός όμως από την πλατεία, στολίσαμε διάφορα σημεία του εμπορικού κέντρου, πάρκα σε γειτονιές της πόλης και φυσικά όλα τα

χωριά του Δήμου Δράμας συμπεριλαμβανομένου των οικισμών – χωριών της Κοινότητας Δράμας με φυσικά δέντρα, τα οποία και μας έκανε δωρεά το Δασαρχείο Δράμας, λαμπάκια, χιονάνθρωπους και άλλες φιγούρες.

 

Θα μπορέσουν όσοι δεν επισκεφτούν την πλατεία με άλλο τρόπο να βιώσουν την αίσθηση των Χριστουγέννων;

 

Ναι! Μέσω της σελίδας μας στο Facebook «Ονειρούπολη – Το χωριό του Αι Βασίλη» μπορούν όσοι είναι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να κατακλυστούν από εικόνες που θα τους γεμίσουν συναισθήματα χαράς και αισιοδοξίας. Έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για διαγωνισμούς, όπως το διαγωνισμό καλύτερου στολισμού, το διαγωνισμό αφίσας και το διαγωνισμό παραμυθιού. Επίσης για τους μικρούς μας φίλους έχουμε φροντίσει να περνούν το χρόνο τους δημιουργικά για αυτό και αναρτούμε χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές και παιχνίδια τα οποία μπορούν οι γονείς να εκτυπώνουν και να τα δίνουν στα παιδιά τους για να τους απασχολούν. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι οι αφηγήσεις παραμυθιών τις απογευματινές ώρες που προβάλλονται επίσης από τη σελίδα μας στο Facebook όλες αυτές τις μέρες των εορτών.

 

Έγινε πολύ κουβέντα για το αν θα έπρεπε να γίνουν τελικά και αυτές οι μικρές δράσεις και η Δημοτική Αρχή επικρίθηκε για την επιλογή της από μερίδα της αντιπολίτευσης. Δεδομένου ότι πλέον έχει περάσει επαρκές χρονικό διάστημα από την έναρξη της «Γειτονιάς των Αστεριών», πιστεύετε τελικά πως καλώς έγινε ό,τι έγινε;

 

Καταλαβαίνω και την ανάγκη των επικριτών για αντιπολιτευτική ρητορική, ωστόσο η διοργάνωση της χριστουγεννιάτικης γιορτής όπως την λένε, όπου κι αν γίνεται, δεν είναι αφορμή για διαπληκτισμούς και λασπολογία. Είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο που μπορεί να προσελκύσει τουρίστες, να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να γίνει γνώστη η πόλη μας σε ολόκληρη τη χωρά και στο εξωτερικό. Λαμβάνοντας υπόψη τις εντυπώσεις των συμπολιτών μου, θα σας πω πως η «Γειτονιά των Αστεριών» ήταν χρήσιμη και απαραίτητη για την τόνωση της ψυχολογίας των Δραμινών. Οι ολοένα και περισσότερες απαγορεύσεις που επιβάλλονται δυστυχώς δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να τη χαρούμε όπως θέλαμε, ούτε να αναπτύξουμε το πλήρες σχέδιο που ετοιμάζαμε το προηγούμενο διάστημα. Όπως και να έχει αποδεικνύουμε πως ως Δημοτική Αρχή μπορούμε να ανταπεξέλθουμε κάτω από συνθήκες πίεσης και να βελτιώσουμε τη ψυχολογία των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη! Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους και έχοντάς τους συμμάχους σε κάθε προσπάθειά μας βάζουμε πλώρη για την Ονειρούπολη του 2021.

Η υγειονομική κατάσταση δεν επέτρεψε τη διοργάνωση της Ονειρούπολης, η οποία δίνει ραντεβού με τους μικρούς και μεγάλους φίλους της για την επόμενη χρονιά. Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για τον Δεκέμβριο του 2021;

 

Έτσι είναι… Μια ομάδα γεμάτη όρεξη, καινοτόμες ιδέες και διάθεση προσφοράς εδώ και καιρό προετοιμαζόταν για την όμορφη αυτή γιορτή που όλη η Ελλάδα έχει αγκαλιάσει! Λόγω της πανδημίας δεν μπορούσαμε να διοργανώσουμε όλα όσα σχεδιάζαμε, επομένως μεταφέρονται για του χρόνου. Θέλουμε να πιστεύουμε, έχοντας υγεία και κοινωνική ευημερία, θα σκορπίσουμε την αγάπη της Ονειρούπολης σε μικρούς και μεγάλους. Γεύσεις, χρώματα και μουσική θα γεμίσουν το κέντρο της πόλης, δίνοντας το 2021 έμφαση στους εμπορικούς δρόμους της πόλης μας. Επίσης στόχος είναι η Ονειρούπολη να απλωθεί. Σπιτάκια, στολίδια και δράσεις να υπάρχουν για παράδειγμα από τον σταθμό των τρένων μέχρι την πλατεία και από τους 5 δρόμους μέχρι την Αγία Βαρβάρα.

 

Ως Σύμβουλος στην Κοινότητα Δράμας, ποια είναι η άποψή σας για τη λειτουργία του Συμβουλίου σας;

 

Η εφαρμογή του νέου νόμου για την αυτοδιοίκηση, του «Κλεισθένη», και οι αλλεπάλληλες αλλαγές που έγιναν έχουν διπλή σημασία. Λύνουν κάποια προβλήματα και δημιουργούν κάποια άλλα. Όπως στο Δημοτικό Συμβούλιο έτσι και στο συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας καμία παράταξη δεν έχει πλειοψηφία. Είμαστε 11 διαφορετικοί άνθρωποι από 4 διαφορετικές παρατάξεις με διαφορετικές απόψεις, στόχους και νοοτροπία. Υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσά μας, ωστόσο το σημαντικό είναι ότι στα κρίσιμα ζητήματα επιδεικνύουμε την απαραίτητη συναίνεση για το καλό των συμπολιτών μας. Αυτό τουλάχιστον έχω εγώ ως οδηγό, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

 

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το σημαντικότερο έργο της Κοινότητας Δράμας;

 

Δεν μπορώ να επιλέξω ένα από τα πολλά έργα που έχει δρομολογήσει το Συμβούλιο της Κοινότητας. Η Κοινότητα Δράμας, σε αγαστή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, υλοποιεί έργα υποδομής που αφορούν το οδικό δίκτυο της Δράμας και των πέντε χωριών που ανήκουν στα διοικητικά όρια της Κοινότητας, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα σχολικά κτήρια και των αυλών τους, τα πάρκα και τον ηλεκτροφωτισμό. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στη κατασκευή παιδικών χαρών όπως η κεντρική, που θα κατασκευαστεί στο δημοτικό κήπο της Δράμας, μια πρωτότυπη παιδική χαρά με εξελιγμένα παιχνίδια και ειδικά για παιδιά με αναπηρία.

 

Κύριε Ράδο, σε λίγες ημέρες αφήνουμε πίσω το 2020. Κάνοντας τον απολογισμό πως θα το αξιολογούσατε σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο και ποιες είναι οι ευχές σας για το 2021;

 

Οι μέρες αυτές οι γιορτινές συνήθως είναι μέρες διασκέδασης, μέρες που τις περνούμε με την οικογένεια και με φίλους. Είναι όμως και μέρες που γυρνάμε στο παρελθόν και κοιτούμε τις στιγμές που πέρασαν. Σε προσωπικό επίπεδο έχω να

θυμάμαι πολύ όμορφες στιγμές μέσα σ’ αυτές και επιτυχίες όπως η είσοδός μου στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που όσο περισσότερο την μαθαίνω τόσο περισσότερο την αγαπώ για τη δυνατότητα που δίνει να προσφέρω στον τόπο, καθώς επίσης και την πρόταση να ενταχθώ στην Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω την πορεία μου ως καθηγητής Κοινωνιολογίας μιας και οι κατευθυντήριες οδηγίες μου έπιασαν τόπο, αφού οι μαθητές μου στην πλειοψηφία τους αρίστευσαν. Σε συλλογικό επίπεδο το 2020 ήταν μια πολύ περίεργη χρονιά και εύχομαι το 2021 να μην μοιάζει σε τίποτα με το προηγούμενο έτος. Να μας βρει υγιείς, με ευημερία χαμόγελα και αισιοδοξία. Να μπορούμε χωρίς φόβο να ταξιδεύουμε, να μοιραζόμαστε, να διασκεδάζουμε και να αγκαλιαζόμαστε.