ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΤΑΚΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΦΑΛΑΚΡΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «GRAND OPENING ΦΑΛΑΚΡΟ», ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ, ΟΠΩΣ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 8 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

 

 

  • «Με τις προσπάθειές μας αρχίζει μια νέα πορεία στην ιστορία του, η οποία με όραμα και σκληρή δουλειά θα φέρει το Φαλακρό στο επίπεδο που του αξίζει»
  • «Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού φυσικά μπορεί να σταθεί επάξια ως ισοδύναμος ανταγωνιστής των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας μας όπως και του εξωτερικού»
  • «Το Φαλακρό επέστρεψε στην νομιμότητα έχοντας πλέον και το ειδικό σήμα της λειτουργιάς ώστε να τεθεί ξανά σε τροχιά ανάπτυξης»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, το οποίο με τις εκδηλώσεις «Grand Opening Falakro», το τριήμερο 16-18 Δεκεμβρίου επανασυστήνεται στους φίλους του και περνάει σε μια νέα εποχή λειτουργίας. Ο κ. Πατακάκης αναλύει διεξοδικά τα όσα έγιναν για να επέλθει η ομαλότητα στη λειτουργία του Χιονοδρομικού, αλλά και στα σχέδια που υπάρχουν για το μέλλον του Φαλακρού.

Ακόμη, στη συνέντευξή του ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία, αλλά και την ένταξη του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, προϋπολογισμού 8 και πλέον εκ. ευρώ, το οποίο εντάσσεται προς υλοποίηση από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ.

 

Κύριε Πατακάκη, κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Αφορμή για αυτήν την επικοινωνία μας στάθηκε, δεν σας κρύβω, το επερχόμενο άνοιγμα του Χιονοδρομικού Κέντρου του Φαλακρού. Το τριήμερο 16-18 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «GRAND OPENING FALAKRO». Τι να περιμένουν οι φίλοι του βουνού αυτές τις ημέρες;

 

Κύριε Λάτσα, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι ήρθε η στιγμή με αυτή τη διοργάνωση, με αυτή τη μεγάλη γιορτή να επανασυστηθεί, να επανατοποθετηθεί στο χάρτη των χιονοδρομικών της χώρας το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, ιδιαίτερα στους λάτρεις της φύσης και του βουνού. Στις 16-17-18 Δεκεμβρίου ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, να πάρει μέρος σε πολλές δωρεάν δραστηριότητες και να διασκεδάσει με την οικογένεια και τους φίλους τους. Δράσεις με τις όποιες θα αναδείξουμε το πολύπλευρο χαρακτήρα του βουνού μας. Το Φαλακρό θέλουμε να καταστεί προορισμός τεσσάρων εποχών και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από τις καιρικές συνθήκες.

 

Θεωρείτε ότι το Χιονοδρομικό του Φαλακρού μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλα Χιονοδρομικά της Ελλάδας ή ακόμη και γειτονικών χωρών του εξωτερικού; Και το ρωτώ αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια το Χιονοδρομικό φαίνεται ότι τελούσε εν υπνώσει, αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η περιγραφή…

 

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού φυσικά μπορεί να σταθεί επάξια ως ισοδύναμος ανταγωνιστής των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας μας όπως και του εξωτερικού. Οι κορυφαίοι αθλητές του σκι αναφέρονται στη μοναδικότητα του βουνού μας που προσφέρει τις καλύτερες και ποιοτικότερες πίστες σκι σε σχέση με άλλα χιονοδρομικά. Το Φαλακρό είναι το μεγαλύτερο Χιονοδρομικό Κέντρο στη Β. Ελλάδα με δυνατότητες ανάπτυξης στο μέλλον. Η κοντινή απόσταση με το χιονοδρομικό του Bansko θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό τουριστικό πακέτο.

 

Πρόσφατα έγιναν ενέργειες από την πλευρά σας, ώστε να σταματήσει κάθε παράτυπη κατάσταση στο βουνό. Μπορείτε να μας πείτε σας παρακαλώ τι ακριβώς συνέβη το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Φαλακρό;

 

Το Φαλακρό επέστρεψε στην νομιμότητα έχοντας πλέον και το ειδικό σήμα της λειτουργιάς ώστε να τεθεί ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το πραγματικό μακροπρόθεσμο συμφέρον της κοινωνίας είναι το Φαλακρό να δομηθεί από την αρχή σε ξεκάθαρες και σταθερές βάσεις. Μόνο έτσι θα προσελκύσουμε επιχειρηματίες οι οποίοι με σοβαρότητα θα θέλουν να επενδύσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο μας.

 

Από εδώ και πέρα τι να περιμένουν οι Δραμινοί πολίτες, αλλά και όλοι οι φίλοι του Χιονοδρομικού;

 

Ξεκίνα μια νέα εποχή για το Φαλακρό. Με τις προσπάθειές μας αρχίζει μια νέα πορεία στην ιστορία του, η οποία με όραμα και σκληρή δουλειά θα φέρει το Φαλακρό στο επίπεδο που του αξίζει. Έχουμε ένα σοβαρό προγραμματισμό που αρχίζουμε να εφαρμόζουμε από φέτος ο οποίος περιλαμβάνει πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αξιοποίησης του χιονοδρομικού μας κέντρου. Το Φαλακρό θα καταστεί πόλος έλξης τεσσάρων εποχών.

 

Συνεργασία με άλλους φορείς υπάρχει; Γιατί αυτή είναι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε θετική εξέλιξη…

 

Υπάρχει θετική προδιάθεση από την κοινωνία για να στηρίξει το Φαλακρό που μετουσιώνεται σε πράξη όπως φαίνεται και από την υποστήριξη πολλών εθελοντικών και επαγγελματικών ομάδων για την οργάνωση του «Grand Opening Falakro». Αυτή η ένωση δυνάμεων μας γεμίζει ελπίδα ότι κάτι θετικό θα ακολουθήσει.

 

 

Πλέον το Χιονοδρομικό του Φαλακρού θα λειτούργει από ιδιώτη επιχειρηματία; Τι σημαίνει αυτό για τη λειτουργία του;

 

Το Χιονοδρομικό θα λειτουργήσει πλέον μετά από τις νόμιμες διαδικασίες από το νέο ανάδοχο του. Το υψηλό επίπεδο και ο επαγγελματισμός της εταιρίας ΥΙΟΙ Ν. ΝΟYΛΙΚΑ Ο.Ε. μας αφήνει ήσυχους για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αξιοπιστία των ανθρώπων που καθημερινά θα διαχειρίζονται τη λειτουργία του βουνού. Η εταιρία είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στον τομέα του facility management με ειδίκευση στα χιονοδρομικά κέντρα και εξειδικευμένο προσωπικό που εγγυάται την παροχή υψηλού επιπέδου ασφάλειας στους επισκέπτες των χιονοδρομικών. Πρώτη φορά το Χιονοδρομικό μας είναι πιστοποιημένο για την λειτουργία του και νόμιμο με το ειδικό σήμα λειτουργίας γιατί όταν λέμε νέα εποχή για το Φαλακρό το εννοούμε. Νέες θέσεις εργασίας για τους συμπολίτες μας, είκοσι δύο στον αριθμό, σε μία τόσο ευαίσθητη ακριτική περιοχή σε μία περίοδο που και η μία θέση εργασίας μετράει.

 

Νομίζω ότι για το Φαλακρό μιλήσαμε εκτενώς. Ας περάσουμε σε κάποια θέματα γενικότερα για την Π.Ε. Δράμας και την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Οδεύουμε, μετά από περίπου δύο μήνες, στο ήμισυ της θητείας σας ως Αντιπεριφερειάρχης. Μπορεί να γίνει εν συντομία ένας απολογισμός του έργου σας.

 

Απολογισμός συνηθίζεται να γίνεται στο τέλος μιας θητείας ή στο τέλος μιας διαδρομής, στιγμή που δεν έχει φτάσει ακόμη για μένα. Νομίζω ότι έχω να προσφέρω πολλά παραπάνω στον τόπο μου. Το έργο μας ως διοίκηση έχει απτά αποτελέσματα όπως η μεταστέγαση του Αστυνομικού Μεγάρου, οι εξελίξεις στο Φαλακρό αλλά και το σημαντικότερο όλων ότι έχει δρομολογηθεί η σύνδεση των μεγάλων αστικών κέντρων της Περιφέρειάς μας με το φυσικό αέριο, έργο που ακουμπά πραγματικά την καθημερινότητα του πολίτη, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2019. Επίσης σε μία πολύ δύσκολη περίοδο με περικοπές που ξεπερνούν το 62% από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, δημοπρατήσαμε έργα βελτίωσης των οδικών αξόνων που ξεπερνούν τα 12 εκ. ευρώ. Ολοκληρώνονται οι μελέτες για την αξιοποίηση του Ορεινού Όγκου, που αποτελεί ένα περιβάλλον ξεχωριστού φυσικού κάλλους, με έργα υποδομής που θα βοηθήσουν στην αξιοποίησή του, καθώς ο επισκέπτης θα μπορεί να έχει άνετη κι ασφαλή πρόσβαση.

Επίσης θέλω να τονίσω ότι στόχος μας είναι να εξελιχθεί η Περιφέρειά μας σε έναν τόπο όπου οι νέοι άνθρωποι θα θέλουν να μείνουν, να δημιουργήσουν τις οικογένειες τους, να χτίσουν το μέλλον τους και να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια στην πατρίδα μας που τόσο πολύ τους έχει ανάγκη.

 

Ένα σημαντικό θέμα για τη Δράμα είναι η σύνδεση (επιτέλους) με τους οδικούς άξονες. Υπάρχει κάποια εξέλιξη; Και ως δεύτερο ερώτημα, υπάρχει τοπικά κάποια γκρίνια, ας μου επιτραπεί η έκφραση, για το ότι η διοίκηση της Περιφέρειας δεν λειτουργεί με περιφερειακή ισότητα. Πρόσφατα εντάχθηκε από την Περιφέρεια στο ΕΣΠΑ τμήμα του κάθετου άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 40 εκ. Πρόκειται για έναν άξονα που ξεκίνησε το 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Παραμένει η Δράμα φτωχός συγγενής, όπως αποκαλείται από πολλούς, της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.;

 

Με το θέμα των οδικών αξόνων υπάρχουν πολλές και σημαντικές εξελίξεις, αναφορικά με τον δρόμο Δράμας – Καβάλας ο οποίος είναι ενδοπεριφερειακός και χρηματοδοτείται κατευθείαν από την Περιφέρεια όσο και σχετικά με την σύνδεση του Νομού μας με την Αμφίπολη. Όλα αυτά θα ανακοινωθούν και θα αναλυθούν εν ευθέτω χρόνο.

Κύριε Λάτσα όσον αφορά το θέμα της ενδοπεριφερειακής ανισότητας νομίζω ότι καταφέραμε να ενώσουμε τις δυνάμεις πολλών φορέων και παραγόντων αυτού του τόπου και πιστεύω ότι αρκετές φορές φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως εάν η συνεργασία κι η αλληλοϋποστήριξη δεν γίνει βίωμα, δεν γίνει νοοτροπία στον κόσμο και συνεχίζουμε να διασπάμε τις δυνάμεις μας για μικροπολιτικά συμφέροντα αυτό πάντα θα μας κρατάει πίσω και σε μειονεκτική θέση σε σχέση όχι μόνο με την Περιφέρεια αλλά με οποιοδήποτε Νομό που μπορεί να διεκδικεί συλλογικά. Στο χέρι όλων μας είναι να οδηγήσουμε τον τόπο μας μπροστά.

 

Πάντως, πληροφορούμαστε ότι το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, προϋπολογισμού 8 και πλέον εκ. ευρώ εντάσσεται από την Περιφέρεια, γεγονός που σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές στην εικόνα της πόλης για πολλές δεκαετίες. Ποιες είναι οι επίσημες εξελίξεις στο θέμα αυτό;

 

Ένα έργο πνοής το οποίο πραγματικά θα αλλάξει την εικόνα της πόλης έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ.. Από τις έξι προτάσεις που κατατέθηκαν εγκρίθηκαν οι τρείς και η Δράμα περιλαμβάνεται σε αυτές. Για το θέμα αυτό θα ενημερωθείτε διεξοδικά με μία αναλυτική συνέντευξη τύπου.

 

Η θητεία της Περιφερειακής Αρχής σημαδεύτηκε από την απώλεια του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, για τον οποίο νομίζω ότι συμφωνούμε πώς ό,τι κι αν ειπωθεί είναι λίγο. Νέος Περιφερειάρχης πλέον ο κ. Μέτιος. Πιστεύετε ότι με την αλλαγή των ισορροπιών μπορεί να υπάρξει κάποια δυσλειτουργία;

 

Είναι πραγματικά δυσάρεστο γεγονός που ο άνθρωπος με τον οποίο ξεκινήσαμε μαζί τον αγώνα και χαράξαμε κοινή πορεία, ο αείμνηστος φίλος και Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, έφυγε τόσο αναπάντεχα από κοντά μας. Το έργο του είναι παρακαταθήκη για όλους μας και οδηγός για την επόμενη μέρα. Μετά από αυτό το δυσάρεστο γεγονός και την αναγκαιότητα η Περιφέρεια να μην μείνει ακέφαλη, η πλειοψηφία των συναδέλφων Περιφερειακών Συμβούλων τίμησαν με την ψήφο τους και ανέδειξαν νέο Περιφερειάρχη τον άξιο συνάδελφο κ. Χρήστο Μέτιο.

Η κατανόηση κι ο αλληλοσεβασμός που υπήρχε και υπάρχει μεταξύ μας, όπως και η διάθεση συνεργασίας, μετουσιώνεται σε μια δημιουργική κι εποικοδομητική δύναμη η οποία μπορεί να συνεχίσει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις το έργο που έχει ξεκινήσει.

 

Σας ευχαριστώ κ. Πατακάκη και σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα και πάντα επιτυχίες προσωπικές αλλά και για το καλό της Π.Ε. Δράμας και των συμπολιτών μας.

 

Σας ευχαριστώ για την δυνατότητα της επικοινωνίας με τους συνδημότες μας και κλείνοντας, κ. Λάτσα, για τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων, θα ήθελα και να ευχηθώ στους συμπολίτες μου Υγεία, Αγάπη και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος.